Épületek/Lakóépület

Munkahely és otthon, a tengerparton - Villa Morild, Norvégia

2012.02.09. 13:50

Egyre többen dolgoznak otthon(ról), ami a számos előny mellett kihívásokat is rejt, nem csak a mindennapok időbeosztásában, hanem a kettős célnak megfelelő térstruktúra kialakításában is. Ilyen feladattal kerül szembe Todd Saunders kanadai származású, Norvégiában élő építész, aki Béres Attilával közösen készítette el egy fiatal házaspár dolgozó-, és lakóhelyét - egy különleges panorámával rendelkező, tengerparti telken, Bergen közelében.

A Villa Morild Norvégia nyugati partján, Gulen településen található, Bergentől északra, mintegy kétórányi útra. A megrendelő egy fiatal házaspár volt, akik otthon dolgoznak, ezért a feladat egy kettős rendeltetésű épület létrehozása volt. Fontos szempont volt számukra a munka-, és a lakóterek határozott szétválasztása. „A megbízás legnehezebb részét annak a megvalósítása jelentette, hogy amíg otthon vagy, ne láthasd az irodát, és fordítva” - magyarázta Saunders. A tervezők a határozott megrendelői elképzeléseket, valamint a helyszín és a tájolás sajátos adottságait figyelembe véve alakították ki a koncepciót - hasonlóan több más munkájukhoz, amik a sűrűn beépített helyektől távolabb esnek.

 

 

 

A területről páratlan panoráma nyílik a tengerparti szigetvilágra. Norvégiában az egyik legfontosabb tervezési elv, hogy este a nyugati napsütés jól átjárja a házat, ezért az épület főleg ebbe az irányba nyílik meg. A telek saját tengerparti kapcsolattal rendelkezik, de nem takarja el a kilátást és nem zárja le a part megközelítését a szomszédság lakóitól sem.

 

 

 

A műteremhez hasonlóan kiképzett iroda az emeleten kapott helyet, egy félnyeregtetővel fedett, konzolosan előreugró, kiemelt „dobozban”, vizuálisan és fizikailag is jól elválasztva a ház többi részétől. A lakóterek a földszinten helyezkednek el, közrefogva egy széltől védett udvart, ahol a gyerekek az év nagy részében játszhatnak. Érdekesség, hogy a tetőterasz kívülről és belülről (az irodából) egyaránt megközelíthető. A ház tartószerkezetét faváz és rétegelt-ragasztott gerendák rendszere alkotja. A külső héjat vízszintesen rakott, fehérre lazúrozott fenyő burkolat alkotja, a belső terek elhatárolására pedig gipszkartont alkalmaztak.

 

 

 

A közelmúltban több projektet bemutattunk már a Saunders Architecture munkái közül, így a Fogo Island műteremházait, valamint a Villa Storingavika és a Villa G lakóépületeket. Időrendben a Villa Morild volt az első ház, amin Béres Attila közösen dolgozott Todd Saunders-szel. Gyakorlatilag a fiatal magyar építész bergeni munkakezdésének első napján indult ez a projekt, így az első vonal meghúzásától kezdve végig részese lehetett a tervezésnek. Saunders irodájával a munkakapcsolat azóta is tart. Jelenleg főként távmunkában, keszthelyi irodájából vesz részt egy új-fundlandi szálloda és egy labradori kulturális központ tervezésében

fordította: Garai Péter


Villa Morild

vezető tervező: Todd Saunders
vázlatterv, eng. terv: Béres Attila
kiviteli terv: Joseph Kellner
tervezés éve: 2008
kivitelezés éve: 2009-2010
bruttó szintterület: 230 m2
helyszín: Gulen, Norvégia
fotók: Bent René Synnevåg

Kapcsolódó oldalak:

A hg.hu interjúja Béres Attilával