Közélet, hírek

Megnyílt az olimpiai falu Torinóban

2006.01.10. 14:55

December végén megnyitották a 2006-os téli olimpiai létesítményeket. Városépítészeti tervek: Steidle Architekten

December végén megnyitották a 2006-os téli olimpiai falut, amelynek városépítészeti terveit a müncheni Steidle Architekten készítette a 2002-es nyertes tervpályázat alapján. Az olimpiai falu megvalósításához a Torino határában rendelkezésre álló építési területet hasznosították.


A tervezési folyamatban számos európai építész vett részt. A munkát Benedetto Camerana és Hermann Kohlloffel koordinálta, a tervezésben részt vett Albert Constantin, Derossi, Hugh Dutton, Faber Maunsell, Angela Maccianti, Inarco, Carlo Perego di Cremnago, Agostino Politi, Prodim, Giorgio Rosental valamint a Steidle und Partner, később beszálltak a Diener+Diener, Krischanitz, Ortner+Ortner és Hilmer+Sattler irodák is.
Az Umberto Cuzzi-féle 1934-es piacot Constantin, Camerana és Rosental tervezte át. A 25.000 nm-es csarnokok kiszolgálóterekként, konferenciaközpontként, étteremként működnek majd. Egy hatalmas piros függőhíd Dutton és Camerana tervei szerint lesz a Játékok szimbóluma.

 
Az olimpiai falu Steidle, Camerana, Rosental és Derossi munkája nyomán 750 lakást kínál 2.500 sportoló számára, összesen 39, sakktáblaszerűen helyezett, 5-8 emeletes lakóház formájában.
Ovális Jégcsarnok
Tervek: HOK Sport és Zoppini. 2500 nm-es, acélszerkezettel és üvegfallal fedett gyorskocsolya-csarnok. Később kiállítócsarnokként hasznosítják.

Palavela (Palazzo a vela)
Gae Aulenti és Arnaldo De Bernardi tervei alapján építették át az 1961-es kiállítási épületet. A helyszínen műkorcsolya- és gyorskocsolya-versenyek zajlanak, az épület egy 2000 férőhelyes amfiteátrumot és egy 2800 férőhelyes termet fogad be.

 

 

 

Jéghokistadion
Arata Isozaki tervezte a minimalista és innovatív acélszerkezetet, melyben tükröződik a táj és az ég. Ez a helyszíne (Torino déli részén, közel az olimpiai negyedhez) az olimpiai versenyeknek, koncerteknek és rendezvényeknek.


 

 

 

Forrás:
http://www.torino2006.org/
http://www.agenziatorino2006.it