Technológia

Megjelent az Archicad legújabb, 24-es verziója

2020.09.15. 11:44

A felhő alapú tervezés és a csapatmunka támogatása a Graphisoft fejlesztésének célja. A legújabb verzió, az Arhicad 24 olyan újdonságokat tartalmaz, amelyek elsősorban az építészek és a szakági mérnökök közötti valós idejű, felhőalapú csapatmunka minőségét és hatékonyságát emelik magasabb minőségi szintre. A felhőalapú tervezői csapatmunka a nemzetközi építőipari tervezés legmodernebb modellje, amelyet már csak a BIM alapú szoftverek képesek megoldani.

A magyar alapítású globális vállalat, a Graphisoft SE. közel 30 éve fejleszti a felhasználói igények, illetve az építőipari digitalizáció innovátoraként a világpiac meghatározó tervező szoftverét, az Archicad-et. A mai napon, a Graphisoft budapesti központjában Reicher Péter regionális igazgató, valamint Bánáti Béla a Bánáti + Hartvig építésziroda vezetője egy online eseményen közösen indították el az Archicad 24 magyar verziójának forgalmazását. A Graphisoft SE. a világpiac meghatározó innovátora sikereit azzal a fejlesztési szemlélettel éri el több mint 30 éve, hogy az iparági digitalizáció trendformálója, és a BIM szemléletet elsőként alkalmazta, és ma már az építészek és társmérnöki szakágak együttes munkáját kiszolgáló szoftvercsaládot és IT szolgáltatásokat kínál.

A legnagyobb nemzetközi és állami építőipari beruházások már csak BIM alapú tervezéssel és kivitelezéssel készülnek, mert csak az ilyen típusú szoftverek és szolgáltatások képesek megfelelni az egyre szigorúbb hatósági, környezetvédelmi, valamint a befektetői elvárásoknak. Az Archicad szoftvert alkalmazza a világ legnagyobb tervezőirodáinak jelentős része, és olyan beruházások készülnek a tervezőplatformmal és a felhőszolgáltatásával, mint a jövőre átadandó Merdeka torony Kuala Lumpurban, Malajziában, amely 118 emeletével jelenleg a világ második legmagasabb épülete.

A vállalat idén jelentette be új digitális stratégiáját, amelynek célja, hogy a világpiacon a legmagasabb szintű szakmai együttműködését és az építőipari értéklánc teljes körű integrációját biztosítsa egyedülálló, felhő-alapú megoldásaival. A szoftver az építészek és a szakági tervezők között lehetővé teszi a munkafolyamatok megosztását, ezáltal a csapattagok között növeli az átláthatóságot, illetve erősíti a bizalmat és csökkenti a párhuzamos munkavégzés kockázatát. Mindez a korábbinál magasabb hatékonyságú tervezési, mérnöki és kivitelezési munkát eredményez.

„Büszkék vagyunk arra, hogy globális vállalatként most is fő tesztpiacunk a magyar, az itthon dolgozó építészek, mérnökök tapasztalatai, észrevételei fontos részei a fejlesztési folyamatunknak a nemzetközi visszajelzések mellett. Az Archicad fejlesztésében elsőként váltottunk itthon és a nemzetközi piacon is BIM szemléletre.  Ma pedig a családi házaktól a világ legmagasabb épületén át nagyvárosokat ellátó kórházak tervezéséig szoftvereinkkel segítjük a beruházók és a lakosság terveinek megvalósítását."

– mondta Reicher Péter, a Graphisoft SE. regionális igazgatója.

Az Archicad 24 újdonságai az építészeknek és a szagági tervezőknek kínál olyan új funkciókat, mint például a szerkezetelemzési modell, a fizikai Archicad modell és a külső statikai szoftver modellje közti kétirányú integritást, az észrevételek, javaslatok kezelése, a változáskövetés, verziókezelés, amin keresztül a felhasználók pontosan nyomon követhetik a tervezési változásokat, és akár a tervezési változatokat is értékelhetik.. Az új megoldások egyrészt a már meglévő funkciók továbbfejlesztései, illetve a felhő alapú csapatmunka (BIMcloud) újabb kiegészítései. A tervezők munkáját megkönnyíti az algoritmikus tervezési munkafolyamatot támogató PARAM-O kiegészítő a valósághű renderelés és a kategóriájában egyedülálló modell összehasonlítási lehetőséget, amely számos lehetőséget kínál a tervezők és kivitelezők számára a 3D modellek két csoportja közötti változások megjelenítésére, a tervezési döntések időigényét lerövidítve lehetővé teszi a pontosabb, gyorsabb és eredményesebb tervezési együttműködést.

A Graphisoft megoldása, az Archicad a világ 108 országában 27 nyelven érhető el. A magyar piacon az Archicad tervezőszoftver az építészek között piacvezető, 90%-os lefedettséggel (forrás GFK kutatás). 2017 óta a szoftver már nemcsak az építészek munkafolyamatait, hanem a szakági tervezők és kivitelezők felhőalapú bekapcsolódását is támogatja.

A Graphisoft SE valamint tulajdonosa, a Nemetschek AG meghatározó szereplők az AEC (építészet-gépészet-építőipar) nemzetközi piacon, és termékeik a legmagasabb minőségű szoftveres támogatást kínálják az iparág szereplőinek. Az építőipari digitalizáció még mindig jelentősen elmaradt más gazdasági szektorokhoz képest. Az Accenture Kantar TNS 2017-ben készített világindexe alapján az építőipar a második legkevésbé digitalizált iparág (40%), amelyet például jócskán megelőz az autóipar (79%) is. Az építőipar sereghajtó abban a tekintetben is, hogy világszinten ebben a szektorban költenek a vállalatok az éves forgalmukhoz képest a legkevesebbet digitalizációra, mindössze 1,2%-t, míg az oktatási cégek 5,5%-t, az egészségügyi szektorban pedig 4,1%-t. Ugyanakkor évről évre bővül az építőipari szoftverértékesítés, a Cambashi BIM Design Observatory becslése szerint a BIM szoftverpiac mérete az idei 8 milliárd euróról 2022-re 10 milliárd euróra emelkedik.

Az Archicad 24 szakmai újdonságai:

Tervezés

Az Archicad 24 a tervezési változások integrált kezelésével a korábbinál gyorsabb tervezési döntéseket biztosít, az új, továbbfejlesztett formalehetőségek mellett az egyszerű MEP modellezést is biztosítja.

Együttműködés

Az új verzió minden, a tervezési folyamatban résztvevő számára biztosítja a tervezési alternatívák folyamatos problémakövetését, a valós idejű változáskövetést, a fontos változások egyszerű kijelölését és kezelését, valamint a közvetlen modell-elérést. A Graphisoft piacvezető BIMcloud technológiája jelentős frissítésen ment keresztül az Archicad 24-es verziójában. A BIMcloud biztonságos, valós idejű együttműködést tesz lehetővé a terven dolgozó csapattagok között, amely a terv méretéhez tetszőlegesen skálázható, független a tervösszetettségétől, az irodák helyszínétől, a résztvevők számától, az építészek és a szakági mérnökök közösen tudnak tervezni a nagy teljesítményű „BIM Track Changes" munkafolyamaton keresztül, beleértve a Smart Model Compare megoldást, amely bármelyik két BIM modell összehasonlítását lehetővé teszi, benne ugyanannak a tervnek a két eltérő verzióját is – ez megmutatja a különböző dizájn opciókat és segít összehasonlítani a tanácsadói tartalmakat.

Vizualizáció

A program magával ragadó 3D élményét valós idejű fotorealisztikus megjelenés, valamint a tervek folyamatos frissítését és megosztását lehetővé tevő böngésző-alapú megtekintés egészíti ki. Az Archicad 24 kiemelkedő vizualizációját a piac legnépszerűbb, díjnyertes prezentációs és koordinációs webes applikációja, a BIMx támogatja, amely az építőipari projektek minden résztvevője számára elsőrangú BIM élményt kínál a tervezés, kivitelezés és üzemeltetés teljes életciklusában.

Dokumentáció

Az Archicad 24-be integrált Python kódolási nyelv használatával automatizált munkafolyamatokat és – ezen keresztül – jelentős hatékonyság- és eredményesség növekedést lehet elérni.