Közélet, hírek

Nemzetközi építésztábort és land art fesztivált szervez a Hello Wood

2022.08.22. 11:03

A Builder Summit fesztivál során látványos, fából készülő alkotásokkal gazdagodik 2023 júliusában a Balaton-felvidék. A helyszín a Haláp-hegy bezárt bazaltbányája, a középpontban a bontás és újjáépítés kérdése áll majd. 

Jövő nyáron összművészeti kulturális fesztivállal tér vissza a Hello Wood. A Builder Summit fókuszában a bontás-építés áll, a résztvevők nemcsak az installációkat, hanem közösséget és önmagukat is építik majd a fesztivál 10 napja során. Az utolsó, régióban szervezett 2019-es Hello Wood Carnival alkotótábor óta ez az első alkalom, hogy újra a nemzetközi építész közönséghez szól a szervezői csapat.

A minden eddiginél több, legalább 200 résztvevőt váró és nemzetközi építész sztárokat is felvonultató eseményt a Hello Wood a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával a Zalahaláp melletti Haláp-hegy bezárt bazaltbányájában, egy posztapokaliptikus kráterben rendezi meg július 6. és 15. között."Első hallásra egy nemzetközi építőfesztivál nem hangzik úgy, mint a legkulturálisabb, legvagányabb esemény. De mi tudjuk, hogy az, és azt is tudjuk, hogy rengeteg embert lepünk majd meg vele és csalunk mosolyt az arcukra" – írta Mike Friderika, a VEB2023 EKF programfejlesztésért felelős igazgatója még öt évvel ezelőtt a kulturális év első programkönyvében. A Hello Wood programjai sokat fejlődtek azóta, de a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa számára fontos alapelvek változatlanok: fesztivál olyan környezetet ad, ahol a kreatív építészet és design szárnyalhat, tág tere van az építészeti párbeszédnek, kísérletezésnek, tanulásnak. Itt gyakorló építészek, hazai és külföldi diákok jönnek, hogy különféle kreatív, innovatív alkotásokat, eszközöket építményeket és épületeket, vagy akár önironikus műveket hozzanak létre – és mindezeket természetesen fából.

A fesztivál színterei, a bezárt, elhagyatott bányák egyfajta tájsebek, izgalmas helyzetet teremtenek: az építőanyag-termelés óhatatlanul magával vonja a bontást. Az ember által elhordott hegy ambivalenciáját, a beavatkozás és a természetesség, a bontás és építés, a hiány, az üresség és a feltöltődés viszonyait vizsgálja jövő nyáron a Hello Wood művészeti fesztiválja. Mindennapi életünket alapvetően értelmezi át a világjárvány, háború, a gazdasági válság, a globális felmelegedés, ezért a bontás és újjáépítés kérdése nem csak építészetileg releváns, hanem a kialakult társadalmi helyzetre is reagál a Builder Summit."Európa legkülönlegesebb építészfesztiválját szervezzük jövőre a VEB2023 EKF támogatásával, külföldi építészeket tervezünk előadásra hívni, a fesztivál és a bezárt bazaltbánya központjaként pedig a Monument of Builders installációt építjük meg közösen, amely az építés szentélyeként, egyfajta spirituális helyként és rendezvénytérként funkcionál. A Builder Summit a jelenleg fejlesztett, részvételen és cselekvésen alapuló, alternatív oktatási módszertanunk, a Builder Method értékeit szorosan magában foglalja. A Builder Method három alappillére alapján projekteket, önmagunkat és közösséget építünk" – mondta Ráday Dávid, a Hello Wood társalapítója. A módszertan célja, hogy olyan eszközöket adjon a hallgatók, oktatók, egyetemek és gyakorlatilag bárki kezébe, amivel a Hello Wood összművészeti táboraihoz hasonló eseményeket tudnak szervezni. A koncepció kitalálásától a hallgatók megszólításán át az utolsó csavar behajtásáig mindenben segítséget nyújt majd a Builder Method a megvalósításban.

A 10 napos "építőtábor" során szakemberek vezetésével építész-, formatervező-, képzőművész- és designer hallgatók csapatai – a központi installáció mellett – állandó jellegű installációkat is létrehoznak. A megépült építmények a későbbiekben egész éves turisztikai attrakcióként működnek tovább a Lesencevidéken található zalahalápi bazaltbányában."A tervező és kivitelező stúdiónk piaci megrendelései mellett – melyek főként szálláshely- és munkakabinok tervezéséből, kivitelezéséből és nagyléptékű épületek tervezési megbízásaiból állnak – fókuszban tartjuk az edukációs projektjeinket. A korábbi nemzetközi és hazai építész táborok után az oktatási eseményeink szakmai és kreatív tartalmát ezzel a tíznapos fesztivállal még magasabb szintre emeljük" – árulta el célját Huszár András, a Hello Wood ügyvezetője.

Forrás: sajtóközlemény