Közélet, hírek

Megkapták az építési engedélyeket az új Közlekedési Múzeum tervei

2022.03.28. 11:13

A projektnek az a célja, hogy az elhagyott ipari terület új funkciót kapjon: új vasútállomás épül a múzeum mögött, minőségi zöldfelületek jönnek létre, ami az elképzelések szerint Kőbánya és Józsefváros fejlődését is megindíthatja.
 

Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum megbízott főigazgatója arról számolt be közösségi oldalán, hogy építési engedélyt kaptak a múzeum tervei, amelyeket a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro építésziroda és magyar partnere, az M-Teampannon építésziroda jegyeznek. Miután a kiviteli tervek készítését megrendelték, a tervezés utolsó fázisa következik. Ez a munka 2023 elejéig tart, ezt követően írható ki a tender az építési munkálatokra. Bontási és kármentesítési munkák már ezt megelőzően megkezdődhetnek a területen.A beruházás elemeként megújul a Dízelcsarnok, létrejön az új Közlekedési Múzeum legnagyobb egybefüggő kiállítótere, ahol 120 egyedi vasúti, tömegközlekedési, közúti jármű és több ezer más műtárgy kap majd helyet. Az új múzeumban a korábbinál kétszer nagyobb állandó kiállítást hoznak létre, melynek kurátori, gyűjteményfejlesztési és restaurálási munkái folyamatosan zajlanak.

A Dízelcsarnok egy kortárs, üveghomlokzatú épületrésszel bővül, amelyben a kiállítótér fog folytatódni, és ahol a múzeum bejárata lesz a Kőbányai út - Könyves Kálmán körút csomópont, illetve az újonnan létesítendő Közlekedési Múzeum vasútállomás felől.

A Kőbányai útra néző műemléki védettségű fejépület és a teljes tégla homlokzat is megújul, itt kapnak helyet többek között a múzeum archívumi, könyvtári gyűjteményei és kutatási egységei, valamint a kifejezetten műszaki-közlekedési eszközökre specializált restaurátorműhelyek is.A tervezést a kormány finanszírozza a központi költségvetésből, a beruházás felügyeletét a Közlekedési Múzeum végzi az Óbuda mérnökiroda közreműködésével.