Közélet, hírek

Modernizmus Újratöltve! – a MÉSZ építészettörténeti videósorozata

2021.05.10. 16:11

A Bagi László és Nagy Csaba ötlete alapján, a Magyar Építőművészek Szövetségével együttműködésben született Modernizmus Újratöltve! című videósorozat Magyarország későmodern építészetének gyakran el nem ismert, ám annál izgalmasabb épületeivel ismertet meg minket.

Magyarország 20. századi építészetére a sokszínűség jellemző, mely részben a politikai ideológiák váltakozásának is köszönhető, ami viszont rányomja a bélyegét az egyes stílusokra, megnehezítve azok objektív megítélését. Ez történik a két világháború közötti neobarokkal, mely a Horthy-korszak népszerű stílusa volt, a sztálinista szocreál építészettel, mely az 1950-es évek jellegzetessége, és a Kádár-korszak uralkodó irányzatával, a későmodern építészettel is. A szocializmus emléke sokak számára nem elválasztható az épületektől, és az építőipar színvonala is messze volt a nyugatitól. Ráadásul maga a stílus sem könnyen szerethető, sokakat elriasztanak a kubusos formák, a nagy, díszítetlen felületek és a rideg anyagok. A modernizmust érteni kell ahhoz, hogy szeressük.

Sajnos ez a „nemértés" veszélybe sodorja későmodern épületeinket, pedig számos kvalitásos alkotás van közöttük, melyek nem csak a magyar, de a nemzetközi színtéren is megállják a helyüket. Sok esetben azonban a befektetők és a döntéshozók nem ismerik fel ezeknek jelentőségét, az intézményesült műemlékvédelem még nem tud mit kezdeni a korszakkal, a közvélemény pedig sokszor elítélően nyilatkozik az épületekről („ronda szoci kocka"), így gyakran igazi csúcsművek is bontás áldozatául esnek.

A folyamat megállításának első lépése a korszak megértetése és megszerettetése, melynek remek eszköze a videósorozat. Az egyes részekben ismertetett kiváló alkotások megmutatják, milyen nagyvonalú, elegáns, tiszta gondolatok mentén tervezett épületek születtek a korszakban. A példaként felhozott épületek kapcsán a készítők körüjárják az adott épülettípus történetét, bemutatják a felújítás legérdekesebb momentumait, és hazai és nemzetközi párhuzamokat keresnek. A beszélgetésekkel kapcsolatban az épületeken dolgozó magyar irodák építészeit, Szabó Leventét, Nagy Csabát, Földes Lászlót és Dobos Bencét keresték meg, illetve a korszak ismert szakértőit, Smiló Dávidot, Wettstein Domonkost és Hartmann Gergelyt szólaltatták meg. A filmeket Bagi László, Juhos Gábor, és Bagi György forgatta, a főcímzenét és az animációt szintén Juhos Gábor készítette.