Közélet, hírek

Multifunkcionális sportcsarnok lesz az épülő Kaposvár Aréna

2017.08.14. 09:45

Nemzetközi sportesemények megtartására is alkalmas, multifunkcionális épület lesz a Kaposvár Aréna, mely az Arker Stúdió koncepciója alapján 2019 elejére készül el. Az új csarnok építésével párhuzamosan az 1983-ben épült régi felújítása is megkezdődött.

Dér Tamás (Fidesz-KDNP), Kaposvár alpolgármestere az építkezés helyszínén, az Arany János utcában, a régi sportcsarnok melletti egykori téglagyári területen tartott pénteki bejáráson közölte: a beruházás jól halad, a kivitelezéshez eddig csak betonból ezer tonnát használtak fel, a létesítményt tartó cölöpök már a helyükön vannak, az épület novemberre szerkezetkész lesz. A Kaposvár Aréna a kosár-, a röp- és a kézlabdázók edzéseihez, mérkőzéseihez modern körülményeket, a hazai és nemzetközi mérkőzések közönségének 3040 ülőhelyet biztosít, de az ide szervezett kulturális eseményekre több mint négyezer embert is fogadni tud - mutatott rá.

A politikus szólt arról, hogy az új csarnok építésével párhuzamosan az 1983-ben épült régi felújítása is megkezdődött. Az épület új homlokzati szigetelést kap, kicserélik a nyílászáróit, az aulája igazi közösségi térré alakul, a létesítmény köré járdát építenek a biztonságos közlekedés érdekében. A modernizációnak köszönhetően a körcsarnoknak is nevezett ingatlan ezer helyett 1300-1500 ember egyidejű fogadására is alkalmassá válik.

Az épület rekonstrukciója két ütemben zajlik majd, és a város önerejével együtt mintegy egymilliárd forintba kerül. Mindkét építkezés a kormány támogatásával, a Modern városok és a Kaposvár fejlesztését 2020-ig meghatározó Németh István program révén valósulhat meg. A város egykori polgármesteréről elnevezett beruházássorozat a gazdaság mellett a kultúrát éppúgy érinti, mint az egészségügyet vagy a sportot (pl.: jelenleg is tart a Csiky Gergely Színház, továbbá orvosi rendelők, iparterületek felújítása).

Diós András, az aréna kivitelezését végző ZÁÉV Zrt. projektfőmérnöke elmondta: az új sportcsarnok kavicsalakú lesz, külsejét karcolásmentes lemezzel borítják, amely ellenáll a "pusztakezes" rongálási kísérleteknek, felülete pedig speciális szerekkel tisztítható lesz. Az épület legnagyobb újdonsága a multifunkcionális kialakítása: a motorosan mozgatható mobillelátóknak köszönhetően akár a teljes, kétezer négyzetméteres küzdőtér is használható, amelyen így egyszerre több csapat is edzhet. A kaposvári a győri arénánál kisebb, de belső kialakítását tekintve szinte ugyanolyan lesz. A technika gyors fejlődése révén a világítása és a légtechnikája mondató valamivel korszerűbbnek.

MTI