Épületek/Középület

Mocorgó Óvoda

2022.12.26. 08:08

A Kőbányai Mocorgó Óvoda új épületét 2022 nyarán adták át, az óvodások ezután vehették birtokba a KJT Építész Stúdió Kft. által tervezett, színekben és formákban gazdag új óvodát. Az épület alapgondolata az átlátható, színpompás terekben és a kertbe való könnyű kijutási lehetőségben is tetten érhető; az összes csoportszobához terasz tartozik, biztosítva a szabad levegőn végzett testmozgás mindennapos lehetőségét, egyszerű, mégis szellemes megoldásokkal téve nagyon szerethetővé az óvodát.

Belépve a Kőbányai Mocorgó Óvodába, némi irigység töltött el, bár óvodai karrierem már majdnem 20 éve befejeződött. A zöld, házikó alakú növényfal, a beltéri csúszda és a csoportszobákhoz vezető színkódos ösvények felcsigázzák a belépő kíváncsiságát és barátságos, játékos atmoszférát teremtenek.

Az önkormányzati fenntartású Mocorgó Óvoda felújítására szóló tervpályázatot a Kőbányai Önkormányzat írta ki és bírálta el. Ezt a pályázatot nyerte meg a Kajdócsi Építész Stúdió terve, melyben a természetes anyagok és a természetközeliség mind az épületen belül, mind azon kívül hangsúlyos szerepet kaptak. A telken található korábbi óvodaépületet végül nem őrizték meg, helyébe egy kertkapcsolatos, építőkockákat és formabedobós játékot idéző geometrikus ablakokkal operáló, egyszerű architektúrájú ház került. A hő- és vízszigetelt ablakok kívülről színes borítást kaptak, belülről, a csoportszobák felől közelítve pedig a külvilágra nyitott kuckóként funkcionálnak.

Belépve az épületbe, a látogató egy házikó alakú növényfal előtt találja magát, mely az intézmény örökös zöld óvoda címét is tükrözi, és bevezeti az egész épületben újra és újra felbukkanó házikó motívumot. Az előtérből nyílik az irodákat és kiszolgáló funkciókat magába sűrítő folyosó, és a mai óvodák tervezésének előírásaihoz mérten az elkülönítő szoba, melyhez sószoba tartozik. A sószoba kedvező klímájának és barátságos kialakításának köszönhetően inkább tűnik a játék egyik színterének, mintsem egy-egy megfázott gyerek karanténjának. Az előtérben található még parafa üzenőfal is, de általánosságban az egész épületről elmondható, hogy számos lehetőséget nyújt az óvodákban megszokott szezonális dekorációk kreatív elhelyezésére.

Az előtérben a látogató szembetalálja magát egy csúszdával: az óvodába járó gyerekek lépcsőzés helyett ezt az egyedi tervezésű, svéd gyártmányú csúszdát használhatják az emeletről a földszintre való közlekedésben.

Továbbhaladva megérkezünk az óvoda egyik legfontosabb, multifunkcionális teréhez, mely egyszerre aula, tornacsarnok és vetítésre is alkalmas tér, felülvilágító ablakokkal biztosítja a természetes fényt. A tervezők mellőzték a korlátok használatát az emeleti közlekedőben, helyette dróthálót alkalmaztak, mely az aula, az alsó és a felső folyosók áttekinthetőségét és levegősségét eredményezik. Különösen fontos ez egy óvodaépületben, hiszen mind az óvodapedagógus, mind a gyermekéért érkező szülő számára átláthatóságot biztosít a gyermekekkel teli térben. Követve a padlóborítás színkódjait – a belső burkolat PVC padló –, a csoportszobákhoz jutunk, ez a megoldás, amellett, hogy segít a tájékozódásban, még játékosabbá teszi a belső tereket.

A csoportszobák a földszinten és az emeleten találhatóak, a bútorzat minden esetben fából készült, a szekrények kialakításában is alkalmazva az előtérben bevezetett házikó motívumot, mely visszaköszön az egyedi tervezésű fa öltözőszekrényekben is, melyek hátoldala mágnesezhető és rajzfelület egyben, továbbfűzve az alakíthatóság gondolatmenetét. A csoportszobák mellett vályúszerű kézmosókkal ellátott, gyermekléptékű vizesblokkok találhatóak.

A korábban is említett természetközeliség jegyében minden csoportszoba saját fedett terasszal rendelkezik, a mindennapi testmozgás és szabad levegőn töltött idő jegyében. A teraszok közvetlen kapcsolatban állnak az óvoda udvarával (az emeletről rámpák vezetnek le), ahol kisebb és nagyobb gyerekek igényei számára kialakított játszóteret, tavat, és veteményeskertet is találunk. A teraszok az egyes csoportszobák színeiben pompáznak, moduláris árnyékolókkal és tolóajtókkal, melyek lehetővé teszik az év- és napszakokhoz való alkalmazkodást, és a fény mennyiségének szabályozását a termekben.

Az óvoda szokatlan formája, bár szerkezetileg kihívást jelentett, olyan belső tereket hozott létre, ahol a formák és anyagok összjátéka meghitt és szívélyes légkört teremt a gyermekjátékok sárga – piros – kék – zöld színeiben, eltérve ezzel a manapság divatos natúr- és pasztellszínekben játszó óvodák enterjőrjeitől. Az épületet napelemekkel szerelték fel, a hűtésről és fűtésről hőszivattyú gondoskodik.

Összességében elmondható, hogy az óvoda épülete minden mai óvodákkal szemben támasztott elvárással találkozik, és meg is felel nekik, biztonságos, mégis nagyon izgalmas környzetetet teremtve apró felhasználói – de az ott dolgozó, vagy odalátogató felnőttek – számára is. Egészen lelkesítő volt bejárni ezt a nosztalgikus érzéseket ébresztő, mégis mai épületet, amely úgy idézi meg mindenkori óvodai élményeinket, hogy azoknak ügyetlen báját minden ügyetlenség nélküli, mégis ismerős, otthonos és bájos környezetté alakítja.

Pszota Dalma

 

Szerk.: Hulesch Máté