Design/Formatervezés

Nagypolgári elegancia napjainkban

2011.05.31. 11:39

Egy kétfős, Király utcai otthon átalakításához a DekoTV 1 lakás 3 terv című műsorába készített Ring Miklós koncepciótervet. A merész ötletekkel, nagyvonalú megoldásokkal dolgozó javaslat kortárs formába öntötte a nagypolgári eleganciát.

Koncepció
Ahhoz, hogy a koncepció kiteljesedhessen, mindenképpen egységes, tiszta térre volt szükség. Ezt úgy értük el, hogy a válaszfalakat teljesen kibontottuk és az összes, fallal elválasztandó funkciót a téglalap alakú nyúlványban helyeztük el.
Helyet kapott itt egy kisebb gardrób, egy zuhanyzós fürdő vécével, valamint a kis bensőséges dolgozószoba.

 

 

 

A fenti funkciók leválasztásaival egy szabályos tér alakult ki. Ebben a térben a jelenleg is meglévő falakat üvegfalakra cseréltük, valamint kialakítottunk egy közlekedőt és egy előteret. Az üvegfalaknak köszönhetően a térbe való belépéskor az egész összefüggő tágassága fogad. Már a bejárati ajtóból átlátható az egész lakás.

 

 

 

Alaprajzi elrendezését tekintve az étkező, konyha és nappali egy térben helyezkedik el. A konyhát egy teljes belmagasságot kitöltő szekrényrendszerben rejtettük el. Gyakorlatilag az egész konyha egy toló-harmónikaajtó becsukásával álcázható. Ugyanebben a beépített szekrényelemben helyeztünk el több más tárolófunkciót is, valamint egy könyvespolcelemet, amelynek hátfalát savazott üvegből alakítottuk ki az átvilágíthatóság végett.

 

 

 

A nappalival szomszédos hálóban, az ágy fejvége mögött helyeztük el a fürdőkádat, valamint egy sminktükörre hajazó nagyméretű tükörfelületet a mosdókkal (egy kvázi relax-fürdőszobát). A hálószoba másik izgalmas pontja a fal mellett lévő, üvegfalba épített, antik ajtókkal megegyező álajtó. A hálóban lévő üvegfalra egy, az üvegfalban elhelyezett ajtó tokjával megegyező ajtótokot helyeztünk. Ezen ajtótok belsejét tükörrel borítottuk – ezzel látszólag megkétszerezve a közlekedő és a lakás hosszát.

 

 

 

A tereket határoló üvegfalak adják meg a tér dinamizmusát. Az üvegfalak közé vászonrolókat lehet leereszteni. Az üvegfalak között, az álmennyezetbe rejtve színváltós, ledes vonalmenti világítást helyeztünk el. Ezek a ledek adják meg estére a lakás színeit, hangulatát – hiszen ha akarjuk akár mindennap más-más színű lehet az összes. Anyagokat tekintve a lakásban visszafogott, egyszerű színekkel és anyagokkal operáltunk. Mindennek eredményeképpen azt gondolom, egy európai szintű dizájnt hoztunk létre egy jól élhető, jól működő kétfős családi otthonban.

A koncepció a Deko TV 1lakás3terv című műsorához készült.


Deko TV - Egy lakás három terv - Terv 1

vezető tervező: Ring Miklós - rmi design
építész munkatárs: Benkő Csaba

tervezés éve: 2010
kivitelezés éve: koncepció marad
bruttó szintterület: 75 m2