Közélet, hírek

Mi legyen az egykori Istenszeme fogadó új funkciója? Átadták az Árkay-díjakat

2023.06.23. 14:02

Átadták a 2023-as Árkay-díjakat: kiosztották a legjobb MOMÉ-s diplomamunkának járó Árkay-diplomadíjat, valamint az Árkay pályázati díjakat. Az ötletpályázat keretén belül a Hegyvidéki Önkormányzat idén az egykori Istenszeme fogadó fejlesztésére várt terveket. 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézete és a Hegyvidéki Önkormányzat együttműködésében évente meghirdetett, nyolc éve létrehozott Árkay-pályázat keretén belül az önkormányzat egy kerületi helyszínre kér javaslatokat a hallgatóktól. Idén a Zugliget erdős területén, a Szilassy út 3. szám alatt található, országos műemléki és helyi védelem alatt álló Istenszeme fogadó (Haggenmacher-villa) fejlesztésére, új funkciójára vártak ötleteket.

A szándék a teljes terület revitalizációja, a védett villaépület és környezetének rekonstrukciója és fenntartható közösségi hasznosítása. Újdonság volt, hogy 2023-ban nemcsak a MOME mesterszakos építészhallgatóinak szól a felhívás, hanem a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tájépítész hallgatóit is bevonták a munkába. A MOME Építészeti Intézet MA szak 1. évfolyamos hallgatóinak az egykori Istenszeme fogadó fejlesztése volt a 2022/2023 tanév tavaszi félévében a „REUSE/ÚJRAHASZNOSÍTÁS" tanév tematikán belül a komplex tervezési feladata. A hallgatói munkák június 25-ig megtekinthetők a Fugában - a kiállításon az őszi szemeszter tervezési feladatára (az újpalotai lakótelep közepén álló, használaton kívüli iskolaépület újragondolása, városi környezetbe való re-integrálása) készített munkák is szerepelnek. 

Az Árkay pályázati díjak a következőképpen alakultak: Az első díjat Majnár Rebeka kapta. Két második díjat ítéltek oda, Dózsa Bercel és Veres Dóra tervéért, valamint Csukás Nikolett és Pintye Zsófia munkájáért. Szintén két harmadik helyezett született: Novák Adrienn és Puskár Dóra, valamint Rigó Anna és Pakodi Dóra pályamunkái érdemelték ki az elismerést. A bírálóbizottság döntése értelmében dicséretben részesült Pálinkás Szűcs Tilla terve, Winkler Rebeka Johanna és Gulyás Janka, illetve Rujp András és Galbavá Viktória pályamunkája.

Az ötletpályázaton első díjat elnyerő Majnár Rebeka Anna elsődleges feladatának a hely vadregényes atmoszférájának megőrzését tartotta. Egy olyan központot tervezett, amely minden generáció számára teret enged a szabad alkotásnak. Az épületegyüttes központi eleme egy pályázati alapon működő művészrezidencia, az abba beköltöző nyertes pályázók kreatív foglalkozásokat tartanak a közösség számára, cserébe biztosítottak számukra a kedvező alkotói és lakhatási körülmények. A helyszínen rendezhetnek hétvégi workshopokat, többnapos alkotótáborokat és délutáni foglalkozásokat, nyaranta pedig kulturális fesztiválok otthonaként és művésztelepként is hasznosítható.

Az Árkay-diplomadíjat, amellyel a legkiemelkedőbb diplomamunkát beadó MOMÉ-s építészhallgatót ismeri el a Hegyvidéki Önkormányzat, Krusinszky Kitti kapta a Micélium tudásközpont a Téglagyári-völgyben című diplomamunkájáért. Dicséretben Formanek Liza és Domokos Kázmér részesült.

Krusinszky Kitti a Százhalombatta óvárosában található, elhagyatott téglagyár revitalizációjával foglalkozott, az égetőkemence épületének újrahasznosítását micélium biokompozittal kísérletező tudásközpont betelepítésével képzelte el, mivel a hely adottságai megfelelnek a sötét és hűvös helyet kedvelő gombák termesztésének.