Technológia

Megszülettek az első Model Home 2020 mérési eredmények

2011.06.03. 09:41

Kiértékelték a VELUX Cégcsoport által kezdeményezett Model Home 2020 program első épületének, az Otthon egy életre nevet viselő családi háznak az eredményeit. A bentlakó család részvételével egy évig végzett kísérletnek és méréseknek köszönhetően az építőipar értékes tudáshoz jutott a jövő aktív házainak építésekor és használatakor fellépő kihívások kezelésével kapcsolatban.

Az Otthon egy életre (Home for Life) a jövő családi házának kialakítására vonatkozó kísérleti épület, amelyet az öttagú Simonsen család egy éven át használhatott. A projektet a VELUX Cégcsoport és a VELFAC cég dolgozta ki az aart arkitekter  építésziroda és az Esbensen mérnöki tanácsadó céggel együttműködésben. A koncepció egy holisztikus projekt eredménye, amelynek keretén belül az energiafogyasztás, a kényelem és a vizuális megjelenés egymást kölcsönösen kiegészítve harmonikus egységet alkot annak érdekében, hogy az otthonokban és azok közvetlen környezetében a lehető legjobb életminőséget biztosíthassuk. A WindowMaster, a Sonnenkraft and SuperWood, valamint a VELUX Cégcsoport összes vállalata hozzájárult termékeivel a ház létrehozásához.

 

 

 

A ház egyike annak a hat épületnek, melyeket a VELUX Cégcsoport épített a Model Home 2020 projektje részeként. Mindegyik épület megfelel azoknak a törvényi előírásoknak, amelyek a tervek szerint 2020-ban válnak jogerőssé az EU-ban. Az épületek az úgynevezett aktívház-koncepció alapelvei szerint készülnek, ami azt jelenti, hogy az épületekben az alacsony energiafelhasználás optimális beltéri klímával párosul, valamint az épületek nincsenek negatív hatással a környezetükre.

Az építőipar számára fontos eredmények
Az Otthon egy életre ház használata során szerzett tapasztalatok világossá tették számunkra, hogy 2020-ban képesek leszünk standard módon aktívházakat építeni. Igen értékes tanulási folyamaton vagyunk túl, amelynek során kivételes adatokat és tapasztalatot nyertünk a termékekkel, a műszaki megoldásokkal és igényekkel kapcsolatban. Időbe telik, amíg teljesen kirakjuk a felhasználói igények, az építőanyagok, a technológia és a design elemeiből álló óriási puzzle-t. A ház megmutatta a számunkra, mennyire érzékenyen képes reagálni a változásokra és a különböző variációkra, illetve mennyi tényezőt kell figyelembe venni a legjobb eredmény eléréséhez – mondta Lone Feifer, a VELUX Cégcsoport Stratégiai Projekt Igazgatója.

 

 

 

Az egy évig tartó kísérlet öt fontos eredményt hozott:

  1. A jövőben alacsony szinten tartható az energiafogyasztás: a ház energiafogyasztása az első év folyamán azonban magasabb volt, mint ahogy azt előzetesen kalkulálták. Ennek egyik legfontosabb magyarázata az, hogy Simonsenék viselkedési mintája eltért a beprogramozottól – például 2-3 fokkal magasabb szobahőmérsékletet preferáltak ahhoz képest, mint ami előre be volt állítva. Menet közben megváltoztak az épületet és a műszaki rendszereket érintő feltételek is – a fűtésrendszer kapacitását a tervezett fogyasztáshoz szabták, ezért nem tudta teljesíteni az időnként felmerülő addicionális fűtési igényt. A ház igényeihez méretezett hőszivattyút a közeljövőben fogják felszerelni. Amint befejeződik a megfigyelési időszak, a kontrollrendszerek által igényelt fogyasztást a felére fogják csökkenteni. A napkollektorok és napelemek energiatermelése eleget tett minden várakozásnak – sőt meg is haladta a tervezett számokat.
  2. A ház fűtésére fordított energiafogyasztás a vártnál magasabb volt: az első évben az eltérés a tervezett szükséglet kétszerese volt. A jövőben ez a szám csökkenni fog, amint az átmeneti időszakokban (tavasz és ősz), valamint a nyár folyamán optimalizálják a kontrollrendszer működését.
  3. A kontrollrendszer a család egyik kedvence volt, ugyanakkor nem várt módon nagyon sok energiát fogyasztott: a kontrollrendszer központi helyen elhelyezett képernyője a család kedvenc gyülekező helyévé vált. A rendszer működésén sajnos rontott az a tény, hogy ez a bejáratás éve volt, s hatással voltak rá a műszaki rendszerek beállításain végzett változtatások, valamint a család túlzott aktivitása. A jövőben nagy mértékben csökkentik a rendszer energiafogyasztását, a kontrollfunkciókat pedig felhasználóbarátabbá teszik.
  4. A ház kiemelkedően jó beltéri klímát biztosít: a házban mindenütt mérték a szobahőmérsékletet, a páratartalmat és a CO2 szintet, s az adatok azt mutatták, hogy az általános beltéri klíma az elvárt szerint alakult, és kellemes volt a család számára. Az átlaghőmérsékletek 2-3 fokkal haladták meg a tervezettet. A CO2 szint a természetes szellőzéssel rendelkező helyiségekben sokkal alacsonyabb volt, mint a természetes szellőzés nélküliekben. A család szerint a legjobb beltéri klíma a természetes ventillációjú helyiségekben volt.
  5. Minden irányból megfelelő a fénybeáramlás – a felhasználói tapasztalat általában pozitív: a Simonsen család általában azt jelezte vissza, hogy a házban meg vannak elégedve a napfénnyel és a friss levegővel, ugyanakkor a délre néző ablakoknál néha zavaró túlmelegedést tapasztaltak.

Az aktívház koncepció
Az aktívház-koncepció azon a vízión alapul, hogy egészségesebb, kényelmesebb épületek jöjjenek létre, amelyek nincsenek negatív hatással a környezetünkre. Ez utóbbi többek között annak köszönhető, hogy több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak, mert minden, a működésükhöz szükséges energiát saját maguk hoznak létre. Az aktívház-koncepció egyik fontos eleme, hogy a belső klíma a bőséges napfénynek és a friss levegőnek köszönhetően mindig megfelelő és egészséges feltételeket biztosít az épületben tartózkodóknak. További lényeges tényező, hogy a házak összességében pozitív hatással vannak a környezetre is a teljes élettartamuk folyamán. Aktívházak lehetnek új vagy akár renovált épületek, lakóházak, vagy középületek.

 

 

 

A Model Home 2020 koncepció
A Model Home 2020 koncepció a VELUX Cégcsoport elképzelése a magas életminőséget kínáló, környezetbarát, aktívház-koncepció szerint kialakított épületekről. A projekt lényege, hogy a VELUX Cégcsoport több partner közreműködésével hat, a fenntartható építkezés jegyében készülő házat épít fel 2009-2010 folyamán Dániában, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban, amelyeket használat közben tesztel. Valamennyi épület három fő alapelv figyelembevételével készül, ezek a hatékony energetikai kialakítás, a magas életminőség biztosítása és a környezetre gyakorolt minimális káros hatás. Mindegyik ház különböző éghajlati, kulturális és építészeti viszonyok között valósul meg, a helyszínt biztosító országok adottságai szerint.

Az eddig megépült házak:
Otthon az életért (Home for life, Dánia)
Zöld világítótorony (Green Lighthouse, Dánia)
Napfényház (Sunlighthouse, Ausztria).

Kapcsolódó oldalak:

A Velux ModelHome 2020 programja

az Aktívház Szövetség honlapja

Hogyan lehet egy aktív ház vonzó - interjú Gunther Zsolttal