Épülettervek/Tervpályázat

”Minden részletében átgondolt terv” – A BIVAK első díjas terve a Nagyvásártelep pályázaton

2021.04.30. 12:00

A Máté Tamás és Vass-Eyssen Áron által vezetett BIVAK studio terve egyszerre friss és fiatalos, ugyanakkor érzékenyen nyúl az épített örökséghez. A ´Budapest Diákváros – Nagyvásártelep és környezete´ építészeti tervpályázaton első díjban részesült pályaművet a bírálóbizottság értékelésével és a tervezők szavaival mutatjuk be.

A BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG ÉRTÉKELÉSE

Minden részletében átgondolt terv – egyszerre friss, trendi, ugyanakkor pontosan érzi a műemléki örökség felelősségét, korlátjait, melyben lehetőséget lát és talál. A Nagyvásártelep térszervezése reflektál a Masterplan adta környezetre – az épület átjárható, világos, maximálisan nyitott a Duna irányára, a főtérre, mérsékelten zárt a keleti zöldfolyosó felé. A rendezvény és sportpálya padlószintjét a pinceszintre helyezi, lefedi, ugyanakkor mindkét nagyobb tömeg tetejére felvezeti a vezérszintet, ide is – a sportterem felett – további sport, a rendezvénytér felett kávézó, pub, klub funkciókat tervez. Számtalan sport számára ad specifikus teret, jóval több, mint egy multicsarnok, három szinten alakít ki izgalmas, differenciált, egyszerre sokak által használható térstruktúrát. Ugyanígy jól használja a homlokzat mögötti galéria sávot – alul átjárható, külső-belső megközelítésű vendéglátás, felette a galéria is változatos funkciókkal gazdagodik – igazodva a sport, vendéglátás szomszédságaihoz – a futófolyosó pedig a harmadik szinten egészen különleges térrészben lebeg.

A keresztirányú átvezetést nem középre, hanem a Dunai tér morfológiájára hangoltan az irodaépület irányába eltolva tervezi – ez az aszimmetria is a belső térélményt gazdagítja. A két irányban lépcsősen tervezett feljárókkal együtt egy hatalmas, de jó arányú teret hoz létre, amely a legkülönfélébb rendezvények számára teszi alkalmassá az épületet – biztosítva ugyanakkor az egyidejű sport és előadótermi használatot. A kis önálló konténer kubusok a nagyvonalú koncepció megkérdőjelezhető elemei, de alkalmazásuk ebben a térben és a felhasználók körének ismeretében indokolható.

Az irodaépület terve műemlék szempontból talán a legelegánsabb megoldás – mindent megtart, de egy leheletnyit hozzá is tesz – ezzel átemeli az épületet a jelenbe. Alaprajza rendezett, elegáns, nyitott terek, logikus, változatos berendezés, a hátsó – rút kiskacsa – szárnyból csak a pillérváz megtartásával, elegáns, világos, galériás teret alkot, mely a belső udvarra nyílik. Ide egy menzát tervez, nemcsak az irodaházból, hanem a park felől is elérhetően. A liftek, vizesblokkok racionálisak, az egész terv egy világos, működő és működtethető épületet eredményez. A kollégium épület mind tömege, homlokzata, alaprajza tekintetében kiemelkedő. A szobaegységek aránya, a félprivát árnyékolt loggiák, a belső átrium áttört, de privát közösségi tereket is befogadó tere, a homlokzat elegáns, a Nagyvásártelep anyaghasználatát idéző kerámia burkolatának finom rajzossága egy kortárs, ugyanakkor a műemléki szomszédság és a Masterplan szellemiségének, a fenntarthatóságnak egyaránt megfelelő épület formájában alkalmas az új városrész első épületének zászlóvivő szerepére.

A Bírálóbizottság a pályaművet az értékelésben is kiemelt, kimagasló értékei miatt első díjban részesíti.

MŰLEÍRÁS

Tervezési alapgondolat 

Budapest fejlődésének következő nagy korszakát a főváros alapítását követő években, rendkívül dinamikus fejlődés nyomán létrejött, de ma már jórészt kiürült ipari-logisztikai telephelyek és az egykor logisztikai ütőerekként funkcionáló, mára szintén elhagyott vasúti területek beépítése határozza meg. Ennek a város-reneszánsznak első, példaértékű városfejlesztési akciója az egykori Nagyvásártelep helyén felépülő Diákváros. A nemzetközi tervpályázaton kiválasztott Snohetta stúdió által megkomponált új városrész zászlóshajójaként az egykor Budapest élelmiszer-ellátásának központjául szolgáló és a maga korában szinte futurisztikusnak ható vasbeton csarnok és a mellette álló, expresszív eleganciájú irodaépület újulhat meg kiegészülve egy kortárs diákszállóval.

Tervünk alapvetését az épített örökséghez való viszonyulás határozta meg. Az irodaház-csarnok-diákszállás épület-triót egységes gondolati, térszervezési és anyaghasználati rendszerrel kapcsoltuk össze: egységként kezeltük a három épületet. Az utólagos hozzáépítésektől megtisztítottuk a csarnokot és az irodaépületet. Az általunk tervezett elemek az épületek értékeit tiszteletben tartva, azokat kihangsúlyozva kerültek megfogalmazásra.

Az 1930-1932-ben, Münnich Aladár által tervezett csarnok elegáns, horizontális, lágyan formált épületét a két klinker burkolatú tömeg keretezi. A csarnok egybefüggő, monumentális erővel bíró belső terében megjelenő új elemek, szintén az épület figuralitását, architektonikus voltát emelik ki, ennek eszköze az absztrakt és változatos formálás. Vizuálisan a csarnoképület nagy légtere őrizendő karakterként megmarad, funkcionálisan viszont számos új téri helyzettel gazdagodik. Ezek a térbeli tagolások biztosítják építészeti eszközökkel az épület üzemeltetésének fenntarthatóságát, tehát a jövőjét.

Csarnok épület (műemlék)

A csarnok belső terének nagyvonalú architektúráját vizualitásában is megőrizve alakítottuk a belső világot. Az egykor a nagyvásártelepi működést kiszolgáló eredeti belső épületrészeket is felhasználva lakja be a teret az új belső struktúra, egészen új látószögből is bemutatva ezt a hatalmas teret a majdani látogatóknak.

A Duna felőli oldalon a markáns előtető alatt áttörtebbé válik a homlokzat, az ide helyezett üzletek, gasztronómia és egyéb szolgáltatások az épület belseje felé és az utca felé is megnyílnak. Ugyanakkor a múltra emlékezés jegyében a portálokat és bejáratokat éjszakára lezáró biztonsági rács mintázatával az eredeti homlokzati megjelenést idézi, így a ház, amikor “nyugalomra tér" újra megmutatja azt az arcát, amilyen akkor volt, amikor még fuvarosok, kereskedők népesítették be.

A pályázati kiírásban szereplő auditórium és sport funkciók részben süllyesztve, míg az egyéb sportolást és közösségi találkozást biztosító terek e két nagyobb funkciót befoglaló tömeg tetőteraszain, és az új galériaszinthez kapcsolódva “lebegnek" a térben. Az egész teret körbefogja egy 500 méteres, függesztett futókör a legfelső szinten. A belső struktúra még jobban kiemeli és élménnyé teszi a csarnok szellős és tágas belső terének látványát.

A csarnok terében 600 fős auditórium és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló helyiségek, nagy kiállítótér,  a gyorsétkezdéktől a speciality kávézón át a bisztró-konyháig sokszínű gasztronómiai kínálat található. Az irodaház felőli részen a galéria szinteken a vendéglátás mellett számos közösségi tér, a szomszédos irodaházhoz kapcsolódó, bérelhető csoportszobák, tárgyalók, szemináriumi termek helyezkednek el, amelyek tudományos konferenciák, szakmai és üzleti célú találkozók, képzések lebonyolítására is kiválóan alkalmassá teszik a létesítményt. 

A diákszálló épület felőli oldalon a sport kapja a főszerepet. A pinceszinten a sportolók kiszolgálására szolgáló terekkel, illetve a nagy térben is megjelenő multifunkcionális sportcsarnokkal, amelyben futsal, floorball, kézilabda, kosárlabda mérkőzésekre is sor kerülhet. A galéria és terasz szinteken az extrém sportok szerelmesei is izgalmas lehetőségeket próbálhatnak ki a falmászástól az utcai edzőparkon át a különböző deszkás, bmx és triál kerékpáros pályákig, de található itt vívóterem, teqball, szertorna, küzdősport edzőterem is, a legfelső, futókör szintjén pedig a keleti spirituális sportművészetek kedvelői számára biztosítottak hangulatos “szigetek" az elvonulásra, gyakorlásra. Mindezeket számos pihenő, bemelegítésre, nyújtásra, levezetésre alkalmas tér szolgálja ki, valamint a földszinten sporteszköz kölcsönzés, illetve sportruházat és sportszerbolt is elérhető.

A nagy csarnok központi része mindkét irányban széles megnyitással engedi be a környező közterületet, amit a burkolattal is hangsúlyozunk, mert ezen a részen a környező kültéri burkolat jelenik meg a belső térben is. A galériaszintek felé szabadtéri lelátó lépcsőzik fel két irányba, a központi “amfiteátrum" ezáltal a szabadtér belső tükrözéseként nagyvonalú közösségi helyszín, amely alkalmas különféle rendezvények befogadására. Amikor éppen nincs fesztivál, koncert, színházi előadás vagy sportesemény, akkor akár keresztül is lehet kerékpározni a csarnokon, ha pedig éppen lezúdul egy nyári zápor, ide lehet betérni találkozni, beszélgetni, szemlélődni a környező közterekről. Ahogyan a szomszédos park és a Duna felé megnyíló nagy tér a városnegyed meghatározó szabadidős és közösségi agorája, a csarnok belső tere is ennek  a találkozóhelynek a része, ahol akkor is jó lenni, ha az épületben elérhető gazdag funkcionális kínálatból éppen semmit se vesz igénybe az ide betérő.

Az épület kiszolgálását a pinceszinten található terek segítik. Az akár a szabadtéri helyszíneken megvalósuló időszakos nagy rendezvények, sport, szabadidős, kulturális programok ideiglenes, “back-of-house" kiszolgálását a lineáris park felé eső szabad területen lehet kialakítani és a csarnokban, illetve ezen keresztül a központi tér felé is átjárás biztosítható ebből a célból. A szomszédos épületek felé is közvetlen kapcsolata van a csarnoknak: az irodaház felső szintjéről hídon át közelíthetők meg a beltéri gasztronómiai teraszok és a tárgyalók, szemináriumi és workshop termek. A diákszálló pedig a sport funkcióval kapcsolódik, az itt található sportcsarnok és a központi sportterületek között térszín alatti folyosó biztosít közvetlen kapcsolatot a nagy csarnok pinceszintjén található öltözők felé, ahonnan a teljes sport kínálat elérhető. A pinceszint gépjárművel bejárható a gazdasági útvonalon. A csarnok tér közepén emelő födémszakaszok találhatóak, melyek alatt nagyméretű diszponibilis tér helyezkedik el, megteremtve a nagyobb volumenű installációs lehetőséget speciális rendezvényekhez (autó, technológia, divatbemutató, művészeti performansz, színházi, cirkuszi produkció stb.)

Irodaház (műemlék)

Az irodaház alapkoncepciója a modern pillérvázas épület külső megjelenésének korhű visszaállítása mellett a belső szabadabb átformálása. A földszinten a jelentősebb ügyfélforgalmat generáló szolgáltatások és közösségi irodatér, az emeleteket a restaurált lépcsőházzal szemben egy új lépcsőkar födémáttörése kapcsolja vizuálisan is össze, mellette közös “nappali tér", „könyvtárszoba" és multimédia eszközökkel felszerelt tárgyaló található.

A terek szabadon alakíthatók, közösségi iroda, dedikált kisebb-nagyobb vállalati irodák, csoportos munkavégzés terei, elvonulásra alkalmas cellás irodaterek alakíthatók ki. A városrész kiépítése során akár itt kaphat elsőként helyet az egész beruházásért felelős fejlesztő és üzemeltető szervezet, illetve a szomszédos épületek tereit programokkal animáló, illetve sport-szabadidős és rendezvénytereket üzemeltető szervezetek is. A végső felhasználók olyan kreatív technológiai és fejlesztő vállalkozások lesznek hosszú távon, amelyek az egyetemi ökoszisztémából válnak ki (startup és spinoff cégek). 

A kutatás-fejlesztés és innovációs profilhoz illeszkedve nemcsak irodai, de laboratóriumi, az irodai funkcióhoz jól illeszkedő kis léptékű technológiai terek, prototípus modellező műhelyek is kialakíthatók: egy cég vagy szervezet egy egész épületszárnyat, vagy épület szintet elfoglalhat, míg a kisebb vállalkozások egy-egy szobát, vagy a közösségi irodatér szabad helyeit tudják igénybe venni, időben akár megosztott használattal. A legfelső szinten az épület hagyományait felelevenítve olyan lakó és munkatereket alakítottunk ki, amely professzori vagy kutató-szállásként és irodaként szolgálhat, de a mai startup világ projekteken dolgozó szereplői számára is akár hosszabb távú lakó és dolgozó teret, műhely-, illetve műteremlakást biztosít, így akár a kreatív ágazatok, a művészeti szcéna alkotói is befogadást nyerhetnek, gazdagítva az épület használóinak körét. Az épület tetején önálló feljutással is elérhető tetőterasz és bár kapott helyet. 

Az épület lineáris park felőli szárnyának a sarkát kortárs homlokzatalakítással, a kollégium épületen is használt burkolatot idézve megnyitjuk: itt a félszinten kap helyet a Diákváros központi étkezdéje, galériával, belső kerttel, klubhelyiséggel. A belső kertből könnyed vázszerkezet, függőkert létesít kapcsolatot a tetőterasszal, illetve az irodaház minden szintjén megtalálható közös konyha-étkező térből ide lehet kilépni.

Kollégium (új épület)

A két meglévő épület felújításához kapcsolódva új diákszálló épül a Nagyvásártelep egykori épületeitől délre. A diákszálló összesen 89 szobás, a tervpályázati kiírás szerinti felosztással összesen 157 fő számára biztosít férőhelyet. Pince és földszinti tereiben sportcsarnok kapott helyet öltözőkkel. Az épületnek a lineáris park felőli oldalán nyílik a bejárat a sportcsarnokhoz, míg a terület főutcája felé átjárható kávézóval kapcsolódik az épület, a diákszálló főbejárata pedig a Beöthy utca felőli tengelyre nyílik.

Az épület belső átrium köré szerveződik. Minden szinten elhelyezésre került egy közösségi tanulószoba és közös konyha-étkező, valamint egy vizesblokk. Az első emeleti átrium tér a diákszálló “nappali tere", a tetőtérben pedig keletre néző reggeliző-terasz és nyugati tájolású naplemente-terasz kerül kialakításra.

A földszinten az utcáról és a diákszálló bejárati előcsarnokából is belátás nyílik a sportcsarnokba. A lineáris park felőli bejárattól nagyvonalú lépcsősor vezet az öltözők és a csarnok szintjére. A pinceszinten 7 méter belmagasságú multifunkcionális csarnok kerül kialakításra. Minden lakószobához saját loggia kapcsolódik, szerelt, szintmagas tolófal árnyékolóval. Az épület homlokzata vertikálisan strukturált, szerelt, klinker-burkolatot kap, utalva az irodaház expresszív homlokzatára.

Belsőépítészeti koncepció

A meglévő épületek belsőépítészetét meghatározza a szerkezeti rendszerek láthatósága. Ennek a gondolatnak a mentén a diákotthon épületénél is fontos szerepet játszanak a látszó szerkezeti megoldások, például a sportpálya feletti 2 méter magas vasbeton gerendázat.

A csarnokba helyezett új köztéri lelátók szintén látszó szerkezetek, azonban „puhábbak": tömbösített CLT panelekből épül fel. Ezek a „humidor" betétek ellenpontjai a homogén vasbeton szerkezetnek. A lelátók felett különböző magasságban lábakra állított könnyűszerkezetes kubusok helyezkednek el, melyek színes héjazatot kapnak. A meglévő rideg szerkezetek, az új színes testek és a burjánzó növényzet olyan atmoszférát teremt, mely európai viszonylatban is egyedülálló és méltó köztere lehet a Diákvárosnak.

Budapest Déli Városkapu és ennek részeként a Diákváros fejlesztés fontos célja, hogy a terület adta lehetőségek optimális kihasználása révén sokféle igényt elégítsen ki. A sport-szabadidős és kulturális nagyrendezvények kiszolgálása mellett az itt élő diákok és a tágabb környezetben élők számára egyaránt nyújtson szolgáltatásokat. A beruházás olyan integrált fejlesztés vízióját kell megvalósítsa, amely Budapest következő évtizedeinek fejlődését is meghatározza.

BIVAK

 

Szerk.: Hulesch Máté