Programok

'NL28 olimpiai láng' — kiállítás Rotterdamban

2008.08.12. 12:44

A Holland Építészeti Intézet/NAI ”NL28 - olimpiai láng” című kiállításán egész nyáron át szabadon nyargal a képzelet, ahogy sportról és térről, vízről és energiáról, tájról és infrastruktúráról töprengenek egy jövőbeli olimpia lehetséges megrendezése kapcsán.
A kiállítás megtekinthető szeptember 21-ig.

Mit jelentene Hollandia számára a 2028-as Olimpiai Játékok megrendezése? Hogyan lehet biztosítani, hogy a stadionok, épületek, amelyek elsősorban a Játékokra készülnek, megfelelő funkcióra találjanak később is? Hogyan kell megszervezni az infrastruktúrát és a mobilitást a Játékokra? Egyetlen épület foglalja magába az összes funkciót vagy az egész országban szét kellene teríteni az eseményeket?

Egy dolog biztos: az Olimpiai Játékok mozgásba fogják hozni az országot. A NAi a Holland Olimpiai Bizottsággal és a Holland Sport Szövetséggel (NOC/NSF) karöltve a Berlage Intézet, a rotterdami Építészeti Akadémia és az MVRDV építészeti iroda muatatja be az ”NL28 - olimpiai láng” című kiállítást, amelyen épület modellek, filmek, beszélgetések és színházi bemutató szolgája, hogy a közönség elképzelhesse milyen is lenne, ha 2028-ban, száz évvel az amszterdami olimpia után, Hollandia szervezné az Olimpia Játékokat. A visszaszámlálást a NAi kezdi.

A jövő stadionja
Az Olimpiai Játékok megrendezése nagy jelentőséggel bír a sport, a gazdaság, a város marketingje, a városfejlesztés, sőt, még a régionális vagy az országos szintű fejlődés szempontjából is. Megerősíti az ország identitását és a legfontosabb építészeti-tervezési kérdéseket állítja a középpontba, alkalmasint meg is oldva azokat. A NAi kiállítása Hollandia tereire fókuszál. A rotterdami Építészeti Akadémia és a Berlage Intézet diákjai az MVRDV építészeti irodával együttműködve megvizsgálták a 2028-as Olimpiai Játékok holland megrendezésének megvalósíthatóságát és a térbeli lehetőségeket. Az olyan fontos témákat, mint a klímaváltozás, a vízgazdálkodás vagy az energiatermelés, többféle módon is összekapcsolták a stadionok, az infrastruktúra, az atléták szállásának a megtervezésével.

Ezek a tanulmányok a 2028-as olimpia különböző forgatókönyveihez vezettek, s a NAI ezeket mutatja be filmen, animációban, színházban, beszélgetésekben, ill. a tervezett olimpiai stadionok épület modelljeivel.

1928–2028
2028 lehetséges forgatókönyveit egy történelmi idővonallal is összeveti a kiállítás, azt vizsgálva, hogy milyen hatása volt az Olimpia Játékoknak a vendéglátó városokra, így például Montrealra, Los Angelesre, Sydney-re vagy Pekingre. Az Olimpiai Játékok történetét a logók, poszterek, medálok, stadionok és az olimpiai falvak fejlődésén keresztül is végigkövethetjük. 1928 különleges év, mert ekkor rendezték meg a Játékokat Amszterdamban. Az olimpai stadion építésze, Jan Wils építészeti aranyérmet nyert az 1928-as játékokon. Az építész archivumát a NAi őrzi.

A kiállítás megtekinthető: 2008. május 31. és szeptember 21. között.

Nyitva tartás:
keddtől szombatig 10–17 óráig
vasárnap és ünnepnap 11–17 óráig
hétfőn zárva

Netherlands Architecture Institute (NAi)
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam, Hollandia

További információk a NAi honlapján