Épülettervek/Hallgatói terv

Megerősített struktúra - különdíjas tájépítészeti terv Paksra

2017.05.16. 12:41

Az Év Junior Tájépítésze címért kiírt ötletpályázat helyszíne a paksi Teller Ede utcai park volt. A park egy lakótelep szélén található, rekreációs szempontból nem túl jelentős zöldfelület, de a közeljövőben bekövetkező ingatlanfejlesztések következtében egy lakótelep belső parkjává fog válni. Kelemen Edmond tervét a terület átalakítására az Év Junior Tájépítésze - Magyar Tájépítész Szövetség Különdíjával tüntették ki.

Jelenlegi elhelyezkedése miatt alapvetően csak a határoló épületek lakóit vonzza, annak ellenére, hogy a lakótelep egyetlen nagyobb kiterjedésű zöldfelülete. Ennek oka egyrészt a park és lakótelep kapcsolatának gyengesége, másrészt a környezet jelenlegi állapota, ezért a koncepcióm két vezérelv mentén alakítottam ki: megőrízni és ráerősíteni a jelenlegi struktúrára, illetve bővíteni a lakótelep és park közötti kapcsolatokat.
A park belső szerkezetét jól működőnek, racionálisnak, továbbá a későbbi fejlesztésekkel is könnyedén összekapcsolhatónak ítéltem, ezért minimálisan bővítettem és alakítottam át. A park és lakótelep kapcsolatát a Teller Ede utca vegyes forgalmúvá alakításával erősítettem, a parkoló esztétikusabb rendezésével a fragmentáló hatást is tovább csökkentettem. Ugyancsak ezen célból, illetve az út amúgy is szűk keresztmetszete miatt, az utcát egyirányusítani javasoltam. A tömbösített merőleges parkolás helyett fásított párhuzamos parkolást alakítottam ki. A park belépési pontjain, a kellően esztétikus bejárat kialakítása érdekében a parkolóhelyek kiosztását azonban kisebb távolságokra kezdtem el.

A park és lakótelep kapcsolatát tovább rontják a terepadottságok is. A lakótelep egy lejtős területen, a park felé lépcsőzve épült. A kor szemléletének az akadálymentes közlekedés nem volt részese, a közlekedést csak lépcsőkön biztosították. Ezen probléma kezelése is fontos szempont volt, ezért a park melletti lakóépületek közötti területeken rámpákat terveztem, megteremtve az akadálymentes lejutást. Több okból is kifolyólag az előkerteket különbözőre alakítottam ki, de ezek tervezését a lakók bevonásával képzeltem el.
A parkban lakossági és megrendelői igényeket, meglévő funkciókat figyelembe véve a fő funkciót a sporttevékenységek adják. Gazdasági szempontokat szem előtt tartva a három meglévő pálya közül egyet elbontottam, megmaradt kettőt felújításra javasoltam. Egyik pályát kézi- és labdarúgópályának, míg másikat streetball pályának terveztem. A köztük lévő területre szabadtéri fitneszeszközök elhelyezésével egy bemelegítő teret alakítottam ki, de az asztalok, padok, ping-pong asztalok kihelyezésével közösségi tér szerepét is betöltené.

Az aktív rekreáció egy pontba történő koncentrációjával a park további részén sikerült teret adni a passzív rekreációnak is. Ennek érdekébe bővítettem az úthálózatot és különböző berendezésű pihenőket alakítottam ki. Ezeken kívül, ugyancsak az igények kielégítésére a terület délkeleti részére egy kutyafuttatót, illetve a park köré egy futókört is terveztem.
A helyszín további problémáira is a meglévő adottságokat és gazdasági szempontokat figyelembe véve kisebb mértékű beavatkozásokkal próbáltam reagálni. Esztétikai és ökológiai célokból is a lakóépületek, a Hőközpont és a garázsok homlokzatának zöldítését szorgalmaztam. A zöld homlokzatok megjelenése kellemesebb, kondicionáló hatásuk is van, élőhelyet biztosítanak a kisebb élőlényeknek és épületenergetikai szempontból is befolyásoló tényezők lehetnek.

A részletmegoldásokban, mint például a burkolat kiválasztásakor is törekedtem a visszafogottságra, ugyanakkor a megfelelő hierarchia kialakítására. A fő közlekedési utak térkő burkolatot – megkülönböztetve a vegyes forgalmú és a gyalogos forgalmat - a pihenők, sportterületek és közösségi terek stabilizált szórt, a sportpályák EPDM, a futókör rekortán burkolatot kaptak.

A fő növényalkalmazási szempont a négy évszakos díszérték megteremtése volt. Tavasszal a tavaszi virágzású geofitonok, hagymások, nyáron az évelők, ősszel a terméssel és lombbal, míg télen a termésükkel, kérgükkel és akár virágukkal díszítő növények „öltöztethetik” a parkot.

Kelemen Edmond