Közélet, hírek

Mikor lesz Kecskeméten sportcsarnok?

2006.10.17. 08:40Teljes a bizonytalanság a megújuló kecskeméti sportcsarnok körül. A város tavaly határozta el, hogy pályázati források hiánya miatt saját erőből építi újjá a csarnokot. Az előirányzott összegek többszöri módosítása után most megakadt a beruházás.

Az 1970-es években ideiglenes üzemcsarnokként átadott sportcsarnokot az egyesületek – különösen az Univer KSE férfi kosárlabdacsapata – az elmúlt időszakban kinőtte, így időszerűvé vált a kérdés rendezése. A csarnok ugyanis az első osztályú meccseken rendre megtelt, ráadásul egyes helyeken 40 foknál is magasabb hőmérsékletet mértek egy-egy esemény ideje alatt. Az előző képviselő-testület 500 millió forintot szavazott meg a jelenlegi csarnok felújítására. Ennek eredményeképpen egy 1400 főt befogadó, minden igényt kielégítő létesítményt kapott volna a város. Tavasszal kiderült, ez az összeg kevés, így újabb 300 millió forintot szavazott meg a testület, majd a beruházó javaslatára a fűtésrendszer korszerű kivitelezésére újabb 118 milliót, a nyár elején, dr. Szécsi Gábor polgármester javaslatára.


 


 

Az átadást október 15-ére tervezték a felek. A kivitelező Polydom Rt. most javaslatot tett az önkormányzat felé, hogy a beruházást osszák két ütemre. Az önkormányzati választásokat követően október 11-én, szerdán ült össze az új képviselő-testület, az új polgármesterrel, dr. Zombor Gáborral. Az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy teljesíthetetlen az októberi időpont, a szerződést azonban nem változtatták meg, így elvileg naponta kétmillió forint kötbér terheli a beruházást. Az új polgármester és a sportért felelős alpolgármester bekérte az összes iratot, és vizsgálják a kérdést. Mindketten úgy nyilatkoztak, a legfontosabb, hogy minél előbb fejeződjön be a beruházás, azt pedig, hogy ki a felelős a kialakult helyzetért, ráér később kideríteni. A város két élvonalbeli kosárcsapata és élvonalbeli röplabda együttese nagy gondban van, idegenben kell játszaniuk a mérkőzéseket. Az Univer hét, a Kecskeméti KC női együttese kilenc (!) idegenbeli mérkőzést kell, hogy játsszon. Az Univer december 6-ára, a KKC december 3-ára betervezte első hazai meccsét, a röplabdások pedig januárban rendeznék meg a CEV-kupa négyes tornáját. Most még az is kérdés, ebben az évben befejeződhet-e egyáltalán a sokak által várt beruházás.

Dobos Sándor