Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Nagyvonalú funkcionalizmus

2011.05.09. 13:04

A Mikropakk tulajdonosával, Fazekas Gáborral készített interjú, melyet korábban publikáltunk, a megbízói szempontokra, koncepcionális részletekre, a tervezővel való hatékony kapcsolat feltételeire világított rá. Most Pethő László munkáját, az épületet műszaki/építészeti aspektusból mutatjuk be.

Az épület a Salgó Vagyon Kft. kezelésében lévő ipari parkon belül helyezkedik el. A terület beépítetlen zöldterület volt, faállomány nélkül, északról a vasút határolja, nyugati irányból közvetlen szomszédja az RPM Hungária Kft. A terület az ipari park belső teherforgalmi útjáról feltárható.

 

 

 

 

 

 

Az épületet a Szabályozási Tervben foglalt 10m-es szabályozási vonalra telepítettük, ezzel elértük, hogy a terület nyugati részén kialakíthatóvá vált egy olyan szilárd burkolatú telekrész, melyen a belső logisztikai teherforgalom lebonyolítható. Az ipari park belső útjáról a telek két feltárással rendelkezik, megkülönböztetünk teherforgalmi bejáratot, illetve személyi bejáratot. Személygépkocsi forgalmat a területre nem engedtünk be, a parkolás a telken belül, de egy visszahúzott kerítésvonal által kijelölt parkolósávban valósult meg.

 

 

 

Az épület háromtraktusos kialakítású (raktár+üzemterület+szociális blokk, iroda). Mindhárom traktus északkeleti hossztengellyel sorolódik egymás mellett. Gyártástechnológiai megfontolásból az üzemi traktus súlyponti helyzetbe került. Az épületrész nagy belmagasságú, teljes hosszában daruzott kialakítású. Az üzemterület déli végében helyezkedik el az üzemi karbantartó terület.

 

 

 

Az üzemterülethez közvetlenül kapcsolódik a raktár-épületrész, önálló tűzszakaszként és alapterületén belül is strukturálódik a funkciója. Az épületrész teherforgalmi bejáratának közvetlen környezetében egy manipulációs tér kerül kialakításra raktári irodával és egy, a sofőrök részére kialakított vizesblokkal. A manipulációs térben a nyersanyagok és a késztermékek rendezése történik térben és időben, az üzemtechnológia belső logisztikai rendje szerint. A raktár manipulációs területén – kihasználva a nagyobb belmagasságot – egy szintosztó acélszerkezetű technológiai galéria készült.

 

 

 

Az irodai és szociális épületrész a 6.-12. tengelyek között helyezkedik el. Bejárata közvetlenül a közlekedési út felől történik. Egy recepció-portán keresztül, kettéválasztott közlekedőn át lehet feltárni az irodai és a szociális blokk területeit. Az irodai szekciót hat személy részére alakítottuk ki, önálló vizesblokk használattal. A szociális részre kétnemű öltözők és munkaközi vizesblokkok kerültek. A két rész metszékében található az ételmelegítési és hűtött tárolási lehetőséget biztosító teakonyha-étkező.


MIKROPAKK BLACK II. – Műanyagfeldolgozó Üzemépület
3100 Salgótarján Ipari Park, Patak út 12.

megrendelő: Fazekas Gáborné, Fazekas Gábor - MIKROPAKK Kft.
projektfelelős: Gullner Attila, Kuska LászlóMIKROPAKK Kft.
generáltervező: GEON Építészstúdió Kft.
vezető tervező: Pethő László
munkatársak: Juhász Veronika, Nagy Zsuzsa
belsőépítészet: Pethő László, Juhász Veronika
statika: Szőnyi LászlóGEON Kft.
épületgépészet: Gregó Tibor
elektromos: Oláh Andor
tűzvédelem: Németh Krisztina
gyengeáram: Nádasdi Elektro Kft.

kivitelező: WEINBERG ’93 Kft.
főépítésvezető: Kovács Szilárd
építésvezető: Deák Ferenc
műszaki ellenőr: Mester Zoltán - Mester Kft.

tervezés: 2008-2009
kivitelezés: 2009-2010

 

Kapcsolódó oldal:
„Saját magunknak kell akadályokat és korlátokat felállítani, és ezeken belül kell maradnunk” - Fazekas Gábor, Mikropakk