Közélet, hírek

Megmenekülhetnek Budapest ikonikus neonreklámjai

2021.12.28. 12:15

A fővárosi neonreklámok megőrzéséért, helyreállításáért korábban petíció indult, amelyet több mint ezren támogattak, és amely konkrét javaslatokat is megfogalmazott a kulturális örökségként tekintett iparművészeti darabok további sorsát illetően. A városvezetés egyeztet az indítványozóval. 

A fővárosi önkormányzat tette közzé közösségi oldalán, hogy a városvezetés személyes egyeztetést folytat annak a kezdeményezésnek az indítványozójával, amely a budapesti neonreklámok megmentését tűzte ki célul. Ahogy a posztban is írják, a budapesti polgári kezdeményezésen beadott petíciót már több mint ezren támogatták. 

"Egy régi budapesti neonra kétféleképpen lehet tekinteni: divatjamúlt reklámformátumként vagy olyan kulturális örökségként, amely megőrzésre érdemes. Mi az utóbbi mellett tesszük le a voksunkat" - így kezdődik a petíció szövege, amelyben azt is írják, hogy érdemes lenne fővárosi gondozásba venni ezeket a reklámokat, mert az utolsó pillanatok vannak arra, hogy még néhány eredeti darab megmenekülhessen.

Számos esetben tapasztalható, hogy a neonreklám, bár az eredeti helyén van, de már nem működik, nincs is meg a vállalat, amit reklámozott, a ház pedig, amelynek a falán van, nem újította fel. Arra is van példa, hogy leszerelték a neont, amelynek aztán vagy nyoma veszett, vagy ismert helyen van raktárban, esetleg a varsói neonmúzeumba került. Az iparművészeti darabok a piacra is kikerülhetnek, ezáltal követhetetlenné válik a sorsuk. A legritkább esetben fordul elő az, hogy az épület tulajdonosa saját erőforrásból, esetleg egy neonmentő kezdeményezés segítségével felújította azt - foglalja össze Racskó Tamás, a petíció elindítója, aki egyben javaslatokat is megfogalmaz a problémára megoldására. Egyebek mellett, ha az épület tulajdonosai szeretnék felújítani a házuk falán található régi neonreklámot, akkor legyen módjuk erre támogatást kérni az önkormányzattól, a nem gondozott neonokat be lehetne gyűjteni vagy önkéntesen az önkormányzat megőrzésébe beadni, de a varsói múzeum mintájára egy magyar intézményt is létre lehetne hozni a felújított neonokból, vagy, együttműködve meglévő budapesti múzeumokkal, ki lehetne állítani őket.Bár sok konkrétumot egyelőre nem tudni arról, miként valósulhatnak meg a gyakorlatban is ezek a felvetések, az egyeztetések remélhetőleg pozitív irányba terelik a még megmaradt budapesti fényreklámok sorsát.