Helyek

Mitől más?

2002.09.03. 14:54

A Rév8 Rt. a jövő Józsefvárosát egy világvároshoz méltó, fejlődőképes kulturális központként képzeli el. A program célja, hogy a nyolcadik kerületben egy lakóit támogatni képes, önfenntartó negyed jöjjön létre.

A Rév8 Rt. a jövő Józsefvárosát egy világvároshoz méltó, fejlődőképes kulturális központként képzeli el. A program célja, hogy a nyolcadik kerületben egy lakóit támogatni képes, önfenntartó negyed jöjjön létre. Ezért komplex és rugalmas koncepciót alakítottak ki, amely gazdasági, szociális és építészeti elemeket egyaránt tartalmaz.

A városi életet az utca pezsgése és a komfortos körülményeket biztosító otthonok egymásmellettisége teszi vonzóvá. Ugyanilyen fontos azonban, hogy az emberek ne csak lakásukban, hanem egy kávéház teraszán üldögélve vagy az utcán sétálva is jól érezzék magunkat. Ezért a Rév8 programterve nagy hangsúlyt fektet a közterületek megújítására: sétálóutcákat alakítanak ki, növelik a zöldfelületeket, és számos parkot és játszóteret létesítenek. Mindeközben a közlekedési nehézségeken szélesebb utak építésével és több parkolóhely létesítésével enyhítenek.

Tudják, hogy nem jelent megoldást egyetlen körülhatárolt terület fejlesztése, mert kibékíthetetlen társadalmi feszültségeket okoz, ha a szomszédos utcákban az emberi méltóságot megkérdőjelező nyomor honos. Ezért az egyik területen megtermelt pénzt a másik terület támogatására kell fordítani.

A kerület építészeti és társadalmi megújulásának első lépcsője a Corvin-Szigony projekt. A mintegy hatvanezer négyzetméteres akcióterületen azonban nem a szokásos értelemben vett rehabilitáció zajlik majd. A fejlesztés finanszírozásához ugyanis - az eddigi gyakorlattal szemben - többségében magántőkére számítanak. A Rév8 terve így lehetővé teszi, hogy a közösségnek kevesebbet kelljen erre a területre fordítania, s a megtakarított pénzt más rászoruló negyedeiben költse el.

Programjuk egyedi vonása, hogy a változások által érintett lakossággal közvetlen, személyes kommunikációt alakítottak ki. Nyolcadik kerületi ügyfélszolgálati irodájukban ismerős, megszólítható munkatársak várják az érdeklődőket, és segítenek megtalálni a legjobb megoldást minden család számára.