Épületek

Megújult a karácsonyi ünnepi világítás Budapesten

2011.12.16. 09:30

Aki mostában bekeveredik a belváros ünnepi forgatagába és megvárja a besötétedést is, a Vörösmarty téren érdekes színes gömböket fedezhet fel a fákon, a kandelábereken. És ha még egy kicsit jobban szemügyre veszi e furcsa „gombócokat” azt is észlelheti, hogy fénnyel imitált hó esik a fákról.

Aki mostában bekeveredik a belváros ünnepi forgatagába és megvárja a besötétedést is, a Vörösmarty téren érdekes színes gömböket fedezhet fel a fákon, a kandelábereken. És ha még egy kicsit jobban szemügyre veszi e furcsa „gombócokat” azt is észlelheti, hogy fénnyel imitált hó esik a fákról (1. kép).

 

 

 

Vajon tavaly ez miért nem tűnt fel neki?

Egy év nagy idő, akár mindent el lehet felejteni ez alatt, különösen igaz ez az ilyen ideiglenes látványosságok esetére, mint az ünnepi karácsonyi világítás. De itt nem erről van szó. Még a jó emlékezetűek sem idézhetnek fel hasonló érdekességet tavalyról, mivel akkor egészen más képet mutatott a tér.

A Főpolgármesteri Hivatal az idén új karácsonyi világítási szisztémát vezetett be. Eddig a főváros egy évre vásárolt és szereltetett fel motívumokat, sokszor ugyanolyanokat, vagy a korábbiakhoz nagyon hasonlóakat, mivel ezekkel mindenki elégedett volt és nem inspirálta semmi a koncepcióváltást, az ilyen jellegű megújhodást. A takarékossági hullám azonban új gondolkodásra sarkallta a városvezetőket. Nem egy évre, hanem három éves ciklusban gondolkodva új motívumokat terveztetett, gyártatott és szereltetett fel, amit – felújítva – a következő két évben látni fogunk a karácsonyi időszakban.

Ezek a motívumok gyökeresen eltérnek a korábbiaktól. Igyekeztek ötletesebbé tenni őket amellett, hogy ünnepélyességüket semmiképpen sem hivalkodó módon érjék el. Ahogy a megrendelő megfogalmazta: decens látványt szeretne látni.

A pályázatot a BDK Kft. két szakaszban írta ki. Először a tervezésre, majd a motívumok gyártására és részben szerelésére is. A tervezési fázist is két részre osztották. Először az ötleteket „szűrték” meg és választották ki több pályázó anyagából, amelyek a gyártási tervpályázat alapját képezték, majd a konkrét gyártási terv elkészítésére lehetett ajánlatot adni.

Összesen kilenc motívum tervei készültek el rekordidő alatt. Ha azonban a változatokat is figyelembe vesszük – hiszen például a már említett gömb motívum kis és nagy méretben, fára vagy oszlopra szerelve is létezik –, tizennégy tervről beszélhetünk.

A motívumok közül csak egy átfeszítéses, hiszen a Váci utcában más nem képzelhető el, mivel ennek a motívumnak a tartószerkezete, hálózati kapcsolata évek óta rendelkezésre áll (2. kép). A falikaros motívumból ugyancsak egyet találunk. Ez szintén a Váci utcához kapcsolódik, annak mellékutcáiban lehet látni (3. kép). A többi motívum oszlopra készült.

 

 

 

A főváros a Vörösmarty tér, a Váci utca és mellékutcáin kívül az Andrássy út Oktogon és Bajcsy Zsilinszki út közötti szakasza, a Károly körút, a József Attila utca, a Nagymező utca, a Clark Ádám tér és a Batthyány tér ünnepi világításáról gondoskodik.

Az oszlopmotívumok mindenütt mások, ez sokszor az oszlopok kínálta adottságon is múlt. A kiskörúti Városháza parki oszlopfejes közvilágítási egységeket például szerencsésen öleli körül az ide tervezett henger alakú körpalást motívum (4.kép), míg a Nagymező utca indirekt világítást nyújtó hasonló magasságú oszlopaira ezt nem lehetett volna felszerelni. Itt a hengerbe applikált gyertyás motívumot oszlopkarról lógatják le. Az 5. képen az is látható, hogy az utóbbi években bevált füzérrel körültekert fatörzsek, faágak látványa az idén is népszerű. Ez leginkább az Andrássy út kapcsán közismert, de egyre több helyen felbukkan. A lampionos gyertya motívum egyébként magasabb oszlopokon, a Liszt Ferenc téren is felfedezhető (6. kép).

  

Az Andrássy úton tehát az idén is alkalmazzák a fa füzéres díszítő módot, de ebben is megfigyelhető újdonság. A vízszintes úttest fölé benyúló ágakról jégcsap füzérek csüngenek le, mintegy erőteljesebben kihangsúlyozva e faágak fontosságát és bekeretezve az utat (7. kép). Az Andrássy út legkiemelkedőbb karácsonyi díszének a csomópontok oszlopaira szerelt csillár motívum tetszik. Ez a 4 m magas „monstrum” kialakításából adódóan légiesnek, könnyednek hat, igazi telitalálatnak tűnik (8. kép).

 


 

 

E kiemelkedő élményhez viszonyítva szerényebbnek néz ki akár a József Attila utcai hókristályos függöny (9. kép), akár a Clark Ádám téri hókristályos korona (10. kép) motívuma.

 


 

 

Igényesnek és nagyon stílszerűnek tűnnek viszont a Batthyány tér angyalai (11. kép). A gyártó elmondása szerint e figurák legyártása – összetettségüknél fogva - igazi kihívást jelentett számára.

 

 

 

Az összes motívum egyébként acélból készült, LED-es fénykábelek illetve fényfüzérek alkalmazásával. A méretekre, súlyokra jellemző adatként megjegyzem, hogy az angyal figura hossza 3,2 m, szélessége 2,3 m, súlya 38 kg. Egy oszlopra két figura került, így felszerelésük előtt az oszlopok statikai ellenőrzését is el kellett végezni.

Első pillantásra lehetetlennek látszik, de 50 m fénykábelt és 60 m fényfüzért tartalmaz egy angyal motívum. Ugyanakkor, mivel LED-es világításról beszélünk, a villamos teljesítmény mindössze 220 W.

Az idei karácsony szokatlanul korán kezdődött az ünnepi világítás szempontjából, mivel a Vörösmarty teret, a karácsonyi vásárt megelőzően, már november első hetében át kellett adni, és Főpolgármester úr a főváros teljes karácsonyi ünnepi világítását november 24-én nyitotta meg.

A január elejei leszerelésig így hat héten keresztül gyönyörködhetünk Budapest karácsonyi fényeiben. Addig többek között az angyalok is óvják nyugalmunkat, pihenésünket (12. kép).

 

 

 

Deme László