Közélet, hírek

Nagy-Britannia - új szárnnyal bővült a parlament

2001.03.01. 23:00

Az épületet tervező Sir Michael Hopkins építésznek nem volt könnyű feladata, amikor a kilencvenes évek elején az új szárny megtervezésére vállalkozott.

II. Erzsébet brit uralkodó február 27-én, kedden hivatalosan is átadta a brit parlament új szárnyát. A Westminster Temze parti épületével és a Big Bennel szemben lévő hétszintes üveg-, alumínium- és bronzpalotában, Porticullis House-ban az alsóházi képviselők irodái, a különböző parlamenti bizottságok tanácstermei, a könyvtár egyes részei nyertek elhelyezést.

 

 

Az épületet tervező Sir Michael Hopkins építésznek nem volt könnyű feladata, amikor a kilencvenes évek elején az új szárny megtervezésére vállalkozott. Olyan épületet kellett megálmodnia, amely legalább 200 évig szolgálja a honatyákat, figyelembe kellett vennie a történelmi környezetet, azaz a Westminster csodálatos gótikus épületét, a folyó parti elhelyezkedést és azt a tényt, hogy az épületet a londoni földalatti három vonalának kereszteződése fölé kellett felhúzni. Az eredetileg 165 millió font költségvetéssel számoló építkezés végül 235 millió fontra rúgott, nem utolsó sorban az alatta húzódó egyik metróvonal további szakaszának építkezésekor fellépett műszaki nehézségek miatt.

 

 

A parlament illetékes bizottsága többszöri módosítás után fogadta el a terveket, ragaszkodott ugyanis ahhoz, hogy az épület és az általa nyújtott szolgáltatások a XXI. század minden követelményének megfeleljenek. A két év alatt elkészült hétszintes épületben 200 parlamenti képviselő és a munkájukat segítő 400 főnyi személyzet számára alakítottak ki három szinten irodákat, nyolc bizottság kapott tanácstermet. A földszinten lévő páratlanul szép négyszögletes, belső udvarból nyíló éttermek, posta és különféle üzletek segítik a hétfő déltől csütörtök estig szinte folyamatosan a parlamentben dolgozó honatyák életét. A második szinten kaptak helyet a bizottsági üléstermek, a konferencia-és vendéglátó termek, és az öt felső szinten a modern irodák mosdókkal, fürdőszobákkal. A megrendelő ragaszkodott ahhoz, hogy minden irodának természetes világítása legyen, ezt a belső udvar kialakítása tette lehetővé, amely fölé rögtön a második szinten üvegtetőt húztak, és ezáltal az épület belsejébe is behatol a napfény. Az ablakok természetesen golyóállóak.
Az új szárny belső kialakítása is impozáns. A rendkívül szigorú brit sajtó ugyan szinte egyfolytában bírálatok özönét zúdította a parlamentre, amióta kiderült, hogy az épület költségei képviselőnként 1,2 millió fontra rúgtak, a sajtóbemutató után azonban hangnemet váltott, és méltatja az ízlésesen szolid, ugyanakkor minden igényt kielégítő belső kiképzést, az udvarban lévő fügefáktól az irodai bútorokon át a tévéstúdiók felszereléséig. Azok a képviselők, akik már tavaly ősz óta átköltözhettek új irodáikba szintén elismeréssel szólnak munkafeltételeik látványos javulásáról.

2001. február 27., kedd (MTI)