Épületek/Örökség

Mohács: évfordulók, Emlékhelyek napja, Kiscell: falovas és Moszkva tér

2016.02.12. 08:18

A Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen és a Kiscelli Múzeumban jár a Közkincs-kereső 2016. február 10-i adása, Kovács Olivér örökségvédelmi műsora a Trend FM-en. A téma a mohácsi csata 490. évfordulója és a Kiscelli Múzeum I. világháborús valamint Moszkva teret bemutató kiállítása. 

A magyar történelem talán legszomorúbb emlékű helyszíne, melynek neve azóta is egyet jelent a bukással és kudarccal. A Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen járunk a műsor első felében, ahol kiderül, hogy az emlékezés nem mindig szomorú: a 490. évfordulóra és a májusi Emlékhelyek napjára egyaránt közönségcsalogató programokkal készülnek. A kalauzunk Buchert Eszter, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóhelyettese.

Ezután a Kiscelli Múzeumba indulunk, ahol tavasszal az I. világháborús, majd a Moszkva teret bemutató kiállítást nyitják meg. Megtudjuk, hogy miért kerül egy több mint 10 méter magas, fából készült lovasszobor az épületbe és hogy a látogatók is hozzátehetnek a készülő Moszkva tér tárlathoz. Beszélgetés Perényi Rolanddal, az intézmény igazgatójával és Maczó Balázzsal, a Moszkva tér kiállítás egyik kurátorával.

A műsor itt hallgatható meg.