Épülettervek/Középület

Négycsoportos óvoda – Tárnok, Huba utca

2020.12.03. 18:04

Paládi-Kovács Ádám és csapata ezúttal egy négycsoportos óvodát tervezett Tárnok családi házas környékére. A terv tömegformálása ebből a helyzetből indul ki és hoz létre a gyerekek számára is barátságos környezetet. Az épületet az alkotók írásával mutatjuk be. 

Az épített környezet

A Huba utcai 4 foglalkoztatós 100 férőhelyes óvoda Tárnok igazgatási központjában, a Polgármesteri Hivataltól nem messze, a település bölcsődéje mellett épül fel. Közvetlen szomszédságban, a Huba utca és a Honfoglalás utca másik oldalán színezett, vakolt homlokzatú földszintes és egy emeletes családi házak sora látható, ebbe a településszövetbe illesztettük be az új óvodát.

Beépítés, kert és udvar

Az épület főbejáratát a Huba utcáról nyitottuk, ezáltal az épület iroda és kiszolgáló funkciókat tartalmazó tömbje térfalat alkotva a forgalom felől lehatárolja a csoportszobákat és a hozzájuk tartozó belső játszóudvarokat. Az óvoda és a bölcsőde közös melegítőkonyhát kapott, így az északnyugati oldalon folyosó köti majd össze a két intézményt, mely szintén védelmet nyújt az óvoda csoportszobáinak és az udvarnak.

Az épület funkcionális kialakítása

A főbejáraton az aulába lépve szemközt feltárul a kert. Az óvoda helyiségeit ebből a központi térből indított folyosóra fűztük fel, melynek teresedései oldják a közlekedőt, kilátást engedve az udvarra, míg az aula mérete és elhelyezkedése lehetőséget teremt a gyerekrendezvények megtartására. Az utca felé északkeleti irányba kerültek az iroda funkciók, és az udvar felé helyeztük el délkeleti tájolással a csoportszobákat a hozzájuk tartozó öltözővel és vizesblokkal.

A gyerekek mozgási és sportolási igényeinek kielégítésére az óvoda északnyugati oldalán tornaszobát alakítottunk ki, melyhez sportszertár kapcsolódik. A tornaszoba nagy üvegezett felületekkel rendelkezik.

Az óvodai csoportszobák fésűs kialakítása lehetővé teszi, hogy a foglalkoztatók külön-külön kis kerteket kaphassanak. A csoportszobai szárnyak így a belső játszóudvarokra néznek, külön szabadtéri kertecskét biztosítva minden óvodai csoportoknak, amely udvarok a délnyugati oldalon végigfutó nagy közös kertben kapcsolódnak végül össze, ahol játszóteret, óvodai játszópályát terveztünk ivókutakkal és leülőkkel.

Tömegformálás-homlokzatok

Az óvoda látványában középület, ugyanakkor léptékében és magasságával illeszkedve a kisvárosias, falusias település szerkezethez, egyfajta átmenetet képez a családi házas övezet, és a közösségi épületek megjelenése között, összekötve a lakó és hivatali épületeket.

Az épület kubusa a főbejáratnál egy kissé megemelkedve hangsúlyt ad a fogadótérnek, mely tömeg az utca felé összefogottan, míg a belső udvar felé szellősebben, négy külön szárnyra bomolva nyílik meg a kert felé. Az igazgatási épületrészen megjelenő nyílászárókat vizuálisan függőleges árnyékoló fa elemsor kapcsolja össze, egységes összhatást biztosítva a háznak, a folyosó teresedéseinél is ez árnyékoló jelenik meg. Az óvoda hullámzó fehér tömbjei színes betételemekkel tagolt vakolt architektúrát kaptak, melybe az élénk csoportszobai színek visznek játékosságot, utalva az épület funkciójára.

Szerk.: Winkler Márk