Épületek/Középület

Méltósággal elbúcsúzni

2011.09.14. 13:43

Bármilyen fájdalmas is, egyszer eljön az idő, búcsút kell vennünk szeretteinktől, ám nem mindegy, milyen körülmények között tesszük ezt. A veszteség könnyebb elviselésére, a Budapesti Temetkezési Intézet megbízásából Vonnák Katalin úgy alakította át a Kozma utcai Új köztemető II. és III. ravatalozóját, hogy semleges, nyugodt, meditációra, elmélyülésre lehetőséget adó térré váljon. Egy hellyé, ahol, a rohanó világból kiszakadva, megállhat az ember egy pillanatra.

Kolumbárium átalakítása, Új köztemető, Budapest
A Budapesti Temetkezési Intézet megbízást adott a Kozma utcai Új köztemető II. és III. ravatalozójának átalakítására urnás temetkezés céljaira. A feladat egy olyan tér kialakítása volt, mely egyik valláshoz sem köthető konkrétan, bármilyen felekezethez tartozó elhunyt elhelyezhető ott, a temetési szertartás is a gyászoló család igényeinek figyelembevételével legyen lebonyolítható. A kolumbárium tervezésekor sokféle új benyomással, tapasztalattal gazdagodtunk, szembesültünk a mai magyar temetkezési kultúrával, kulturálatlansággal.

 

 

 

Tervezéskor fő szempontunk egy semleges, nyugodt, meditációra, elmélyülésre lehetőséget adó tér létrehozása volt. Egy hely, ahol a rohanó világból kiszakadva megállhat az ember, és elhunyt szeretteire gondolhat. A természetes fény kizárásával, a nyugodt, semleges anyaghasználattal, a különleges világítással sikerült a hely időtlen voltát hangsúlyoznunk, melyben az idő múlását csak a falban elhelyezett üvegtömbön átjutó napfény mozgása érzékelteti. A feladat során fontos volt számunkra a kolumbárium előtti tér kulturált kialakítása, amely átvezetésül szolgál a meditációs térhez.

Köszönöm szépen a résztvevőknek az együttműködést  és az igazi csapatmunkát.

Vonnák Kata

 


Kolumbárium átalakítása, Új köztemető, Budapest

építészet, belsőépítészet, környezet: Vonnák János, Vonnák Kata, D. Kriszt Irén
statika: Bécser Pál
gépészet: Kővári Henrik
elektromosság: Tóth László
kivitelező: TérÉpBau Kft
kőmunkák: BTI Nemeskő
megrendelő: BTI Rt.