Technológia

Nagytáblás szálcement lapok a tetőn

2017.09.20. 11:08

A soproni Szent Orsolya iskola tetején nem is olyan régen még kivételes műszaki megoldásnak számított a tetőfedő anyagként használt EQUITONE burkolat. Az EQUITONE szálcement anyagok az elmúlt években elsősorban a nagyobb vagy kisebb épületek homlokzatán jelentek meg, ám ma már lehetséges, hogy a tetőn folytatódjon a homlokzattal szinkronban lévő nyitott fugás kialakítás, tehát a nagytáblás szálcement lapok a tetőre kerüljenek.

EQUITONE nyitott fugás kialakítás


A nagytáblás szálcement lapok akkor még egyedinek számító felhasználásáért, Józsa Dávid, tervező tavaly két különdíjat is elnyert az EQUITONE építész pályázaton. A nyertes pályázatok közül az egyiknél - a soproni Szent Orsolya Általános Iskola felújítása esetén - a lapokat rendhagyó módon tetőfedő anyagként használták fel. A kivitelezés során szükséges volt a folyamatos kommunikáció a gyártó és a tervező között, tekintettel a műszaki megoldás újdonságára, hiszen még nem volt példa korábban az anyag ilyen jellegű megjelenésére. Mára semmi akadálya, hogy ezzel az új megoldással, a nyitott fugával kialakított átszellőztetett homlokzatburkolat a tetőn folytatódjon, hiszen a szükséges alkalmazástechnika rendelkezésre áll.
A minimum 25 fokos tető hajlásszög a rendszer alkalmazási feltétele, ezen túl már csak teljesen vízzáró tetőszerkezet szükséges a szálcement lapok alá. Az új, nyitott fugás tetőfedő burkolat az EQUITONE [pictura] és [textura] termékeivel oldható meg. A tető alatti folyamatos ventiláció kialakulásához a lapok megtámasztását fém profilokkal (acél/alumínium) végezzük. Az EQUITONE lapokat a színével megegyező, speciális alumínium vagy rozsdamentes acél anyagú szegecsekkel rögzítjük az alumíniumhoz.

A teljes alkalmazástechnika megtekintéséhez kattintson ide!


Új műszaki alkalmazásával, új tervezési lehetőségeket adott az építészek kezébe az EQUITONE. Akadálya korábban sem volt annak, hogy a tetőket EQUITONE anyagokkal burkoljuk, azonban eddig a lapokat csak egymásra átfedve, lapolással alkalmazhattuk a szálcement lapokat. Természetesen a továbbiakban is lehet alkalmazni a korábbi technikát, de akár már dönthetünk az új, nyitott fugás és elegáns kialakítás mellett is. A zárt fugás, eredeti rendszer már 15 fokos hajlásszög esetén is alkalmazható, illetve a [pictura] és [textura] anyagok mellett ezt a megoldást használhatjuk [natura] PRO anyaggal is. 
A tervezéssel vagy kivitelezéssel kapcsolatban az EQUITONE magyarországi munkatársai adnak felvilágosítást és műszaki támogatást.

www.equitone.hu