Közélet, hírek

Mikorra sikerül átadni?

2006.07.13. 09:55Mivel semmilyen állami vagy uniós pályázati lehetőségben nem bízhatnak Kecskeméten, a város nem várt tovább, és egyedül kezdett bele abba a beruházásba, amelynek végén új sportcsarnok épülhet.Mivel semmilyen állami vagy uniós pályázati lehetőségben nem bízhatnak Kecskeméten (sem), a város nem várt tovább, és egyedül kezdett bele abba a beruházásba, amelynek végén végre új sportcsarnok épülhet. Erre több mint húsz éve várnak a helyiek.

A jelenlegi, Olimpia utcai sportcsarnokot a 70-es években ideiglenes csarnokként adták át a sportolóknak. Azóta is ott játszottak a kecskeméti egyesületek, valamint ott rendeztek szakipari kiállításokat és kulturális rendezvényeket.
A közelmúltban több helyszínt is megjelölt a város az új csarnok felépítésére, de ezek (pl. Homokbánya, volt Rudolf-laktanya) különböző okok miatt – például műemléki védettség – alkalmatlannak bizonyultak. Végül a város tavaly ősszel döntött arról, hogy a jelenlegi, csupán (mobillelátókkal együtt) 1200 férőhelyes csarnokot újítja fel. Már csak azért is ezt az utat választotta az önkormányzat, mert az elkövetkezendő időben nem várható sem állami, sem uniós pályázat lehetőség.
Dr. Szécsi Gábor polgármester és a 7. Dimenzió Építésziroda közösen mutatták be Kecskeméten a megújuló sportcsarnok építészeti terveit még januárban. Az új épülethez felhasználják a régi sportcsarnok elemeit, azonban olyan jelentős átalakítások történnek, melyek külső megjelenésében új sportcsarnokot eredményeznek. A megújuló sportcsarnok alapterülete 4800 m2, mely 2400 fő befogadására alkalmas. A fix lelátó mellett mobil lelátók állnak majd rendelkezésre, melyek segítségével akár duplájára növelhető a nézőszám.

A megújuló épület tetőszerkezetének felfüggesztését négy torony segítségével oldja meg a tervező. A földszinten a bővítésekkel együtt helyet kap egy közel 200 m2 nagyságú kondicionáló terem és egy 200 m2-es előcsarnok. Az új épületben teljes mértékben megújulnak a férfi és női mosdók, az egész épületben megoldják az akadálymentesítést. Az öltözők és egyéb kiszolgáló helységek a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelően épülnek ki. Az emeleten tárgyalóterem, riporteri szoba, tv-közvetítő állomás, valamint hangosítás részére alkalmas technikai helyiség biztosítja a legkorszerűbb kommunikációt.
A megújuló sportcsarnok fűtését padlófűtéssel oldják meg, melynek a hőszolgáltatását az uszodából biztosítják. Az épület belmagassága 12 méter lesz, amely lehetővé teszi, hogy más nemzetközi röplabdamérkőzéseket is megtarthassanak a teremben. Az új csarnok küzdőtermének nagysága nemcsak a mérkőzések lebonyolítását teszi lehetővé, hanem párhuzamosan három csapat edzéseinek befogadására is alkalmas.
Az épülethez az előírásoknak megfelelő számú parkolóhely is létesül. Az önkormányzat a közelben lévő Széktói-stadion ötös füves pályáját jelölte ki erre a célra, amely egyes civil szervezetek ellenérzését már kiváltotta.
A helyi képviselő-testület 500 millió forintot szavazott meg a beruházásra, amelyet azonban további 300 millióval megtoldott nemrégiben, hiszen nyilvánvalóvá vált: az összeg nem elegendő a felújításra.
A közbeszerzési eljárás során végül a Polydom Rt. nyerte meg a kivitelezési tendert, amely már meg is kezdte a munkákat.
Bizonyos források szerint a 800 millió forintos keret sem lesz elegendő a sportcsarnok kulcsra kész átadására. A város október végére ígérte az átadást, de információink szerint szinte biztos, hogy ez az időpont is csúszni fog.

Újabb 118 millió a sportcsarnokra
Kecskemét képviselő-testülete július 11-én rendkívüli ülést tartott. A téma a kecskeméti sportcsarnok felújításának további finanszírozása volt.
Kiderült ugyanis, hogy a hűtési-fűtési rendszernek korszerűbbnek kell lennie, ami plusz költségeket ró a városra. Egészen pontosan 118 millió forintot. A korábban megszavazott 500, majd 800 millió forint után így most már 918 millió forintnál tart a beruházás költsége.
A városvezetés a korábban megszavazott 300 milliós összeg kapcsán kijelentette, nem várható, hogy a teljes bekerülési költség emelkedni fog.
Emelkedett. Ezt a tényt az ellenzék a szavazásról történő kivonulással véleményezte.
Kiskunfélegyházán is dolgoznak
Egy másik Bács-Kiskun megyei városban, Kiskunfélegyházán is építik az új csarnokot. A város 2004. december 15-én döntött arról, hogy a Nemzeti Sporthivatal Sporttal a közösségekért című programjára pályázatot ad be. Ennek keretében az állam minden megyében egy-egy településnek új sportcsarnokot biztosít. A helyiek éltek ezzel a lehetőséggel, többen Kecskeméten hiányolták a helyiek pályázatát.
Kiskunfélegyházán már el is kezdődtek az építkezések a vasútállomás szomszédságában lévő öreg laktanya udvarán. A beruházás várhatóan 2007 nyarára fejeződik be, akkor egy 1500 főt befogadó létesítményt vehetnek majd birtokba a helyiek.
A beruházást a KÉSZ-MIBE konzorcium végzi, a csarnok pedig 15 év után kerül az önkormányzat tulajdonába.  
-Dobos Sándor-