Programok

MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus 2021

2021.06.29. 15:13

Az idei, a pandémia miatt későbbre halasztott eseményen Charles Renfro, Anssi Lassila, Attilio Terragni, Michael Dennis, Marosi Miklós és Magyar Péter tart előadást. A konferencia témája: melyik múlt vezet a jövőnkbe?
 

Bár a pandémia miatt a szokottnál később, de július 2-án ismét lesz MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus. Az idei előadók: a budapesti közlekedési múzeum világhírű tervezője, Charles Renfro (Diller Scofidio + Renfro, New York), Finnország első számú templomtervezője, Anssi Lassila (OOPEAA, Seinäjoki, Helsinki), a nagy racionalista építész, Giuseppe Terragni unokája, Libeskind olasz partnere, Attilio Terragni (Studio Terragni, Milano), valamint az MIT tanszékvezető professzora, az építész-urbanista Michael Dennis (MIT, Michael Dennis & Associates, Boston). A helyszín is érdekes és gyönyörű: az Operaház Eiffel Műhelycsarnoka, melyet Marosi Miklós mutat be a rendezvény résztvevőinek. Az esemény kurátora Magyar Péter professzor emeritusz, 1989 és 2011 között három neves amerikai egyetem építészkarának igazgatója.

A konferencia témája: Melyik múlt vezet jövőnkbe?

Mindenki szereti a rejtvényeket: építészek, megbízók és a nagyközönség is. „Mi" szeretnénk kifejezni gondolatainkat „építészül", „ők" talán szeretnék megfejteni azokat. Ez utóbbi mondat két vizsgálatnak nyit utat. Az egyik: milyen „gondolatok" fejezhetők ki az erősen önmagával foglalkozó építészettel? A következő pedig: nem kellene-e nekünk, építészeknek az ember faji bölcsességének segítségére támaszkodva képesnek lenni arra, hogy tudjuk, mit akarhatnak, tartanak szépnek, jónak a „többiek"? A címben említett „múlt" megadhatja a választ mindkét kérdésre. Talán nem a múlt formaidézeteivel, hanem azokhoz hasonló komplexitású, de függetlenül előhívott építészeti elemek alkalmazásával. Továbbá genetikai fejlődésünk szubliminált emlékei, egészen a barlangig visszamenően, szintén segíthetnek. Mindenkit tisztelettel meghívunk a Magyar Építőművészek Szövetségégének (MÉSZ) immár XVIII. Nemzetközi Építész Kongresszusára, főleg azokat, akik intuitív vagy tudatos választ tudnának adni a fenti dilemmára, és azokat, akik erre kíváncsiak.

Időpont: 2021. július 2., péntek

Helyszín: Budapest, Operaház, Eiffel Műhelyház (1101 Budapest, Kőbányai út 30.)


A részletes programról és a részvételről, jelentkezésről ezen az oldalon lehet tájékozódni. 

AZ ELŐADÓKRÓL

Attilio Terragni

1989 óta vezeti saját stúdióját. A milánói Műszaki Egyetem elvégzése után Daniel Libeskind asszisztense és partnere volt, 1989 és 1991 között pályafutását a berlini Zsidó Múzeum nyertes tervével kezdte. 1997-től három évig élt Melbourne-ben a Federation Square építése kapcsán. Miután visszatért Olaszországba, megalapította Cityedge néven Daniel Libeskind olasz partnercégét, ahol többek között megvalósította a milánói Citylife projektet és a City Park projektet Bresciában. Jelenleg a milánói Műszaki Főiskolán tanít, és vendégprofesszor volt Ausztráliában, Németországban és Spanyolországban. Művészi tevékenységét nemrégiben Milánóban mutatták be tervei monográfiai kiállításán „geometria után" címmel. Számos könyve megjelent.

Michael Dennis

1970-től a New York-i Ithacában, 1981-től Bostonban tervez. A Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem Művészeti Múzeumának tervezését 1983-ban nyerte el, majd a The Carnegie Mellon Campus tervezését, melyért 1988-ban több díjat nyert. 1992 óta az MIT építészprofesszora, korábban tanított a Columbia, a Cornell, a Harvard, a Kentucky, a Princeton és a Rice Egyetemen. 2011-ben megkapta a rangos CNU Athena-érmet az urbanizmushoz való hozzájárulásáért.

Anssi Lassila

Az OOPEAA Office for Peripheral alapítója és igazgatója. Diákpályázaton nyerte el a Kärsämäki zsindelytemplom tervezését, mely azonnal nemzetközi elismerést kapott. Ismert munkája a Puukuokka, Finnország első nyolcemeletes fa lakóháza Jyväskylä-ben, amelyet 2015-ben választottak az Architecture Finland Award nyertesévé. Puukuokka 2015-ben megkapta az Év faépülete díjat és az Év lakóháza díjat, valamint a 2016-os kanadai faipari tervezési és építési díjat. Számos más elismerést kapott belföldön és nemzetközi szinten is az iroda, többek között: Állami Építészeti Díj, Alfred Kordelin-díj 2017, Amerikai Építészeti Díj 2016 (Suvela-kápolna és Periszkóp-torony), Spotlight-díj 2017. 2017-ben a Suvela-kápolna megtisztelő elismerést kapott Espoo Város Hurraa-díjának formájában. A cég munkája 2005-ben, 2011-ben és 2017-ben bekerült a Mies van der Rohe Európai Építészeti Díjába.

Charles Renfro

2004-ben lett a világhírű, elsősorban múzeumtervezéseiről ismert Diller Scofidio + Renfro partnere. A stúdió két legfontosabb nemzetközi projektjének tervezését és kivitelezését vezette: a Kreml szomszédságában lévő 35 hektáros Zárjágye (Zaryadye) Parkét, a Vörös tér és Vaszilij Blazsennij-székesegyház közelében, valamint a kínai Tianjin Juilliard iskoláét. Charles a stúdió akadémiai portfóliójában számos projekt felelős partnere volt, így a Stanford Egyetem, az UC Berkeley, a Brown Egyetem és a Chicagói Egyetem új épületeit, valamint a Columbia Egyetem két új épületét tervezte. Az innovatív és kísérleti művészetet és formatervezést bemutató nonprofit szervezet, a BOFFO társelnöke, és kétszer is elismerték az Out100 listával. A New York-i Vizuális Művészetek Iskolájának oktatója.

Marosi Miklós

1965-ben szerzett építészmérnöki diplomát az ÉKME Építészmérnöki Karán. A POTI-t követően 1970-től a Közti alkalmazottja. 1973-ban a MÉSZ Mesteriskola II. ciklusát végezte el. Műteremvezető, stúdióvezető, majd szakági főmérnök, az MMA alelnöke. Jelentős épületei: a Kecskeméti Megyei Kórház, a SZTE sebészeti, ortopédiai és ideg-elme klinikája, az Uzsoki utcai kórház rekonstrukciója, új manuális tömbje, a Kodály Zoltán Emlékmúzeum, a Corinthia Grand Hotel Royal és Spa épülete, a Közti–Bayer–Artisjus székház, valamint a Magyar Állami Operaház és Erkel színház Eiffel műhelyháza. Ybl-, Pro Architectura, Steindl-, Prima, Pogány Frigyes-, Podmaniczky- és Széchenyi-díjas.

Dr. Magyar Péter, AHA, CHA, RIBA

Építészmérnök, építészprofesszor. 1989 és 2011 között három neves amerikai egyetem építészkarának igazgatója. 1967-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte meg építészmérnöki diplomáját, 1992-ben doktorált, ugyancsak a BME Építészmérnöki Karán. 1968-tól folyamatosan tanít európai, afrikai és amerikai egyetemeken. Épületei és pályázati tervei ugyancsak nemzetközi helyszínekre készültek, így például Alabama állam kormányzati irodaháza. 2011-ben a Magyar Építőművész Szövetség a Magyar Építész Kamara támogatásával a Magyar Építészetért Emlékéremmel tüntette ki. Több mint húsz könyve jelent meg fő érdeklődési köre tárgyában, mely a rajz és a tervezési folyamat elméleti kérdéseit vizsgálja.