Egyéb cikkek

Művészeti alkotás a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola új diákotthonához

2006.08.11. 11:44Czibor Éva pályaműve

Czibor Éva pályaműve a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Mátrai úti új diákotthona előtti parkhoz, a Magyar Universitas Program keretén belül kiírt képző- és iparművészeti pályázatra.Műleírás

A tervezett alkotás autentikus mezőgazdasági eszközökből kialakított térkompozíció. Taliga, rakott kévekereszt és cséphadaró. A plasztikák tömege, iránya minden nézetből izgalmas téri helyzetet eredményez.
A két épület közötti területre terveztem. Mivel ez egy mélyebben fekvő terület, a kompozíciót a föld síkjából 60cm-re kiemeltem. A taliga anyaga süttői mészkő. Rúdja is kőből készülne, tengelyén felfúrva acél erősítéssel. A kévekereszt sárgásvörös fagyálló kvarcos homokkőből lenne kifaragva, 13 darab kéve, ősi módszer szerint összerakva. Felülete rusztikus. Mérete: 1,2mx1,2mx1,2m A cséphadaró anyaga bronz. 

A taliga leegyszerűsített tömegében van megjelenítve. A felső síkja fényesre csiszolt, oldala flexelt, sprengelt kialakítású. A kerekek matt csiszolt felületűek. Mérete: 1,1mx1,1mx1,6m . A rúd 2m hosszú. A cséphadaró hosszabbik része 3m, a függőleges része 0,7m. Az alapsík világos mészkő burkolatú, mérete 4,0mx4,3m. Az épületek ablakaiból kitekintve a nap minden szakaszában más-más árnyék jelenik meg az alapfelületen, amitől még összetettebbé válik a látvány. A plasztika meleg színei – drapp, sárgásvörös – jól érvényesülnek a zöld környezetben. A kiválasztott anyagok környezetbe illőek, tartósak. 

Fotók és szöveg: Czibor Éva