Pályázatok/Nemzetközi

Nemzetközi pályázat Helsinki új építészeti és design múzeumának tervezésére

2024.04.16. 15:11

Nemzetközi, nyílt, kétlépcsős pályázatot hirdetnek Helsinki új építészeti és design múzeumának tervezésére a finn főváros megújuló, gyalogosbarát déli kikötőjében, UNESCO-világörökségi területen. A beadási határidő augusztus 29. 

A Finn Építészeti Múzeumot és a Helsinki Design Múzeumot idén januárban egyesítették egy új intézmény, a Finn Építészeti és Design Múzeum létrehozása céljából, amely a tervek szerint 2030-ban nyithatja majd meg kapuit. Az új múzeum létrehozására kiírt versenyt Helsinki városa és a finn állam tulajdonában lévő szervezet, az ADM Real Estate Company és a múzeum létrehozásáért felelős alapítvány szervezi a Finn Építészek Szövetségével (SAFA), valamint a városvezetéssel közösen. Az új múzeum jelentős állami és magánfinanszírozás révén valósul meg, melyről itt írtunk

Az új múzeum küldetése a „tervezés eszközeinek demokratizálása" lesz. A cél, hogy a finn és skandináv építészet és formatervezés történetére és jelenére támaszkodva olyan programot hozzanak létre a nyilvánosság számára, amely rámutat, hogy a tervezési gondolkodás (design thinking) és készségek mennyire relevánsak azoknak a kihívásoknak a kezelésében, amelyekkel egyénenként és társadalmakként szembe kell néznünk a gyorsan változó világban.  

Az újonnan alakult, a finn építészetre és formatervezésre összpontosító gyűjtemény több mint 900 ezer műtárgyat, levelezést, fényképeket tartalmaz, olyan nemzetközileg elismert alkotók munkáit, mint Aino és Alvar Aalto, Eero Aarnio, Maija Isola, Eliel és Eero Saarinen, Paavo Tynell; a dizájnmárkák közül a Marimekko, a Nokia és a Fiskars is szerepel a gyűjteményben.

2024. április 24-én egy online szemináriumot tartanak az érdeklődők számára. A szemináriumhoz való csatlakozás részleteit és útmutatásait a verseny honlapján, a versenykiírás mellett találja.

A tervezési feladat

A helyszín Helsinki déli kikötőjének egy üresen álló dokkja a város történelmi vízparti negyedében. Olyan látnivalók találhatók a közelben, mint a város piactere, az ortodox és evangélikus székesegyház, valamint a nyüzsgő Esplanade Park. A tervezési terület és környéke a Suomenlinna-tengeri erőd kijelölt pufferzónája és az UNESCO Világörökség része.

A versenyt egy 10 050 négyzetméteres épület tervezésére írták ki, amelyben nagyjából egyenlő arányban oszlik el a nyilvánosság számára szánt rész és az irodák, kiszolgáló és egyéb helyiségek területe. A projekt teljes költségvetése körülbelül 105 millió euró, a múzeum építési költségei pedig nem haladhatják meg a 70 millió eurót (2023. szeptemberi árszint).

A fent említett célkitűzéssel összhangban a múzeumot olyan platformként képzelik el, ahol kivételesen változatos és dinamikus kiállításokat rendeznek, ahol a kortárs design és építészet mellett történelmi gyűjtemények is bemutathatók, és ahol a különböző médiumok széles köre is helyet kaphat. A rendezvények, konferenciák, workshopok tartására alkalmas terek, könyvtár és vízparti kávézó-étterem kialakítása is kulcsfontosságú követelmény.

A pályázat részletei

A verseny első szakaszában vázlatterveket várnak a pályázat kiírói, amelyek az átfogó koncepcióra helyezik a hangsúlyt, nem pedig a részletes tervekre, metszetekre vagy fotorealisztikus vizualizációkra. Az első szakaszban legfeljebb 12 db A3-as tábla nyújtható be. A nevezési határidő 2024. augusztus 29.

A Mikko Aho finn építész által elnökölt nemzetközi zsűri vezető építészekből, kulturális szakértőkből és politikai döntéshozókból áll. A verseny 1. szakaszának végén 3–5 pályamű kerül kiválasztásra, hogy továbbjusson a 2. szakaszba, ahol a feladat már a koncepciókat életképes javaslatokká alakítani. A verseny 2. szakaszára kiválasztott jelentkezőket 2024. decemberében értesítik a szervezők. A 2. szakasz februárban nyílik meg, és 2025. május végéig tart. A verseny végeredményét 2025 szeptemberében hirdetik ki.

Minden egyes, a 2. szakaszba kiválasztott csapat 50 000 eurós díjban részesül két részletben: 30 000 eurót a 2. szakasz elején és 20 000 eurót a befejezéskor kapnak meg. A verseny végén a zsűri 50 000 eurós, 35 000 eurós és 25 000 eurós díjakat oszt ki az első, a második és a harmadik helyezésért, 20 000 eurós vásárlási lehetőséggel a fennmaradó két tervre.