Technológia

Minden, amit a Terrán Generonról tudni érdemes

2023.03.20. 13:59

A rezsiköltségek emelkedése új lendületet adhat a hazai ingatlanállomány fenntarthatóbbá válásához, ráadásul az elmúlt években egyre fontosabb szempont lett az energiahatékonyabb otthon újépítésnél és felújításnál egyaránt. A megújuló energiaforrások iránti érdeklődés élénk, a nagy múltú Terrán pedig saját megoldást kínál a zöldenergia-termelésre a Generon napelemes tetőcseréppel.

Nő az igény a megújuló energia iránt

Az Eurostat legfrissebb 2021-es adatai szerint a tagországok energiafelhasználásának 22,9 százaléka származott megújuló – így többek között szél-, illetve napenergia felhasználásából. A Nemzetközi Energiaügynökség 2023-as villamosenergia-piaci jelentése azt prognosztizálja, hogy a megújuló energiaforrások három éven belül a világ első számú villamosenergia-forrásává válnak. Hazánkban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal januári adatai szerint összességében 169 387 darab háztartási méretű kiserőművet telepítettek, amelynek döntő többsége napelemes egység.

A Terrán megoldása a Generon

A Terrán saját megoldást kínál a zöldenergia-termelésre, a Generon napelemes tetőcseréppel, amely abban egyedi megoldás, hogy minden cserép külön szolárpanelként működik. Így tökéletesen illeszkedik a tető síkjába és a környezetébe, prémium megjelenése különlegessé teszi az összképet. Az esztétikai szempont mellett azonban fontos, hogy kialakításával nem sérül a tető védelmi funkciója, nincs szükség áttörésre.

A Terrán Generon edzett üveglapjai kiváló védelmet nyújtanak a jégesővel, széllel és más mechanikai behatásokkal szemben. A megépített cseréphéjazatok mögött egy minimum 7,5 cm vastagságú átszellőztetett légrést szükséges biztosítani, ahol a felmelegedő levegő távozhat, és helyére a környezetivel azonos hőmérsékletű érkezhet. Az így kialakított légrésben cirkuláló levegő kellően intenzív hűtőhatást biztosít, így a Generon biztosan nem melegszik fel a nyári forróságban. A napelemek felhős időben is – úgynevezett részterhelésen – akár 50-90%-os kihasználtsággal képesek működni. A Terrán Generon több, egymással összefüggő tetőszakaszra is felrakható, azt kell csak szem előtt tartani, hogy azonos tájolású és hajlásszögű szakaszok köthetők egy áramkörre.

A rendszer teljesítményét szinte egyáltalán nem befolyásolja, ha egy cserép meghibásodik, mert minden modul egy úgy nevezett bypass diódával van ellátva, ami kizárja az áramkörből a hibás cellát. A Generonra nem jellemző a meghibásodás, azonban ha egy szolárcella mégis meghibásodna, akkor is könnyen orvosolható a probléma, hiszen a modulok itthon készülnek és itthon is kerülnek összeszerelésre, így az esetleges garanciális igény könnyedén érvényesíthető. A bypass diódának árnyékolás esetén is van feladata. Ilyenkor az árnyékban lévő panel nem vesz részt a termelésben, alapesetben ezáltal áramköri ellenállásként viselkedne. Az így létrejött ellenálláson az átfolyó áram hőt generálna, ami a cellák sérüléséhez vezethetne, de a dióda kiküszöböli ezt a problémát.

A több mint száz éves Terrán kiemelkedően fontosnak tartja, hogy segítse a szakma képviselőit. Ezért kifejezetten az építészek számára kínál olyan komplex tervezéstámogató felületet az ArchiCAD alá beépülő Terrán AddOn platformmal, ahol a Generon napelemes tetőcserépről is részletes tervezői információk érhetők el. A termék a tervekbe illeszthető és ráhelyezhető a megrajzolt tetőre, így már a tervezési fázisban a látványterveken láthatja az építtető a Generon esztétikai előnyét.

Terrán