Közélet, hírek

Négytagú az idei Média Építészeti Díjának szakmai zsűrije!

2016.10.26. 15:04

Idén 91 épületet és 67 tervet regisztráltak a Média Építészeti Díjára, a rengeteg projekt feldolgozása időigényes feladat volt, ám kicsiny és lelkes szerkesztőségünk megbirkózott vele. Örömmel és büszkén tártuk a nemzetközi szakmai zsűri - Indira van't Klooster, Anna Yudina, Florian Heilmeyer és Beleznay Éva - szeme elé az idei remek pályaműveket.

Az európai építészet meghatározó folyóirata az A10, amelynek főszerkesztője, Indira van ‘t Klooster immár rutinos - mondhatni oszlopos és elmaradhatatlan -tagja a Média Építészeti Díja szakmai előzsűrijének. Az ő javaslatára kértük fel Anna Yudinát, aki a Monitor magazin főszerkesztője, az A10 magazin munkatársa volt, több szakmai könyv és izgalmas, a szakma nagyágyúival - például Sou Fujimoto - készült interjú szerzője, és olyan konferenciák illetve kiállítások szervezője mint a 2007-es Milánói Design Héten rendezett Sci-fi design konferencia, ahol Kengo Kuma is előadott. Harmadik zsűritagunk Florian Heilmeyer, aki az Uncube internetes építészeti magazin főszerkesztőjeként, később szerkesztőjeként dolgozott egészen annak 2016-os megszünéséig, azóta pedig az &beyond.xyz csapatát erősíti.

Köszönhetően a tengernyi beérkezett pályaműnek, szerkesztőségünk úgy határozott, hogy egy negyedik zsűritagot is felkér a három szakember mellé, hogy minden épületet és tervet körültekintően, ugyanakkor gyorsan értékeljenek. Ám ha már egy 4. résztvevővel bővül a kiscsapat, miért ne frissíthetnénk még egyet? - gondoltuk - Színesítsük a szakmai előzsűrit magyar taggal! Így esett választásunk Beleznay Évára a HuGBC alelnökére és Budapest volt főépítészére. 


Indira van’t Klooster az A10 új európai építészet online magazin alapítója és főszerkesztője, ami az A10 (2012-2016) utódja. Építészettörténészként végzett, számos olyan építészeti szervezetnél dolgozott, mint az Amszterdami Építészeti Központ, az Amszterdami Építészeti Akadémia vagy a Helyi Építészet nevű holland alapítvány, amely egyrészt a pályázatok és európai közbeszerzési eljárások kapcsán a jó megrendelő mibenlétét, másrészt a helyi, regionális és nemzeti szintű építészet politikát népszerűsítette. Olyan nemzetközi zsűrik tagja volt, mint a skót Doolan Díj, a Média Építészeti Díja (2013, 2015), az AIAC Fiatal Olasz Építésze Díj, a Fiatal Észt Építész Díj, illetve a rotterdami Maaskant Díj. 2013-ban megjelent a „Reactivate! – Innovators of Dutch Architecture” című könyve arról, hogy a holland építészek hogyan tágítják a szakma határait a külső társadalmi-gazdasági változások ideje alatt. Legújabb könyve 10 fiatal építésszel készített interjúkötet (Forty and Famous, 10 interviews with young European architects).

 

Anna Yudina a Monitor magazin főszerkesztője, de az A10, Bettery Magazine és a Wallpaper* oldalait is színesítik építészet és design témában írt cikkei. A szakma olyan nagyágyúival készített már interjút mint Peter Zumthor, Shigeru Ban, Thomas Heatherwick vagy a Magyar Zene Házát tervező Sou Fujimoto. Számtalan kiállítás kurátora, nevéhez fűződik több, az elmúlt évek Milánói Design Hetén rendezett tárlat is: 7PF, ami francia, japán és amerikai építészek futurisztikus projektjeit mutatta be vagy a Sci-fi design, a Hyperlink és a Duetto. A Furnitecture és a Lumitecture című könyvek szerzője, akitől a zsűrizés sem áll távol, hiszen részt vett már a FAKRO Inspires - Space for New Visions (2016), Reciprocity Design Competition (2012) és a Cristalplant Design Contest díjazásában is. Jelenleg Párizsban él és dolgozik. 

 

Florian Heilmeyer német építész, író, az Uncube internetes építészeti magazin főszerkesztője, később szerkesztője 2016-ig. Az &beyond nemzetközi csapatának építészeti vonalát erősíti, ami a nyomtatott és online média kiváló szerkesztőit, íróit, grafikusait gyűjti egybe. Építész diplomáját a Berlini Műszaki Egyetem szerezte, azóta számtalan nemzetközi kiállítás és publikáció közreműködője, illetve szervezője volt. Tömérdek magazin és újság közölte már cikkeit, jelentek meg esszéi könyvekben és több katalógus elkészítésében is közreműködött. Részben a nevéhez kötődik a 13. Velencei Építészeti Biennáléra elkészített német katalógus is. Jelenleg a stylepark.com, a MARK, a Werk és a Bauen+Wohnen magazinok szerkesztőjeként tevékenykedik. 

Beleznay Éva urbanista, építész. Jelenleg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) alelnöke, az ABUD vezető tanácsadójaként is a környezettudatos építéssel foglalkozik. Emellett kiemelt szakmai témaköre a városrehabilitáció. Az utóbbi években a környezeti kultúra oktatásához kapcsolódó munkában is aktívan részt vett. 2006. novemberétől a Főépítészi Iroda vezetőjeként, majd Budapest megbízott főépítészeként a főváros területfejlesztéssel és -rendezéssel, a településfejlesztéssel és -rendezéssel, az épített környezet alakításával és védelmével, az építésüggyel kapcsolatos szakmai feladatok ellátásának, döntéselőkészítésének felelőse volt. Korábban mind köztisztviselőként, mind tervezőként és kutatóként végzett szakértői munkát városfejlesztési koncepciók és programok kidolgozásában, településrendezési tervek készítésében.


Fürdős Zsanett