Egyéb cikkek

Miskolc, Hunyadi u. 2. sz. alatt található ingatlan beépítésére kiírt országos tervpályázat

2006.07.31. 12:01Az 1 millió forintos ”kiemelt megvétel” díjazásban részesült pályamű.  Építészek: Berzsák Zoltán, Koós Marianna, Sztojka Gábor

1 millió forintos ”kiemelt megvétel” díjazásban részesült Sztojka Gábor építész csoportja
Építészek: Berzsák Zoltán, Koós Marianna, Sztojka GáborKoncepció:

Telepítés:

A tervezendő épület a Városháza épületegyüttesének kapujaként fog funkcionálni. A jelenleg mûködő önkormányzati irodablokkok többsége közvetlenül az udvarokból, illetve a függőfolyosókról közelíthető meg. Ez okból tartjuk indokoltnak az udvarok összenyitását. Az 1. udvar nyugati szárnyának elbontásával nagyvonalú összefüggő közteret-parkot tudnánk
létrehozni mind a Városháza, mind a Szolgáltatóház előtt. A 3. udvarral csak a földszinten létesítenénk kapcsolatot egy átjáróval.

Az elsődleges közlekedési útvonalakat és tengelyeket felmérve alakítottuk ki a beépítési kontúrt, illetve az épület és az udvar bejáratát. Ez
utóbbi központi elhelyezkedésével és a homlokzati vonal megtörésével finoman „megvezeti” az utcáról érkező gyalogos forgalmat.

A közlekedési útvonalak metsződése jelöli ki a közlekedési mag helyét, valamint fontos szempont emellett a Városháza tömbjeinek lehető leggyorsabb elérése is, Ezért a központi lépcsőházat és az információs/recepciós pultot az épületegyüttes középpontjában helyeztük el, ahonnan az új irodaszintekre hidakon keresztül, egy rendkívül reprezentatív útvonalon lehet eljutni. További kapcsolatot biztosítottunk a régi és új épület között a Hunyadi úti szárnyban.

A szolgáltató ház és az udvar kapcsolatára elsősorban a laza illeszkedés a jellemző. Dobozszerű, körbejárható üzletek. Főbb szempontok a nagy kirakati üveg biztosítása, ill. a könnyűszerkezetes szendicspanelekből épített egységek igény szerinti variálhatósága.


Illeszkedés a városi térfalba:

Az illeszkedés problematikája részben a szomszédos épületek szintkülönbségéből adódott, másrészt a kapumotívum jellegéből. El kellett vetnünk a hagyományos arányrendszerű, és jelen épületekhez is jól illeszkedő kapuzatot. A funkciók ambivalenciája /egyszerre a Városháza és Üzletház bejáratát is ki kell jelölnünk/ hangsúlyosabb belépőt kíván, valamint tekintettel kellett lennünk a Városháza déli tömbjére is, amely a leghangsúlyosabb szárnya az együttesnek.
A Hunyadi úti tömeget megnyitottuk, ezáltal mind a két szomszédhoz a megfelelő magassággal tudtunk kapcsolódni, az új kisebb tömegek nem rivalizálnak, hanem együtt élnek velük. A kapu motívum természetesen, nagyvonalúan lett megoldva, nem épített eszközökkel, hanem a tér eszközeivel, a hely szellemével átitatva.

Forrás: Koós Marianna