Programok

Mies van der Rohe Díj – kiállítás a VAM Design Centerben

2008.02.26. 10:27

2007-ben a beérkezett 272 pályaműből 40 került kiválasztásra, melyek a katalógus és az utazó kiállítás anyagát képezik. Megnyitó: március 7., péntek, 16.30 óra

A Tavaszi Építészeti Fesztivál keretében a Magyar Építőművészek Szövetségének rendezésében kerül megrendezésre a Mies van der Rohe Díj – kiállítására.

Időpont: 2008. március 7.- április 19.
Helyszín: VAM Design Center (1061 Budapest, Király u. 26.)
Megnyitó: 2008. március 7. 16.30 óra

Meghívott díszvendégek:
Gaetan Siew az UIA elnöke
Martin Drahovsky az UIA II. régiójának elnöke
V4-es országok Építőművész Szövetségeinek elnökei
Diane Gray a Mies van der Rohe Alapítvány kurátora


A Ludwig Mies van der Rohe-ról elnevezett díj az Európai Unió kortárs építészeti díja, amely az Unió és a barcelonai székhelyű Mies van der Rohe Alapítvány támogatásával jött létre 1988-ban. A kétévente odaítélt díj célja egyrészt, hogy felhívja a figyelmet az európai építész-szakma együttműködésére az új építészeti koncepciók és technológiák fejlődésében, másrészt, hogy lehetőséget adjon az állampolgárok és a közintézmények számára, hogy a várostervezés folytán felismerjék, s jobban megértsék az építészet kulturális közvetítő-szerepét. Ezen felül, a díj kísérletet tesz arra, hogy az európai építészeti munkásság minél gazdagabb és változatosabb repertoárját tárja fel. Mindezek érdekében, széles körben támogatja a nemzetek közötti együttműködéseket, valamint a fiatal, pályakezdő építészeket, megkönnyítve ezzel az indulás nehézségeit. A kortárs építészetre specializálódott tagokból álló zsűri két díjazottat választ, melyek különleges, egyedi koncepciót, technikai megoldásokat és szerkesztést alkalmaztak. A beküldött pályaművekből a zsűri nagyszabású, látványos utazó-kiállítást állít össze.

2007-ben a beérkezett 272 pályaműből 40 került kiválasztásra, melyek a katalógus és az utazó kiállítás anyagát képezik. A Mies van der Rohe Díj kiállítása Frankfurton és Párizson át jut el Magyarországra, ahol a Magyar Építőművészek Szövetsége rendezésében kerül bemutatásra.


Március 7-én 16.30 órakor a VAM Design Centerben (1061 Budapest, Király utca 26. II. em.) az Európai Unió kortárs építészeti elismerése, a Mies van der Rohe Díj utazó kiállítása nyílik, majd 19.00 órakor a Magyar Építőművészek Szövetsége székháza Kós Károly termében (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.) a finn építészetet bemutató kiállítás megnyitójára kerül sor. A megnyitóra érkező kamarai tagok 2, illetve 1 kreditpontot kapnak a kiállításokon való részvételért.

A kiállításokra a belépés ingyenes.