Technológia

Megoldás nehezen „kifaragható” hőszigetelési helyzetekre

2022.05.30. 14:01

Épületeinken a termikus burok sajnos nem mindig egymásra merőleges, párhuzamos felületekkel rendelkező síkokból épül fel. Ilyen esetben a hőszigetelési keresztmetszetek kifaragása táblás vagy tekercses anyagból jó térlátást, időt és türelmet igényel, a munkálatok pedig sok hulladékot hagynak maguk után. A fújható üveggyapot alkalmazásával ezeket az építési szituációkat hatékonyan, gyorsan és hulladékmentesen lehet megoldani.

Supafil® , a természetes alapanyagú és fújható ásványgyapot szigetelés

A Supafil® fújható szigetelés egy ömlesztett, üvegszálból készült ásványgyapot, amely nem tekercsben vagy táblában kerül forgalomba, hanem laza töltetű, befújásra alkalmas termékként. Új építésű épületekhez és utólagos hőszigeteléshez (pl. a fűtött legfelső lakószint feletti zárófödémek és építészeti elemek vízszintes felületein) alkalmazására terveztek. A Supafil® optimális hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkezik, így kiválóan alkalmazható üregek kitöltésére is.


A gyors kivitelezés mellett a legjobb minőségű hőszigetelést garantálja. A „szűz" szálból készült ásványgyapot nem tartalmaz hozzáadott kötőanyagot, égéskésleltető szert vagy vegyi anyagokat, ezért alkalmazása környezetbarát és biztonságos. Különösen alkalmas a tetőtér legkisebb réseinek kitöltésére, régebbi épületek üregeinek kiegészítő hőszigeteléséhez, illetve magastetős családi házakhoz is.Fújt üveggyapot szigetelés tetőtérbeépítés esetén

A technológia kötőanyagmentes, zsákokba tömörített szigetelőanyagot használ, amelyet gép segítségével fellazítva, levegő áramoltatásával juttatnak be az arra kialakított helyre. A Supafil® szigetelés az üregek kitöltése során felveszi azok geometriai méreteit. Az alábbi például szolgáló tetőtéri beépítésessel rendelkező épület szerelt, átszellőztetett homlokzattal készült és két, nehezen elvégezhető hőszigetelési megoldást is igényelt. Nézzük, hogyan teljesítette a feladatot a Supafil® !

  • A függőleges fal és a tető síkjának találkozása jelentette az egyik bonyolult keresztmetszetet. A feladat a talpszelemen, a fal, a függőleges szigetelés felső síkja és a külső oldali páraáteresztő fólia által határolt tér kitöltése volt, amelybe 90 centiméterenként a szarufa keresztmetszete is belemetszett

  • A tetőszerkezet vápái adták a másik megoldandó feladatot. A szarufák közti szakasz kitöltését kellett megoldani, addig a magasságig, ahonnan a szigetelési munkát a már korábban beszerzett táblás termékkel lehetett folytatni. A bonyolult keresztmetszetek kialakítása a táblás és tekercses hőszigeteléssel több napos munkát jelentett volna. A fújt technológia segítségével azonban a kivitelezés mindössze három órát vett igénybe. A gyors alkalmazáson túl a termék további pozitívuma volt a keletkező vágási hulladék teljes hiánya is.

További információk a termékekkel kapcsolatban:
www.supafil.hu, www.knaufinsulation.hu