Épülettervek/Lakóépület

Modern parasztház Piliscsabán

2009.09.08. 05:24

A ház megformálását a telek adottságai és az építtetők sajátos igényei nagyban befolyásolták. A tömegmegformálásnál és az alaprajzi kialakításánál az egyszerűség, a funkcionalizmus jegyei voltak irányadók. • Építész tervező: Nagy Dávid, Amsztman Róbert, Miks Imre (Artmind studio).

Környezet
Az építési telek a település központjában helyezkedik el, sajátos atmoszférájú területen, mivel nyeles kialakításnak köszönhetően az utcáról szinte alig látszik. A telek hosszanti elrendezésű, ÉNY-DK-i tengelyű, ~20 m széles. Az utcában hagyományos beépítésű, oldalhatáron álló családi házak találhatók, a telek (épület) az utcáról nem rendelkezik rálátással, így településképi szempontból nincs meghatározó szerepe, teljesen sík, érdekessége, hogy a hátsó harmadát egy kis patak vágja át.

 

 

 

Tervezési program
Egyszerű formákkal, kevés anyag alkalmazásával akartam az épületet megformálni. Fontos volt számomra, hogy a ház modern eszközöket felhasználva hagyományos kialakítású „parasztházra” emlékeztessen.

A ház megformálását a telek adottságai és az építtetők sajátos igényei nagyban befolyásolták. A tömegmegformálásnál és az alaprajzi kialakításánál az egyszerűség, a funkcionalizmus jegyei voltak irányadók.

Az épület tömege a telek hosszanti adottságaihoz viszonyulva nyújtott és osztott kialakítást kapott. A tájolásnál fontos volt, hogy az épület az előkert és a hátsókert felé egységes képet mutasson, mivel az utcával közvetlenül nem érintkezik, az így kialakuló DNY-i tájolású ház a telket 3 részre osztja. A telek első részében konyhakert kerül kialakításra, mely virágoskerttel vegyített, így izgalmasabbá teszi a házba való bejutást. A telek oldalsó részében a gyerekek játékterét biztosító területet, a hátsó részen és a patakon túl pedig méhészkedésre, gyümölcstermelésre alkalmas terület kialakítását terveztem.

Az építtető életformája is eltér a ma megszokottól. Saját kertjükben termelnek zöldséget, gyümölcsöt, maguk vágják a tűzifát, őrlik a búzát, és sütik a kenyeret. Sok gyermeket szeretnének, ezért szükséges volt, hogy minimum négy külön nyíló szoba legyen a házban, viszont fontos volt egy nagy, közös terület kialakítása, ahol együtt tölthetik az időt. Ezt a szoros egységet alkotó központi rész (konyha, étkező, nappali és a terasz) biztosítja.

Az épület közepén kapott helyett a finn tömegkályha, mely fontos szerepet játszik a család életében, benne sül a család kenyere és melegíti a ház központi egységét. Funkcionális szerepe mellett kifejezi a családi fészek melegét. A szülők sok időt töltenek a konyhában, viszont fontos igény volt, hogy a gyerekek felügyelhetők, szemmel-tarthatók legyenek, akár a nappaliban, akár a teraszon vagy az udvaron játszanak. A konyha így központi szerepet kapott, a hosszanti főtömegre felfűzve rálátást biztosít az előkertre, a nappalira, a teraszra és az udvarra.

Az épület hátsó egységében kapott helyett a háló blokk, mellyel így egy sajátos, 3 oldalról zárt terasz alakul ki, mely az udvar felé nyitott marad, de mégis belső zárt egységet alkot. A hosszanti elrendezésű parasztházakra jellemző tornácra utal a nappali üvegfalát beárnyékoló pergola. Az épület telken való elhelyezésnél fontos szempont volt a meglévő fák helye, és az ezek nyújtotta lehetőségek kihasználhatósága, például a terasz közepe előtt található fa, mely nyáron biztosítja a terasz árnyékosságát.

 

 

 

Anyagok, szerkezet
Az épület szerkezete egyszerű: hagyományos sávalapozás, 44cm vastag tégla falazat. A takarékosság fontos szempont volt az épület tervezésénél, így hagyományos födém nem készül, az alacsony hajlásszögű tetőnek köszönhetően a szarufa szerkezet látszik belülről. Egyes helyiségekben ez álmennyezettel takart, mely felett tárolók kerültek kialakításra. A nyílászárok kiosztásánál magassági megkötést alkalmaztam, mivel így az összes áthidaló kiválthatóvá vált az amúgy is szükséges koszorúval.

Nagy Dávid

Építész tervező: Nagy Dávid, Amsztman Róbert, Miks Imre (Artmind studio)
Helyszín: 2081, Piliscsaba, Garancsi út