Épülettervek/Lakóépület

Nagyvárosi modern stílus egy Budapest közeli városkában

2017.11.22. 12:02

Dóró Judit lakberendező, belsőépítész feladata egy elegáns és modern stílusú lakórész kialakítása volt egy kétgyermekes, fiatal pár számára. Munkájában elegáns és rusztikus anyagokat kevert, hogy egyedi térélményt hozzon létre. 

A ház fő életterei a földszintre kerültek középfolyosóra fűzve, kivéve a szülői hálórészt, mely félszinttel lejjebb található. A funkcionális előtér fő anyagai közé tartozik a világos fa, fémes arany és a sötétkék textil. Ezek az anyagok folytatódnak a tágas és világos nappali lakóegységben is, kiegészülve fa elemekkel, mely fellelhető a bárpult anyagában és a dohányzó asztalkán is. Ezzel a két fő elemmel egy kis rusztikusságot csempésztem az egyébként elegáns térbe. Az elegáns hangulatot a fémes, arany bútorok, fényes és kő felületek, kristály csillárok adják. A tér hangulatát növénymotívumos kiegészítő textíliákkal és tapétával zártam le, ezzel becsempészve némi természet érzést is. A lépcsőházban is megjelenik a házra jellemző arany szín, mely a pincerészig folytatódik. A pincében tároló rész, valamint egy wellness egység kapott helyett. 

A szülői traktust egy monumentális megjelenésű ajtó jelzi. Ezt a részt egy gardróbon keresztül érhetjük el, melyből külön-külön nyílik a fürdő és a hálórész. A háló uralkodó motívuma a hexagon, mely mozaikburkolat és textil formában jelenik meg. A hatalmas tároló szekrényben el lett rejtve egy ruhaledobó nyílás is, mely a pincében található mosókonyhába vezet. A helyiségek logikusan és könnyen rendezhetően lettek megtervezve tárolási funkciokkal gazdagon. A hálószoba egyik falát beépített szekrény foglalja el, míg az ágy mögé bőr hátfal került ledvilágítással. A mennyezetről függesztett kristály olvasó lámpák különlegességnek számítanak. A szoba színvilágára a bézs különböző árnyalatai és az arany kiegészítők jellemzőek.  

A fürdő különlegessége, hogy hatalmas üveg falán keresztül megvilágítja a sötét gardróbot, így az is természetes megvilágítást kap. A kisméretű fürdőszoba burkolata egy világos, kőhatású lap, melyet kiegészítettem arany és fekete árnyalatokkal. A mosdó méretes tükörfala nagyítja a kissé szűkös helyiséget. Az intimitást egy mintázott díszműüveg biztosítja, melyen keresztül nem lehet betekinteni a helyiségbe. 

A gyerek traktusba az előtérből hosszú folyosó vezet, melyben egy játékos, vidám ledvilágítással ellátott lámpacsoport került. A két szoba tükrözi a gyermekek játékos világát. Az egyik gyerekszoba a flamingós, a másik pedig cukorkástémában lett kialakítva. A baldahinos ágyak biztosítják a kuckós érzetet a gyermekek számára. A gyermek fürdőszoba színei: fehér, bézs, bronz és púder. Olyan formavilágra törekedtem a kialakításnál, hogy ha nagyobbak lesznek a gyermekek is jól érezzék itt magukat. 

A bejárathoz legközelebb eső rész a vendég- és dolgozószoba egység. A sok funkció viszonylag pici alapterületen valósul meg. A földszínek mellett kiegészítő színek lettek a a kék különböző árnyalatai. Igazi vendégmarasztaló szoba alakult, ahol még a munka is öröm.  

Dóró Judit