Közélet, hírek

Nemzeti Cirkuszművészeti Központ épül a Nyugati mögé

2019.08.06. 05:30

Pest egyik központi helyszínén lévő problémás telkére fogalamzott meg konkrét víziót a kormány: a  Nemzeti Cirkuszművészeti Központ kerülhet a Nyugati Pályaudvar mögötti területre. A központi hely, amely a VI. és XIII. kerület közé ékelődik, régóta foglalkoztatja a kormányt, a városvezetést és az építész szakmát is.

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg az „a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ elhelyezésével összefüggő intézkedésekről” szóló kormányhatározat, amelynek értelmében a Cirkuszművészeti Központ kerül a Nyugati pályaudvar melletti, Eiffel tér – vasúti pálya – Ferdinánd híd – Podmaniczky utca által határolt területre, amely részben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság és a MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen működő Részvénytársaság tulajdonában van. A kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy új, önálló ingatlan jöjjön létre, amely a Magyar Állam kizárólagos tulajdonába és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. vagyonkezelésébe kell kerüljön. A határozat ezen túl egyetért abban, hogy a Liget Budapest projekt megvalósításához biztosított támogatás a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. működési költségeire is felhasználható legyen.A Nyugati pályaudvarhoz tartozó, hosszú ideje használaton kívüli ingatlanok hasznosítására több vízió is született a közelmúltban. A központi elhelyezkedésű terület jelenleg majdnem teljesen elvágja egymástól a XIII. és a VI. kerület egymással határos részeit. Ameddig a vasúti pálya XIII. kerülettel határos oldalán a Westend adott új életet a Váci út ráeső szakaszának, addig a Podmaniczky utca kihasználtsága jelenleg is féloldalasnak számít, az oda kifutó utcák a semmiben érnek véget.


Kormányzati negyed
A hely hasznosításának látványos és fontos etapja volt, hogy 2006 decemberében jelentették be, a Nyugati pályaudvar mögötti területen építik fel a kormányzati negyedet. 2007 tavaszán döntöttek a PPP konstrukcióról és eredményt hirdettek a tervpályázaton is, az év végéig azonban sorra szálltak ki a magánbefektetők, a projektet 2008 elején megállították, így a minisztériumok tervezett, 2009-es költözéséből végül semmi sem lett.  Az akkori kormány szerint az utólag véglegesnek bizonyult felfüggesztésig 8,5 milliárd forintot költöttek a telkek megvásárlására és 632 forintot a projektiroda működési költségeire. A nemzetközi tervpályázatra akkor 17 pályamű érkezett, a zsűri a Janesch Péter és Kengo Kuma által jegyzett tervek mellett döntött, a környék rendezésére viszont a szomszédos Westend City Centert tervező Finta József és munkatársai – egyben a II. helyezett pályamű tervezői – elképzeléseit fogadták el. A két terv közötti koncepcionális ellentétről Finta József nagyinterjúban nyilatkozott az Építészfórumnak a projekt felfüggesztését követő napokban.


Nyugati GrundA Kortárs Építészeti Program (KÉK) 2012-ben indított „Lakatlan” programjának  célja az üres vagy használaton kívüli városi ingatlanok közösségi célú hasznosítása. A Lakatlan keretében megfogalmazott Nyugati Ground az említett terület átmeneti használatára tett javaslatot. Polyák Levente urbanista, a Lakatlan program munkatársa azzal indokolta az elképzelés elhalását az Építészfórumnak, hogy a konzorciumban részt vevő civil szervezetek végül nem kaptak hozzáférést a területhez. Matus István VI. kerületi főépítész úgy nyilatkozott a Budapest Magazin 2015. júliusi számában Somogyi Krisztinának a Nyugati Grund néven futó terveikről, hogy „Egy átmeneti rekreációs zóna kialakításában gondolkodunk. Azért hívjuk grundnak, mert ez a szó még benne van a köztudatban, mindenki érti, hogy alapvetően építésre szolgáló, csak átmenetileg használható terület az ilyen. Folyamatosan tudatosítani kell az emberekben, hogy a vasút melletti sáv intenzív beépítésre szolgáló terület, nem pedig egy végleges park helye lesz. A megvalósulás nehézsége, hogy nem tudjuk, meddig tart az átmeneti időszak.” A Nyugati Grund az eltelt időszakban nem valósult meg, és alighanem már nem is fog, hiszen a kormányhatározat értelmében a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ előkészítési feladatainak határideje azonnali.

Reméljük, hogy az építészszakma bevonásával a városrész problémáira is választ adó tervek fognak születni.