Pályázatok

Mi legyen a neve az új építészeti központnak?

2008.04.17. 08:50

Bebizonyosodott, hogy az arculatpályázatot egy „név” pályázatnak kell megelőznie, mert a Budapest Építészeti Központ elnevezés nehezen kommunikálható. A BÉK vezetősége ezúton tájékoztatja az érdeklődőket, hogy nyílt ötletpályázatot hirdet a központ nevének kitalálására. A pályázat beadásának határideje: 2008. április 25. 12 óra
Eredményhirdetés: 2008. május 9

41./08. sz. BÉK Elnökség határozat

Bebizonyosodott, hogy az arculatpályázatot egy „név” pályázatnak kell megelőznie, mert a Budapest Építészeti Központ elnevezés nehezen kommunikálható. Ezért kétlépcsős pályázat kiírását érezzük szükségesnek, a jelenlegi, módosítások miatt függőben lévő megszüntetésével. Az új kiírást ezennel tesszük nyilvánossá:

Mi legyen a neve az új építészeti központnak?

A Budapesti Építész Kamara (BÉK) Elnöksége és a Budapesti Építészeti Központ (BÉK) vezetősége ezúton tájékoztatja az érdeklődőket, hogy nyílt ötletpályázatot hirdet a 2008. őszén megnyíló építészeti központ nevének kitalálására.

A két BÉK (itt van a kutya elásva) örömmel észlelte, hogy már a Központ alakításának híre is sokak figyelmét felkeltette. A majdani intézmény szellemiségét megelőlegezve, a névválasztást is nyitott helyzetként kezelve, a kiírók ezúton invitálnak minden érdeklődőt arra, hogy elképzelését, véleményét egy konkrét név formájában is fogalmazza meg.

Mint az már ismeretes, a Budapesti Építész Kamara 2007. októberi Területi Küldöttgyűlésén hozott döntést arról, hogy az V. ker. Petőfi Sándor utca 5. szám alatt egy olyan új helyet hoz létre, amely rendezvényeivel, kiállításaival, friss és pontos információival meghatározó központja lehet a főváros építészeti életének, közösségi találkozóhelye lehet az építészet iránt érdeklődőknek.
A Budapesti Építészeti Központ célja, hogy olyan pont legyen a belvárosban, ahol természetes módon koncentrálódik az építészettel és a társszakmákkal, társművészetekkel kapcsolatos tudás. A Központ olyan kulturális intézményként definiálja magát, amely nyitott minden érdeklődő számára, ezért szolgáltatásaival és programjaival a Budapestre látogató külföldieket és a nagyközönséget is meg kívánja szólítani.

Vízió a Központról


  • fórum, ahol nyilvánosságot kapnak a budapesti fejlesztések, építések, tervezések
  • kiállítóhely
  • konferencia és továbbképző központ
  • adatbank hozzáférési hely, amely többek között a Budapest területén folyamatban lévő tervezéseket regisztrálja, dokumentálja a megvalósult (és meg nem valósult) műveket
  • művészeti könyvesbolt, ajándék és design tárgyak boltja
  • internet hozzáférés (hotpont)
  • kávézó
  • találkozóhely kötetlen beszélgetésekhez vagy városnéző/házbejáró séták indításához


A névválasztás során megfontolandó szempontok


* legyen rövid, könnyen olvasható és kiejthető, akár idegen nyelven is
* utaljon a kulturális tartalomra és az építészetre
* a központ gondolatot közvetítse
* keltsen érdeklődést

A pályázat beadásának határideje: 2008. április 25. péntek, 12 óra

A pályázat elbírálásának időpontja: 2008. április 30. Friss! A megadott határidőig 123 pályamű érkezett, melyek bontása április 29 -én megtörtént.
A nagy számú javaslat értékelése azonban több időt vesz igénybe, ezért a pályázat bírálói az eredményhirdetést 2008. május 9 -ig elhalasztják.

A nyertes pályázat díjazása: nettó 100 000 Ft, azaz százezer Ft. Azonos név esetén a díj megosztott lesz.

A pályázat Bíráló Bizottsága: a két BÉK elnöksége, ill. vezetősége.

A pályázat beadása:

A pályázatokat kizárólag személyesen, lezárt borítékban lehet benyújtani a Budapesti Építész Kamara Titkárságán: Budapest, VIII. ker. Ötpacsirta u. 2.
(Az alkotó nevét külön, egy másik, zárt borítékban kérjük elhelyezni a lezárt borítékon belül.)

A pályázat eredménye a BÉK honlapján (www.budapestiepiteszkamara.hu) közzétételre kerül, a nyertes pályázó írásbeli értesítést kap.

A vizuális arculatra korábban meghirdetett pályázatot a végleges név kiválasztása után
új határidővel írjuk ki.

A pályázat kiírója örömmel válaszolja meg az esetlegesen felmerülő, a bek/kukac/t-online.hu címre beérkező kérdéseket.


A kiírók előre is köszönik mindazoknak, akik részt vesznek a közös gondolkodásban, hogy ötletükkel, elképzelésükkel már ebben a szakaszban is segítik a Budapesti Építészeti Központot!

BÉK Elnökség, Építészeti Központ vezetőség