Épületek/Középület

Miskolc-Tapolca, termál barlangfürdő IV. ütem fejlesztés

2005.12.08. 14:53

Építész főtervező: Bodonyi Csaba (Bodonyi Építész Kft)

5 év alatt 2 és fél milliárd forintot fordítottak a miskolctapolcai barlangfürdő fejlesztésére. A két új, 100-100 négyzetméteres gyermekmedencét, napozóterületet, tavifürdőt és szaunaházat november közepén adták át.

 

A Barlangfürdő, amely szinte 1941 májusában történt megnyitása óta Miskolc-Tapolca talán legtöbb turistát vonzó létesítménye, megnyitásának évében az európai fürdőhelyek rangsorában az előkelő harmadik helyet nyerte el. A fürdő egész Európában egyedülállónak számít, vize ugyanis nem tartozik az általánosabban előforduló, magas sótartalmú melegebb gyógyvizekhez (relatív sótartalma egészen alacsony, nem éri el az 1000 mg/l-t sem), viszont a karsztvizekhez képest szokatlanul meleg, vízhőmérséklete 24-31 C között ingadozik, átlagosan 30 C. Fő különlegességét azonban nem a víz adja, hanem az a tény, hogy a létesítménynek természetes úton kialakult barlangrendszer ad otthont, amelynek vizét is megtartották eredeti állapotában, ahogyan az a föld mélyéből feltör.A fejlesztés mind horizontálisan, a jelenlegiek minőségének javításával, mind vertikálisan, eddig a fürdőben még nem alkalmazott szolgáltatások kialakításával történik. Az első csoportba tartozik a külső kagyló alakú medence rekonstrukciója, bővítése, a meglévő és feltárt, de eddig még nem használt barlangjáratok bevonása - amely a kapacitásnövelés miatt is fontos - a fizikoterápiás épület bővítése, ez utóbbi a gyógyfürdő funkció erősítése miatt is szükséges. A második csoportba tartozik a három faépületből álló szaunapark kialakítása, és a korábban csónakázó tóként funkcionáló tó egy részének lekerítése és a Barlangfürdő komplexumához csatolása, illetve élményfürdőként hasznosítása.

Az új belső medencék kialakítása a feltárt, de még nem hasznosított barlangjáratok bevonására épül, és ez is összefügg a belső medencék élményelemekkel történő gazdagításával - csúszda, dögönyöző, derékmasszázs. A fő élményelemeket viszont a külső részre terveztük, ennek megfelelően kialakításra került egy kb. 800 m2 vízfelületű hullámfürdő és egy pancsoló is, csakúgy mint egy közös pezsgőfürdő, amelyet a Szeghalmy Bálint által a századfordulón tervezett fa öltözőépület korhű rekonstrukciójában helyeztek el.

szerző: Bodonyi Csaba (szöveg+kép)Építész főtervező: Bodonyi Csaba DLA Ybl- és Széchenyi díjas építész (Bodonyi Építész Kft)

Építész munkatársak:

 • Zielem Rita
 • Keresztúri Krisztina
 • Hidasnémeti János
 • Kripkó László
 • Nagy Tamás
 • Arnóczki Imre Balázs

Szaktervezők:

 • Statika: Kerényi László
 • Épületgépész: Halmai István
 • Épületvillamos: Münnich Gábor
 • Mélyépítő: Márkus György
 • Kertészet: Dobos Sára
 • Geológus: Szlabóczky Pál
 • Kőzetmechanikus: Tasnádi Tamás, Németh Géza

Kivitelező: KÖZLAK-ÉP Rt.
Igazgató: Szalai Antalné
Műszaki vezető: Szalai Antal
Építésvezető: Heiszmann Mihály
Kivitelező: FK RASZTER Rt.
Igazgató: Farkas László
Műszaki vezető: Kalmár László
Építésvezetők: Lévay Sándor, Láng Tibor
Beruházó: MIVÍZ Miskolci Vízmű Rt.
Létesítmény felelős I-III ütem: Szűcs Andor
Létesítmény felelős IV ütem: Együd István
Lebonyolító és műszaki ellenőr: Papp Zsolt
Üzemeltető: MIVÍZ Miskolci Vízmű Rt.
Igazgató: Móriczné Simánszki Ágnes
Műszaki vezető: Kiss Albert langfurdo_mt