Épülettervek/Hallgatói terv

Nikl Judit - Etyek, borászati üzem

2004.11.04. 12:41MÉSZ - MÉK DIPLOMADÍJ 2004


Konzulens: Wagner Péter

A tervezési területről

A tervezési terület egy Etyek határában található volt kőfejtő, mely az Etyeket és Alcsútdobozt összekötő út mentén, az Etyeki-dombság északi lejtőjén helyezkedik el. Maga a kőfejtő jelenlegi állapotában egy domboldalba vájt gödör képét mutatja. A kőfejtő megközelítése jelenleg két földúton lehetséges, az egyik a kőfejtő felső szintjéhez vezet egy erdős területen keresztül, míg másik az alsó szinthez. A szintkülönbség a felső "part" két és a gödör alja között 9 m. A terület egy másik volt kőfejtővel és az erdőterülettel együtt, egy helyrajzi szám alatt magántulajdonban van.

ÉPÍTÉSZETI KONCEPCIÓ, PROGRAM

A telek sajátosságai a következők:
A tervezési terület a község területi igazgatási határától 600 méterre található, északi oldalról szőlőültetvények, déli oldalról erdős terület határolja.

A borászati üzem általános funkcionális felosztása:

- 1. Üzemrész és érlelőpincék
- 2. Szociális rész (öltözők, stb.)
- 3. Iroda rész
- 4. Egyéb területek (gépészet)

Koncepció

Koncepciómat a funkció és a "hely szelleme" határozta meg.
Funkcionálisan, alaprajzi elrendezésben erős kötöttséget jelentett a borászati technológia.
A helyszín viszont nagyon karakteres. Egy elhagyatott kőbányáról van szó, ahol kb. 10-15 éve fejezték be a külszíni mészkőfejtést. A terület gyakorlatilag egy nagy űr, negatív forma. Ezt a karaktert igyekeztem megőrizni, "formát" adni neki. Próbáltam rájátszani a tér negatívságára, szikárságára, kultikus hangulatára. Gyakorlatilag egy mesterséges tájat illesztettem a meglévő, ám sérült organizmusba, attól elszakítottam, de jellegét, hangulatát próbáltam megőrizni épített formában. Ebből a gondolatmenetből született meg többek között az a rendező ív és erős geometria, ami a gödör új képét meghatározza.
Homlokzatformálás során is ugyanerre a geometrikus szerkesztésre törekedtem. Anyaghasználatban mészkő burkolatot és fehér vakolatot alkalmaztam. A mészkő, mint helyi elem - adottság. A fehér vakolat számomra szubtilisságával, súlytalanságával ad egyfajta kultikus hangulatot.