Közélet, hírek

Mies van der Rohe Award 2007 - a hét jelölt

2007.02.01. 12:29

A nemzetközi építészeti színtér egyik legfontosabb elismerése a Mies van der Rohe-díj, melynek idei évi zsűrije kiválasztotta azt a hét jelöltet, akik közül április közepére megnevezik a díj nyertesét.

A nemzetközi építészeti színtér egyik legfontosabb elismerése a Mies van der Rohe-díj (EU Prize for Contemporary Architecture), melynek idei évi zsűrije kiválasztotta azt a hét jelöltet, akik közül április közepére megnevezik a díj nyertesét.

 

A zsűri tagjai: Ricky Burdett zsűrielnök, továbbá Peter Cachola Schmal, Beth Galí, Bettina Götz, Luis Fernández Galiano, Ellen van Loon, Mohsen Mostafavi, Francis Rambert, Dietmar Steiner és Lluís Hortet.

A jelöltek kiválasztása híven tükrözi a díj legfőbb célját, azaz a kiváló minőségben megépített innovatív projektek, és az elmúlt két évben Európában létrehozott építészeti minőség elismerését. A zsűri egy független szakértőkből álló panel és a European National Association of Architects (Európai Építészek Nemzeti Szövetsége) segítségével 32 országból 273 épületet választott ki, melyek közül - a hét jelöltön kívül - további 33 munkát válogatott be a 2007. évi díj kiállítására és annak katalógusába.

A díj hét jelöltje:
- Pôle universitaire de sciences de gestion (Vezetőképző Iskola), Bordeaux, Franciaország (Anne Lacaton & Jean Philippe Vassal - Lacaton & Vassal Architectes)
- Centre Chorégraphique National (Nemzeti Koreográfiai Központ), Aix-en-Provence, Franciaország (Rudy Ricciotti)
- Phaeno Science Centre (Phaeno Kutatóközpont), Wolfsburg, Németország (Zaha Hadid - Zaha Hadid Architects)
- Mercedes-Benz Múzeum, Stuttgart, Németország (Ben van Berkel - UN Studio)
- Centro de Artes de Sines (Sines Művészeti Központ), Sines, Portugália (Manuel Aires Mateus, Francisco Aires Mateus - Aires Mateus e Associados)
- Edificio Veles e Vents, Valencia, Spanyolország (David Chipperfield, Fermin Vázquez - David Chipperfield Architects/b720 Arquitectos)
- MUSAC Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León (MUSAC Castilla és León Kortárs Művészeti Múzeum), León, Spanyolország (Luis M. Mansilla, Emilio Tuñón - Mansilla + Tuñón)

A díj átadására 2007. május 14-én a barcelonai Mies van der Rohe pavilonban kerül sor.

A fődíj nyertese 50.000 €, a fiatal építészeknek járó különdíj nyertese pedig 10.000 € díjazásban részesül. A 2005. évi Mies van der Rohe-díjat az OMA/Rem Koolhaas és Ellen van Loon által tervezett holland nagykövetségi épület nyerte Németországban, míg a fiatal építésznek járó különdíjat az NL Architects/Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse és Mark Linnemann kapta az utrechti BasketBar épületéért.

További információ: olvasható a www.miesbcn.com oldalon, és a csatolt dokumentumokban.