Technológia

Mestermunkák elismerése

2020.09.02. 14:14

Minőségi építészet nem lehet meg minőségi kivitelezés nélkül. Egy-egy bonyolult szerkezet esetén gyakorta rácsodálkozunk arra a magas szintű mérnöki teljesítményre, amelyet a mesterien dolgozó kivitelező valósít meg. A tetők és homlokzatok tekintetében a mesterek és mestermunkák évtizedes hagyománnyal rendelkező elismerése az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetségének (ÉMSZ) Év Tetője Nívódíj pályázata. A rangos megmérettetésen idén is számos a Prefa alumínium tető és homlokzati burkolatokat felhasználó kivitelező és épülete került a díjazottak közé.  

 Az Év Tetője 2020 Nívódíj négy különböző szekcióban odaítélt fődíja mellett nyolcan nyertek különdíjat, nyolc pályamű Kategóriadíjban részesült, további tíz pedig elismerő oklevelet vehetett át. A díjazott munkák között hét esetben PREFA alumínium tető- és homlokzatburkolatot használtak a kivitelezők.

Arany Salejzni tőzsdetojásért Kecskeméten

Az Aranysalejzni Vándordíj a homlokzatburkolat kategória legrangosabb elismerése, amelyet egy évig birtokolhat a legeredményesebb kivitelező.

Ebben az évben ezt a díjat a Tető-Kovács Kft. (Ombódi Tamás) és a Bőszén és Társa Bt. vihette haza a Kecskeméti Padma Campus "Tőzsdetojás" kiselemes burkolatáért. A  PREFALZ P10 tisztafehér lemezeit és egyedi gyártású fedési elemeket használtak, több mint 700 db rombusz és 2 db körelem fedi le a szerkezetet.

A pályamű alapja egy acél tartóváz volt, amelyre vízszintes csőgyűrűket szereltek, majd pedig erre merőlegesen horganyzott acéllemezből sávokat rögzítettek, ezekre a sávokra erősítették végül a burkolat elemeit.

„Nagy szakmai kihívást jelent kétszer görbült szabályos forgásfelületet burkolni síklemezből gyártott elemekkel, amelyet a kivitelező tökéletesen oldott meg. A kiselemes fedés megjelenésének tervezése, aljzatkialakítása és burkolása a pályázó feladata volt. Külön nehézséget jelentett a megfelelő szerelési sorrend meghatározása, ugyanis a már elkészített burkolatra nem lehetett később rálépni, nehogy behorpadjon. A kész munka látványa lenyűgöző."

– méltatta a pályaművet a zsűri elnöke Kakassy László.

Kiselemes fedések kápolnán és családi házon

Kiselemes fedések szekciójában kategóriadíjas lett Hidasi Tibor és a Pilisi Pléh-Boy Kft. a zirci Fűszernövény Feldolgozó üzem manzárd tetejének PREFA tetőfedő zsindely elemmel történő fedéséért.

„A pályázó aktívan részt vett a tervezésben is, újépítésű, manzárd tetős épület készült egyedi formájú tetőablakokkal. Az ablak szegése és borítása PREFA kettős állókorcos fedéssel készült. Az álló tetőablakok vízelvezetése kettős bélésű rejtett csatornán keresztül történik. Figyelmes és profi munka, szép csomópontok jellemzik az épületet a tetőn és a homlokzaton. A tető díszei a hóvágó elemek."

A már említett kategória különdíját Szabó Attila vihette haza (Szabó Tetőfedő Kft.) az érsekvadkerti Kálvária Kápolna tetőfedéséért. Itt egy műemlékvédelem alatt álló épület nagy volumenű felújításáról volt szó, ahol a kivitelező hozzáértésének köszönhetően nem tükörfedés helyett egyedi tervezésű és gyártású kiselemes fedéssel készült az épület, amely eltérő a tornyon és a templomhajón.

„A gyártási és szerelés munkák pontos végig gondolása nélkül talán könnyű lenne kijelenteni, hogy ez egy egyszerű munka volt. A részleteket látva azonba egyértelművé válik, hogy a kivitelezés biztos kezet és nagy szakmai tudást igényelt." Az épületre egyedi gyártású PREFALZ P10 antracit lemez került.

Még mindig a kiselemes fedések kategóriában járunk, ahol elismerő oklevélben részesült Gavallér Gábor egy budapesti családi ház rombusz fedéséért. Itt szintén felújításról van szó, egész pontosan egy új tetőkéreggel készült manzárd tetőről, amelyhez PREFA kiselemes fedést használtak. „A régi bitumenes zsindellyel készült tetőfelületet ellenléccel és deszkázattal fedték le és erre került az új fémlemezfedés. A pályázó magabiztosan készítette el a fedést a tetőablakok és homlokzatburkolatok korcolt lemezfedésként kerültek kialakítása." Az elkészült tetőn nem csak funkciójuk okán, de dizájnelemként is fontos szerepet kaptak a PREFA hóvágó és ereszcsatorna elemei. Ennél a munkánál is a PREFALZ P10 antracit síklemeze lett a befutó, amelyet kis túlzással az idei év sláger termékének is nevezhetnénk.

Korcolt fedések családi házon, kertcentrumon és ikerházon

Korcolt fedések kategóriában különdíjban részesült Bíró Dániel (Bíró Profil Kft.) a zalaegerszegi Apátfa Kő- és Kertcentrum épületének tetőfedéséért. „A korábban bitumenes zsindellyel fedett tető ellenléccel és deszkázattal a PREFA anyagával kapott új korcolt fedést. A pályázó fiatal kora ellenére profi bádogosmunkát végzett, egyedi, pontosan végrehajtott részletmegoldásokkal." Ennél az épületnél burkolatként a PREFALZ P10 világosszürke és márványszürke lemezeire esett a választás.

Korcolt fedések kategóriában elismerő oklevélben részesült Juhász László és a Bádog-Vár Kft. egy velencei ikerház tetőfedéséért. „A jól kivitelezett munka során az ikerház tetőjére és homlokzatára is a PREFA lemezeit használták fel. A tervezői elképzelés közelről és a távolról is teljesen megvalósult." A tető és homlokzat korcolt fedésének részletei nagyon látványosak, a burkoláshoz PREFALZ P10 antracit színű szalagot és táblát használtak fel.

Elismerő oklevélben részesült a Majer Bádogosipari Kft. egy budapesti családi ház tetőfedéséért. „A minimál megjelenésű családi házon a tető, a homlokzat és a kültéri mennyezet készült a PREFALZ P10 grafitszürke színű lemezzel. A kivitelezés finom és igényes, látszik a munkán a szakmai tudás."

Az eredmények alapján joggal mondhatjuk, hogy legyen szó családi vagy társasházról, középületről vagy műemlékről, a Prefa anyagok minden esetben megállják a helyüket.

További információk a Prefa termékeiről ITT.