Közélet, hírek

Megkapta a használatbavételi engedélyt a MOL Campus

2022.10.05. 17:01

Habár az átadás időpontjáról egyelőre nincs hír, a 143 méteres toronyházat, ami magasságával felülmúlja az Országházét és a Szent István Bazilikáét is, a közeljövőben birtokba vehetik a vállalat dolgozói. 

2017-ben számoltunk be arról, hogy a Foster + Partners, valamint hazai partnerük, a Finta Stúdió tervezésében valósulhat meg Budapest legmagasabb épülete, a MOL Campus toronyháza a Kopaszi gát melletti területen, illeszkedve a BudaPart-féle fejlesztés beépítési koncepciójába. A belsőépítészeti terveket a berlini székhelyű KINZO és magyar partnerük, a minusplus Architecture and Design jegyzi.

A beruházás híre meglehetősen megosztotta a közvéleményt és a szakmát is – utóbbi az Építészfórumon futó toronyház-vita során született cikkekből is látszik. Emellett az UNESCO is megfogalmazott kritikát vele kapcsolatban, azt kérve, hogy állítsák le a világörökségi védettséget veszélyeztetőnek nevezett projektet (a Néprajzi Múzem és a szintén a Liget-projekthez tartozó biodóm építésével egyetemben), sőt, egy ideig arról is lehetett olvasni, hogy a kormány nem támogatja az építést. Végül ez az álláspont megváltozott, és a beruházás a kiemelt státusz mellett építési engedélyt is kapott. 

A munkálatok 2019 őszén megkezdődtek, tavaly augusztusban pedig már arról számolhattunk be, hogy megtartották a bokrétaünnepet, miután elérte legmagasabb pontját a 143 méteres épület, amely, mint ahogy akkori cikkünkben is írtuk, a 28 emeleten összesen 86 ezer négyzetméteres alapterülettel rendelkezik. Ez – ha a szinteket egymás mellé kiterítve képzeljük el – akkora, mintha 12 futballpályát helyeznénk egymás mellé. Az egyedi léptékű feladat kétségkívül komoly kihívásokat hordozott magában; a teljes épület alaplemezébe 12800 köbméter betont dolgoztak be, amely mintegy 2000 mixerautónyi mennyiségnek felel meg, ezzel 5 darab olimpiai medencét lehetne megtölteni. A teljes épülethez több mint 62 ezer köbméter betont építettek be 6800 tonna betonacél felhasználása mellett.A projekt honlapjáról kiderül, hogy az alsóbb szinteken étterem, kávézók, illetve a munkavállalók által használható további létesítmények lesznek, míg az irodaterek a felsőbb szinteken kapnak helyet, valamint zöld tereket terveztek a központi átriumtól a tetőteraszig. "Az épület magjának eltolásával tágas, rugalmas tereket hoztunk létre, melyek együttműködésre és közös munkavégzésre inspirálnak", írják, hozzátéve, hogy céljaik szerint az új székház elnyeri a LEED és a BREEAM minősítést is.

Habár az átadás pontos időpontjáról még nincs információ, az ÉTDR-ben rögzítettek szerint idén augusztusban nyújtották be a használatbavételi eljárásra vonatkozó kérelmet, amelyet szeptemberben pozitívan el is bírált Budapest Főváros Kormányhivatalának Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya. Előbb maga a toronyház, a felvonó berendezések és a mozgólépcsők, október elején pedig további felvonók kaptak használatbavételi engedélyt, így okkal számíthatunk arra, hogy a nagyon közeli jövőben meg is nyitja kapuit a létesítmény.