Technológia

Milyen műgyanta bevonatok felelnek meg a szigorú szabályozásnak?

2016.08.31. 13:01

Élelmiszereink előállítása emelt szintű technológiai fegyelmet igényel és fokozott higiéniai követelmények betartását is szükségessé teszi. Az előállítás helyére beérkező élelmiszerek minőségét az első pillanattól kezdve az előállítási folyamat végéig szigorúan ellenőrizni kell. Milyen burkolat lehet a tökéletes megoldás?

A folyamatos ellenőzés egyrészt jogos fogyasztói elvárás, másrészt a termelő illetve feldolgozó működéséhez szükséges eljárás. Egy-egy fogyasztói termék kiváló minősége általában az alapanyagok gondos kiválasztásán, az alkalmazott technológiákon, az emberi szakértelmen és a külső körülményeken, illetve annak kezelésén és állandó biztosításán múlik.

Ezt számos nemzeti, európai vagy nemzetközi szabvány, előírás vagy ajánlás is szabályozza, amelyek mindegyikének – és azok változásainak – ismeretében lenni embert próbáló feladat, és természetesen mindezeknek megfelelni is komoly kötelességet jelent.

A Mapei az alkalmazott anyagok, gyártási technológiák, eljárások és képzettség tekintetében ugyan nem kínál megoldást, de a gyártási környezetre, épületekre vonatkozó szabványoknak és előírásoknak történő kialakításában igen.

Fontos megjegyezni, hogy egy műgyanta bevonati rendszer tulajdonságait a rendszer fő elemei mellett, annak részletei határozzák meg, azaz egy bevonati rendszer annyit tud, amennyit a leggyengébb eleme – ezért a Mapei olyan rendszereket kínál, melyek részletei is rendelkeznek a bevonattól elvárt műszaki paraméterekkel, legyen szó lábazatokról, dilatációkról, falbevonatokról, stb. egyaránt.

Néhány terület, melyre kiváló megoldásaink léteznek

Borászatok

A bor és annak fogyasztása, ezzel együtt előállítása, nemzeti kultúránk része. A bor egyszeri és megismételhetetlen, előállítása magas szintű szakmai tudást és tapasztalatot igényel.

A bor előállítása számos egymásra épülő folyamat eredménye, és bár karaktere és egyedisége megmutatkozik a részletekben, az apró mozdulatokban, a szőlő válogatásához, feldolgozásához, a hordók, palackok mosásához, a bor erjesztéséhez, átfejtéséhez, kezeléséhez, szűréséhez, palackozásához valamint kóstolásához létesített helyiségeknek különböző, de állandó, megbízható és a hatályos előírásoknak megfelelő követelményeknek kell megfelelniük.

Sörgyárak, sörfőzdék

A sörgyártás és sörkészítés napjainkban reneszánszát éli. Az utóbbi években a nagy sörgyárak mellett megjelentek a kisebb, kézműves jellegű sörfőzdék is. A sörgyártásban, söripari célra készített padlóbevonatok a gyártás volumenétől függetlenül meg kell, hogy feleljenek számos a funkciót és a tartósságot segítő, valamint az éppen hatályos előírásoknak megfelelő követelményeknek.

Tejipar: Tejüzemek, sajtgyárak, fejőházak, hűtőházak

A tejipar és az ahhoz kapcsolódó ágazatokban a már megépült és üzemelő létesítmények mellett számos új üzem létesül, amelyeknek kifejezetten az ott előforduló vegyi anyagok, különösen szerves savak (tejsav, zsírok, ecetsav) jelenléte és hatása miatt számos egyedi követelménynek kell megfelelniük.

A tejgyártásban, tejipari célra készített padlóbevonatok a gyártás volumenétől függetlenül meg kell, hogy feleljenek számos, funkciót és tartósságot jelentő, valamint az éppen hatályos előírásoknak megfelelő követelményeknek.

Húsipar: vágóhidak, húsfeldolgozó gyártóüzemek, füstölők, hűtőházak

A húsiparban a már megépült és üzemelő létesítmények mellett számos új üzem létesül, amelyeknek kifejezetten az ott előforduló vegyi anyagok, különösen szerves anyagok (vér, zsírok) jelenléte és hatása miatt, számos egyedi követelménynek kell megfelelniük, ahogy a húsiparban készített padlóbevonatoknak is.

Természetesen a Mapei megoldásai megfelelnek az MSZ EN 1186, MSZ EN 13130 és MSZ CEN/TS 14234 Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékekről szóló szabványoknak.

Legyen szó bármelyik területről, íme, néhány példa, melyre teljes körű megoldásaink léteznek:

  • magas vegyszerállóságú és/vagy terhelhetőségű élelmiszeripai engedéllyel rendelkező gyártási, technológiai helyiségek,
  • magas vegyszerállóságú és/vagy terhelhetőségű raktározási helyiségek,
  • hűtőházak padlóbevonatai
  • helyiségek páraáteresztő fal-, vagy padlóburkolatai,
  • mellékhelyiségek, folyosók bevonatai,
  • irodák esztétikus padló-, ill. falbevonatai,
  • különböző vegyszerek és tisztítószerek tárolása,
  • kármentők bevonatai.

Ha ennél bővebb információt szeretne megtudni és ismerni szeretné akár a borászat, akár a sörgyárak, akár a tejipar és húsipar tökéletes műgyanta bevonatait, konkrét termékmegoldásait, látogasson el a Mapei oldalára: http://www.mapei.com/adv/HU/food