Egyéb cikkek

Miskolci fedett sportuszoda

2007.08.17. 10:48

Megosztott I. díjban részesült a Keletterv Kft.
Építész tervező: Kováts András
Munkatárs: Boháty Edit

Megosztott I. díjban részesült a Keletterv Kft.
Építész tervező: Kováts András
Munkatárs: Boháty Edit
Villamos tervező: Rajkai Ferenc
Gépész tervező: Bokor András
Kertépítész: Sándor Tamás
Statikus: Dezső Zsigmond
Vízgépész: Gál Sándor


Részletes bírálat:

Az épület telepítését a pályázó elsősorban egy mesterséges tófelület kialakításával igazolja. Ez a kertészeti-tájépítészeti elem az épület hatásosságát nagymértékben emeli, de karbantartásával számolni kell.

De a tókiképzés költsége nem szerepel a létesítmény kivitelezési költségbecslése keretében. A parkolás kissé túltagolt, kedvezőtlen a zsákjellegű kiépítés. A pályázati munka jól hasznosítja az épület mögötti pihenőkertet.

A tömegképzés egy nagyvonalú mozdulatra alapozott. Szerencsés módon az így kialakuló ferde tetősík a napelemek elhelyezését kiválóan biztosítja. Viszont a nagy déli üvegfelület a szándékolt árnyékoló megoldás mellett is jelentős energiaigényt támaszt.

Uszodához illő a megjelenés. A világos, üveges felületeken árnyékoló van, de a részletes műszaki megoldás a pályázati tervből nem látható. Tiszta az alaprajzi elrendezés, jó a funkciócsoportosítás és jó forgalomirányítás. A szélfogóban elválik a rendezvényközönség, valamint az uszodát használók forgalma. A földszinti előtér arányos és a funkciók jók. Az öltözők nagyságrendileg a kiírás szerint készültek. A mozgássérült öltöző jó, mérete és száma arányos az épülethez. Az irodák eldugott helyen találhatóak elfogadható mennyiségben. Medencetérben a két medence akusztikailag elválasztott –ami nagyon jó megoldás - a tanmedence mellett azonban több helyre lenne szükség. A versenyhez szükséges helyiségek biztosítva vannak. Eredményjelzés és TV közvetítés megfelelő.

Gépészeti szempontból (épületgépészet, víztechnológia) precíz, részletesen kidolgozott pályamű, amely karbantartásával számolni kell.

Összességében a terv komoly értékeket tartalmaz, megvalósításra alkalmas. A Bíráló Bizottság megosztott I. díjban részesíti.