Épületek/Középület

Megújult a százéves siófoki víztorony

2012.10.19. 10:11

Több évtizedes elhanyagoltság és hosszúra nyúlt felújítás után 2012 júniusában nyílt meg a Siófok főterén álló, idén 100 éves víztorony. A Guth Árpád és Gergely Jenő tervei alapján készült, vasbeton szerkezetű építmény Pápay György tervei alapján újult meg, az egykori víztartály helyén forgó padlózatú kávézó kapott helyet. A város jelképévé vált építmény kilátóteraszairól lenyűgöző körpanoráma tárul Siófokra és a Balatonra.

Részletek a műleírásból

A siófoki víztorony 1912-ben épült Guth Árpád és Gergely Jenő tervei alapján. A 45 m magas víztorony az évek folyamán Siófok jelképévé vált, mintegy 30 éve elvesztette eredeti funkcióját, és évtizedekig üresen állt. 1992-ben nyílt meg a Tourinform irodája az épület alsó részében. Jelenleg a Siófoki Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi.

 

 

 

A vasbeton szerkezetű víztorony állaga a több évtizedes elhanyagoltság miatt igen leromlott, ezért átfogó felújítás vált szükségessé. Az egykori tartályrészben egy kétszintes kávézó-kilátót alakítottunk ki - a felső szinten, belül egy sávban forgó padlózattal -, a földszinten és az első emeleten a város tulajdonában lévő Tourinform City Tours utazási iroda kapott helyet, kibővült alapterülettel. Az épület átalakításánál figyelembe vettük a helyi védettséget.

A fejrész ablakait régi fotók alapján nagyobb méretűre tágítottuk, mivel eredetileg így épültek, csupán az 1920-as években alakították át azokat kisebbekre. Az épület törzséhez két látványliftet kapcsoltunk, amely az épület jellegét alapvetően nem befolyásolja. A földszinti épületrészt egy tiszta üveg-alumínium-acélvázas szerkezettel növeltük meg, így az utazási iroda és a kilátó-kávézó reprezentatív bejáratot kapott. Az épület közepén egy üvegezett, járórácsos teraszszintet építettünk be a menekülés előírás szerinti biztosítására. A felső szinten lévő, rossz állapotú körterasz betonkorlátját elbontottuk, és edzett üvegkorláttal egy szélesebb kilátóteraszt terveztünk. Az első emelet feletti alsó terasz eredeti vasbeton korlátja megmaradt. A tervezett bővítmények strukturált SHÜCO rendszerből készültek, így az üvegszerkezetek transzparenciája biztosítja az eredeti épület láthatóságát.

 

 

 

Az építmény adottságai és műemléki jellege miatt a mozgássérültek részére a bejutás és lifttel való közlekedés biztosítható, de mellékhelyiség kialakítása a meglévő méretek miatt nem volt lehetséges. (Ilyen jellegű épületeknél erre az OTÉK felmentést ad.) Az épület tetején lévő földmérési hely változatlanul maradt, az átalakítást nem befolyásolta. A bejáratok (előlépcsők,  rámpa) és környezet kialakítása a Szabadság tér rendezési terveivel összhangban készült.

Szerkezeti kialakítás

Az eredeti tervek nem álltak rendelkezésre, ezért az épület teljes felmérése vált szükségessé. A víztorony 1912-ben épült monolit vasbeton szerkezetből, amelyben szerkezeti változás nem történt. A fejrészben eredetileg kialakított víztartályt elbontottuk. A tartályrészen lévő belső lépcső helyett monolit vasbeton csigalépcső épült. A víztorony belső négykarú lépcsője változatlanul maradt, a kerengő feletti három szinten új monolit csigalépcső készült a meglévő vasbeton pillérek közé.

 

 

 

A torony eredeti vasbeton födémére fa vázszerkezeten hőszigeteléssel és cinklemez fedéssel készült az új tetőszerkezet, fekvő ereszcsatornával, amely a meglévő vízköpőkbe vezet. A földszinti ellipszis alakú bővítmény a toronyrész felé lejtő üvegtetőt kapott belső  vízelvezetéssel.

Az épület külső nyílászáró szerkezete hőhídmentes alumínium. Az ellipszis alakú előtér oldalfala pontmegfogású hőszigetelő üveg, egyedi terv szerinti acélszerkezettel. Mivel az építményt csak belülről lehetett hőszigetelni, ezért Ytong Multipor anyagot alkalmaztunk 8 cm vastagságban.

 

 

 

A 2. szinten elhelyezkedő Szentkirályi Oxigén Bár kávézóban ételkészítés nincs, csak italokat és hozott süteményt, fagylaltot forgalmaznak. A galériaszinten helyezkedik el a vizesblokk, amely egy dolgozói WC-kézmosót, valamint női-férfi vizesblokkot tartalmaz. A vendégtér nemdohányzó kialakítású, tartozéka a bárszerűen kialakított kiszolgálópult, valamint a társalgó és az ahhoz kapcsolódó drinkbár.


Siófok, Víztorony kilátó

vezető tervező: Pápay György
tervező: Pápay Tamás
helyszín: Siófok, Szabadság tér
tervezés éve: 2008-2009
kivitelezés éve: 2010-2011
generáltervező: Pápay Építész Kft.
statika: Szabó Lajos – Du-Plan Mérnöki Iroda Kft.
üvegszerkezetek: Stocker György DLA – Stockplan Bt.
épületgépészet: Várai Lászlóné, Németh Balázs – Gázterv Kft.
elektromosság: Révész Zoltán
sprinkler: Pál Richárd, Bohos Tamás – G4S Biztonságtechnikai Zrt. MELDETECHNIK Divízió
tűzjelző tervező: Ezüstlakat Vagyonvédelmi és Kereskedelmi Kft., Thuróczi Géza, Kiss Balázs
tűzvédelmi szakértő: Varga István
liftek: Schindler Magyarország
építtető: Siófok Város Önkormányzata