Épületek/Lakóépület

Minden túlzás nélkül - Kaposfüredi lakóház

2011.08.11. 09:34

Bár a városi tervtanács nem járult hozzá az eredetileg tervezett (talán kicsit izgalmasabb) tömegalakításhoz, a megrendelő-építész-kivitelező szoros és hatékony együttműködéséből mégis olyan ház született, mely a benne lakók örömére szolgál. Salamin Miklós kaposfüredi épülete nem terjengős, nem magamutogató – a józanul felmért igényekre ad adekvát választ.

Környezet

Kaposfüred északkeleti részén, mezőgazdasági terület belterületbe vonásával új építési telkeket hoztak létre. Az épített környezet minősége vegyes, szerencsére az építési telek a szántófölddel határos, ahol újabb beépítés már nem várható. Az új telkek elég keskenyek, ezért a tervezett beépítés módja oldalhatáron álló (bár azóta a megrendelő a szomszédos telket is megvette).

 

 

 

Tervezés program

A lakóház két embernek készült, a gyerekek már felnőttek, csak egy vendégszoba kell a hálószobán kívül. Alapterület: 75 m2 + fedett gépkocsitároló + teraszok. Garázs szerencsére nem kell, csak fedett szín, sok terasz, és télikert. A főbb ablakok és a terasz a hátsókert felé kell, hogy nyíljanak, minél jobban elzárva az utca felől.

Tervezés

Az alapterület 120 m2-el kezdődött, ezt aztán sikerült letornászni 90 m2-re, és készült ehhez 61 m2 tornác és terasz is. A tervezés során maximális bizalmat kaptam, és bár több alaprajzi változat készült, az alapelrendezés igen hamar kialakult. A tervezett épület klasszikus tájolású, a hálók kelet felé, nappali dél és nyugat, a télikert dél, a konyha-fürdő-raktár funkciók pedig észak felé vannak tájolva. Mivel oldalhatáron álló a beépítés, a konyhát csak két irányba lehetett megnyitni egy-egy kis ablakon keresztül, a szomszéd felé üvegtégla készült.

 

 

 

Az eredetileg tervezett félnyeregtetős, fémlemezfedéses tömegalakításhoz a városi tervtanács nem járult hozzá, ezért egy hagyományos, nyeregtetős épület született. Bár a megvalósult épület is szerethető, az eredetileg tervezett megoldás szerintem izgalmasabb lett volna.

Kivitelezés

A marcali kivitelező kiegyensúlyozott, megbízható munkát nyújtott, minden dicséretet megérdemel. Kiemelném Molnár János építésvezető munkáját, aki szívvel-lélekkel végezte a feladatát. A végeredményben az építkezés alatti heti tervezői művezetés is benne van.

Belső kialakítás

A belsőépítészet és a lakberendezés, a burkolatok, lámpák, színek és bútorok a háziasszony keze munkáját dicsérik.

 

 

 

Konklúzió

A három szereplőből (megrendelő, kivitelező, tervező) az első kettő maximális teljesítményt nyújtott, remélem a tervező sem maradt szégyenben. Ami kicsi lett: a Nő szerint a télikert (a leander már nem fér be), a Férfi szerint pedig a fürdőszoba. Sajnos a télikert déli homlokzati faablakának szürke alumíniumburkolata túl világos lett, itt hiányzik a sötétszürke antracit szín.

A ház kész van, a kerítésre is maradt még pénz, a lakók szeretik. A fák még nőnek, de lehet már fotózni, csak a slagot kellett felcsavarni.

Salamin Miklós


Kaposfüredi lakóház
vezető tervező: Salamin Miklós
tervezés éve: 2008
kivitelezés éve: 2009
bruttó szintterület:
épület: 124,65 m2 terasz: 67,25 m2
generáltervező: AXIS Építésziroda Kft.
építész munkatársak:
szakági tervezők: Harsányi Csaba, statika
építtető/megbízó/fejlesztő: magánberuházás
generálkivitelező: NOA-ÉP Kft. Marcali
egyéb adatok:
építésvezető: Molnár János