Közélet, hírek

Megkezdődött a pécsi Nemzeti Kaszinó felújításának tervezése

2022.10.19. 09:43

Megkezdődött az épület tervezése, ugyanis sikeresen lezárult a közbeszerzés, amely során kiválasztották a pécsi épület felújításának generáltervezőjét. A feladatot a Masszi Építész Iroda nyerte el.

A Mathias Corvinus Collegium egyik kiemelt építészeti projektje a pécsi Nemzeti Kaszinó teljeskörű felújítása, amely a jövőben az MCC pécsi központja lesz. Az oktatási funkción túl nyilvános rendezvények, könyvbemutatók, fórumok színhelyeként a város kulturális és közéleti centruma is lesz az együttes.

Az épület jelenleg – a lezárult állapotfelmérést követő szakértői vélemények szerint is – rendkívül rossz állapotban van. Ázás és vizesedés sújtja, a szocializmus éveiben felhúzott épületrész pedig tulajdonképpen menthetetlen. Így vált szükségessé – a műemléki előírások maximális betartása mellett – az épület teljeskörű felújítása. A generáltervezési feladatot egy pécsi társaság, a Masszi Építész Iroda Kft. nyerte el, akik teljes szakértő/szaktervező csapattal és ígéretes referenciákkal rendelkeznek. A cég ügyvezetője, egyben műteremvezetője egy olyan kiváló szakember, aki okleveles építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, a szabad művészetek doktora, Pécsett él és alkot.

Az MCC érintett kollégái a tervezői csapattal közösen helyszíni bejárást tartottak nemrég. A soron következő időszakban készülnek majd el a terület felmérési tervei, a szocialista épületrész bontási-engedélyezési tervei és szükség szerint további épületdiagnosztikai értékelések, szerkezeti feltárások. A tervezés alapjául szolgáló felmérési tervek és a tervezett oktatási központ koncepció terveinek véleményezése csak ezek után kezdődhet meg.

Az MCC teljes gőzzel azon dolgozik, hogy a történelmi jelentőségű Nemzeti Kaszinó (később Tiszti Klub, FEK) épülete mihamarabb a régi pompájában tündököljön és hogy a leghamarabb a tehetséges magyar fiatalok ingyenes tehetséggondozásának pécsi helyszíne legyen. Az MCC tevékenységének a Nemzeti Kaszinóba való áthelyezése nem csak a tehetséggondozás minőségéhez illő környezet teremt, hanem a hányattatott sorsú Király utcai épületet végérvényesen újra Pécs ékkövéé, valamint a kulturális és társadalmi élet központjává teszi.

Forrás: sajtóanyag