Design/Belsőépítészet

Mitől válik fenntarthatóvá egy irodabútor?

2022.03.30. 14:17

Manapság a design és a funkcionalitás mellett a fenntarthatóság is kiemelten fontos szempont az irodabútorok piacán. Az Európa piacvezető irodabútorgyártó cége, a Nowy Styl által kidolgozott eljárással hatékonyabban lehet létrehozni környezetbarát termékeket - cikkünkből kiderül, miként teljesül ez a gyakorlatban.

A fenntartható fejlődés

A fenntartható fejlődés olyan fejlődési folyamat, amely „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket." -fogalmazzák meg az Egyesült Nemzetek Szervezetének 1987-es Brundtland-jelentésében. A fenntartható fejlődés egyik alapelve, hogy komplex megközelítéssel, egyszerre veszi figyelembe a környezet elvárásait, valamint a társadalmi és a gazdasági fejlődés igényeit.

Irodabútorok tekintetében a design és a funkcionalitás mellett a fenntarthatóság is kiemelten fontos szemponttá vált az utóbbi években. A Nowy Styl Európa piacvezető irodabútorgyártó cégeként kidolgozott egy környezetbarát eljárást, amellyel hatékonyabban tud létrehozni környezetbarát termékeket, ezzel is hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez. Ennek az eljárásmódnak a kiindulópontja, hogy a bútorok újrahasznosítható és fenntartható forrásból származó anyagokból készüljenek. A fenntarthatósághoz szintén fontos a termékek élettartamának meghosszabbítása. A gyártási folyamat során pedig a csökkentett energia- és vízfogyasztás, valamint a kevesebb mennyiségű csomagolóanyag használat. Emellett a szén-dioxid kibocsájtás minimálásra redukálása.

A cég fenntarthatósági kezdeményezéseit számos CSR-versenyen és rangsorban is elismerték. Az egyik ilyen platform az EcoVadis, amely kiértékeli, hogy az adott cég hogyan integrálja a vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) alapelveit a tevékenységébe. Idén a Nowy Styl elnyerte a platina fokozatú Ecovadis minősítést.Nézzük meg, hogy a környezetbarát eljárás különböző pontjai hogyan teljesülnek a gyakorlatban!

Fenntartható forrásból származó anyagok

A fa a fenntartható fejlődés alapanyagának is tekinthető, mivel az egyik legtermészetesebben megújuló energiaforrás, ami azt jelenti, hogy más anyagokhoz képest kevésbé lesz terhelő hatással a környezetre. Az irodabútorok tekintetében először azt vizsgáljuk, hogy milyen alapanyagokból kell készülniük, hogy megfeleljenek a környezetvédelmi szempontoknak, emellett strapabírók és időtállók maradjanak.

„A Nowy Styl-nél a bútorok előállítására többek között fa alapanyagot használunk, amely egyrészt fenntartható forrásnak számít, másrészt bármilyen vizes lakkal kezelt fából készült termékünk később újrahasznosítható. " – osztja meg velünk Balogh Zoltán, a Nowy Styl Termék trénere és tanácsadója.

Több termék fa alapanyaga rendelkezik FSC minősítéssel. Valószínűleg mindenki találkozott már az FSC rövidítéssel és logóval, amikor valamilyen papírterméket vásárolt, de kevesen tudják, hogy ez valójában mit is takar. Az FSC minősítés a Forest Stewardship Council (magyarul Erdő Gondnoksági Tanács) nemzetközileg elismert nonprofit szervezet által kiadott felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer. Ez biztosítja a vásárlót arról, hogy az adott erdőgazdálkodás, faipari üzem, bútorgyár betartja a szervezet szabványait és előírásait, vagyis az adott gyártó által árusított termékeket környezettudatos, fenntartható módon állítják elő.


„A Kusch+Co by Nowy Styl brand termékei FSC minősítésű fából készülnek. Ez egy komoly bizonyítvány, ami tanúsítja, hogy nagyon szigorú szabályok között termelik ki azt a fát, amit felhasználunk, és biztosítja, hogy a fa megfelelő módú erdőgazdaságból került ki, ahol a kivágott fák helyére folyamatosan újakat telepítenek.  Ebből eredően a fa anyagokra, és a fából készült termékekre azt tudjuk mondani, hogy egyfelől csaknem 100%-ban újrahasznosítható másfelől pedig fenntartható." – teszi hozzá Balogh Zoltán.

A tömörfából készült irodabútorok emellett esztétikusak, időtállók és természetes érzést nyújtanak. A fa mellett a bútorok kárpitozásához szükséges textíliák között is megtalálhatók természetes alapanyagok, ilyen például a gyapjú. A Synergy, a Rivet valamint a Remix 3 szövetanyagok mindegyike gyapjúból készül.

Ökotudatos felépítés

A Nowy Styl termékportfóliójából a Souly az első olyan forgószék, amelynek a kialakítása során kiemelt figyelmet fordítottak az ökotudatos felépítésre, a környezetbarát összetételre. A széket Oscar Buffon úgy tervezte meg, hogy egyszerűen darabjaira szedhető legyen. Ez azért fontos, mert maguk az elemek ezáltal könnyen kicserélhetők és javíthatók. Gyakran merül fel az a probléma, hogyha változik az iroda enteriőre, költözés vagy felújítás miatt mi lesz az új designba már nem illő bútorok sorsa. A Souly rengeteg színváltozatban konfigurálható és szétszerelhető elemeinek köszönhetően átalakítható és igény szerint bővíthető; a fej és a deréktámasz bármikor felszerelhető, vagy eltávolítható. Ezen tulajdonságok elengedhetetlenek a fenntarthatóság szempontjából, hiszen általuk meghosszabbítható a termékek élettartama.  Kompakt csomagolásának köszönhetően pedig kevesebb műanyagot tartalmaz és könnyebb a szállítása. Az elemek a használat után is szétválaszthatók, a benne lévő plasztikok szelektíven gyűjthetők.

Újrahasznosításra tervezve

A környezettudatos tervezés a termék minden olyan megközelítéséről szól, ahol a termék életciklusának minden lépésében figyelembe veszik a környezeti szempontokat. Néha csak egy összetevő is lehetetlenné teheti a végső feldolgozást, hulladékot termelve, ezért fontos figyelembe venni a környezettudatos tervezésre vonatkozó iránymutatásokat egészen a koncepciótól a termék ártalmatlanításig. A Xilium termékcsalád a Bill of Materials, figyelembevételével került megvalósításra. Ami azt jelenti, hogy a termékekben található összes anyagnak ellenőrizték a szerkezetét, megvizsgálták az eredetüket és figyelembe vették a termékek újra feldolgozhatóságát. Ezáltal a Xilium irodabútorok olyan anyagokból készülnek, melyek, mind egészségügyi, mind felhasználhatósági, mind eco és fenntarthatósági követelményeknek megfelelnek.

Arra a kérdésre, hogy hogyan zajlik egy termék tervezési folyamat, Balogh Zoltán a Nowy Styl Termék trénere és tanácsadója adott választ.

"A Nowy Styl-nél úgy kezdjük el egy új termék tervezését, hogy figyelembe vesszük, hogy mit szeretnénk létrehozni, és amit létrehozunk az mire lesz jó. Ezután sorra vesszük, hogy a terméknek milyen előírásoknak kell megfelelnie. Ebből tudunk építkezni. Legvégül pedig, hogy a megvalósításhoz milyen anyagot tudunk használni. A Xilium volt az első termék, amit ez alapján terveztünk meg. Ennek köszönhetően lett a teljes szék 96%-a újrahasznosítható. Emellett éppúgy, mint a Souly széknél, minden elemét egyenként ki tudjuk cserélni, ezáltal növelhetjük a termék élettartartamát."Újrahasznosítás

Egy bölcs mondás szerint a legjobb az a hulladék, ami nem is keletkezik. Ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük a bútorgyártás során a hulladékot, elengedhetetlen olyan alapanyagok használata, amelyek fenntartható forrásból származnak, tartósak, és könnyedén újrafelhasználhatók vagy újrahasznosíthatók.  

Az újrahasznosítás nem összekeverendő az újrahasználattal, hiszen utóbbi esetében az adott termék, változatlan állapotában marad és legtöbb esetben ugyanazt a funkciót tölti be, mint amire eredetileg gyártották. Ilyen például a visszaváltható üveg, de újrahasználatnak számít a használt cikkek adás-vétele, kölcsönzése is.

Ha újrahasznosításról beszélünk, magában az anyagban történik változás, vagyis a hulladékból ismét nyersanyag lesz, majd abból állítanak elő új terméket. Ezáltal a z újonnan előállított termék teljesen más funkcióval is bírhat, mint eredetileg.

A műanyagot nem soroltuk a fenntartható alapanyagokhoz, ellenben rendkívül tartós és újrahasznosítható anyagnak számít. Sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan nézhet ki a gyakorlatban a műanyagok reciklálása? Irodabútoroknál a magas biztonsági előírásoknak megfelelően egyszer maximum kétszer lehetséges új életet biztosítani a plasztik anyagok számára, mivel az újrahasznosított műanyag az újraöntés után veszít az erősségéből. Ellenben már az egyszeri újrahasznosítás által is mérséklődik a hulladékmennyiség és meghosszabbodik az anyag felhasználásának az időtartama.

PET palackok új élete

Nézzünk meg egy konkrét példát, ahol a PET palackok újrahasznosításából egy teljesen új nyersanyag keletkezik. A Tepee moduláris rendszer egyes elemei; a panelek és a falak alkotóelemét képző filc használt PET palackokból készül.


„Ennek a filc anyagnak 1 négyzetmétere körülbelül 25 darab petpalack újrahasznosításából jön létre. A filc, úgynevezett nem szőtt anyag. A műanyag újrahasznosítása során apró szálakat kapunk, amiket ha megfelelő technológiával összedörzsölünk, egy tartós filc anyag keletkezik. Ezek alkotják a Tepee falait és paneleit." – ismerteti Balogh Zoltán.A korábban bemutatott Souly forgószék külső szemmel látható műanyag részei is részben újrahasznosított műanyagból készülnek. A hálós háttámla 80%-ban fogyasztás utáni poliészter hulladékot, az üléslapok valamint a fejtámla párna alapjai, pedig 100%-ban újrahasznosított plasztikot tartalmaznak.A szövet portfólióban is több újrahasznosított matéria megtalálható például a Rivet, valamint a Lucia elnevezésű textilanyagok, amelyek szintén 100%-ban újrahasznosított poliészterből állnak.

A bemutatott irodabútor megoldások mind design, mind kényelem, mind fenntarthatósági szempontból is megfelelnek minden igénynek. Ha fenntartható irodabútormegoldásokat keresel az irodádba, a Nowy Styl széles portfóliójából válogathatsz.