Épülettervek/Hallgatói terv

Művészeti foglalkoztatóház Kelenföldön – Csiszár Melinda diplomamunkája

2022.09.07. 08:05

Csiszár Melinda Budapest 11. kerületébe, az Albert utcában található, elhagyatott telekre tervezte diplomáját. A művészeti foglalkoztató/kiállítótér kettős funkciója az építészeti formálásban és a homlokzatok kialakításában is megmutatkozik. 

TELEK JELENLEGI ÁLLAPOTA

Az ingatlanon jelenleg egy szabadonálló beépítésű, földszintes épület áll, külön helyrajzi számmal, mely körül jelentős méretű zöldfelületen jelentős mennyiségű idős, többnyire magas törzsű, lombhullató lomblevelű díszfa található. A meglévő  ingatlan földszintes, volt bölcsőde épület nem áll helyi védelem alatt, sem műemléki jelentőséggel nem bír. Állapotát tekintve, illetve a koncepció részeként sem  alkalmas arra, hogy megtartsuk, ezért lebontásra kerül, vele együtt a kerítés is, illetve az udvari burkolatok is felbontásra kerülnek.ÉPÍTÉSZETI ÉS FUNKCIONÁLIS KIALAKÍTÁS

a) általános:
A 10 emeletes panelek ölelésében található saroktelek "parlagon hever" – a szomszédban óvoda, a közelben iskolák találhatóak. Szemben egy játszótér beton lefedésekkel, ugyanakkor erősen hiányos a közösségi összejövetelek, találkozó pontok ehetősége: a saroktelken a kerítés felszámolásával és a beljebb húzott épülettömeg pozicionálásival teresedések alakulnak ki, amelyek közterületként hasznosíthatók. A terület faállománya és zöld területe értékes, amit az értékesebb fa csoportosulások megtartásával, az elöregedett, beteg fák kivágásával, újak telepítésével gazdagít a terv.b) rendeltetés:
A funkció 6-10 éves korosztály számára délutáni szabadidős “foglalkoztató", ahol a gyerekek 6-8 fős kiscsoportokban segítők/oktatók felügyelete mellett, kreatív alkotói tevékenységet folytathatnak – festés, rajzolás, szobrászkodás stb. Cél a kisgyermekek fejlődésének kibontakozása, a finommotoros képességek fejlesztése, a művészetek megszerettetésével együtt az önkifejezés fontosságának gyakorlása.
Az elkészült művek időszakos kiállítás keretében bárki számára megtekinthetőek. Ugyanakkor rendezvények, további kiállítások megtartására is alkalmas terek állnak rendelkezésre a földszinten.
Az épület a szervezett művészeti foglalkozásokon túli időpontokban, iskolások délelőtti csoportos programok lebonyolítására is alkalmas.c) funkciók:
Az építészeti koncepciót tisztán leköveti az alaprajzi, és a homlokzati megjelenés: a délutáni foglalkoztató, illetve a kiállítótér 2 eltérő funkciót jelent. Ezt a kettősséget, mint vezérelvet, követi az épület belső, és külső megjelenése, egy kompakt, szigorú 5x5 m raszterbe rendezve.

A földszinten kap helyet a kiállítótér, mint egybefüggő, átlátható, áramló tér. a köztérkapcsolatok és a saroktelek jellegéből fakadóan az utcai oldalakra "nyitva".
Az épület zavartalan, és mindent kiszolgáló üzemeltetéshez szükséges funkciókat – tároló, vezetői iroda, vizesblokkok, gépészeti terek – a déli oldalon találjuk, ezzel erősítve a saroktelek városszövethez való kapcsolódását.   
Az emeleten kapnak helyet a foglalkoztató termek. A termek közötti folyosószakaszt déli oldalról a vizesblokk és gépészeti tér zárja le, északi oldalról "gyülekezésre" alkalmas tér maradt fent, amit pihenő térként alakítunk ki: a termekből kiszabaduló gyerekeket babzsákok, pihenő fotelek várják. Esetenként egy-egy épületlátogatás alkalmával a szülők/rokonok itt tudnak várakozni.
A szobák tájolásából fakadóan a keleti oldalra a reggeli órákat követően kevésbé jut elegendő fény, a nyugati oldal a délutáni órákban pedig az odatűző nap okoz problémát. Arról, hogy a termek a homlokzatok benapozásától függetlenül is elegendő fényt kapjanak, megvilágító süvegek gondoskodnak. Ez a lezáró szint egyben az épület 5. homlokzata, amelynek következtében a kétszintes épület a 10 emeletes panelek ölelésében, eltérő megjelenéséével, funkciójával, magasságával semmilyen módon nem korrelál a környezetével. Célunk nem az asszimilálódás, hanem a hozzátevés, hogy mind a kerülethez, mind a városi szövethez tartozóan értékesebbé váljon a terület.d) homlokzati megjelenés
Az épülettömeg külső megjelenésében követhető a belső téri kialakítás. Cél, hogy elkerüljük az árnyékoló betervezését déli és nyugati oldalon, illetve, hogy kellő természetes fény jusson a kiállítótérbe Az alárendelt funkciók esetében (vizesblokk, gépészet) mögött shadowbox-ként alakítjuk ki az üvegfal ezen szakaszát, a színezett üvegpanel mögött hőszigetelő panelek jelennek meg, belső oldalon gipszkarton-tábla takarást kap.

Az emeleti szobák homlokzati megjelenése szöges ellentéte a földszinti üvegfal-rendszernek. Amig a kiállítótér “befelé csábít", a foglalkoztatók a befelé fordulás, az alkotás terei, ezért a vágott kiselemes klinker burkolat védőburokként fonja körbe a felső szintet. Az emeleti falak a záró szinti süvegekkel együtt képeznek egységet, elválaszthatatlan részei egymás működésének, ezért a homlokzatburkolat átfordul a tetőre is, ezzel erősítve a belső funkció kivetülését.

Csiszár Melinda

Szerk.: Winkler Márk