Emberek/Portré

Nők az építészetben: Építészet és emancipáció a Cseh Köztársaságban 1945 után

2024.01.16. 11:16

Az elfeledett és ezidáig láthatatlan építésznők kérdése egyre több nemzet kezdeményezéseiben felbukkan. Világszerte indulnak szakmai mozgalmak a női építészek érdekképviseletére és láthatóságának javítására, olyan életutak bemutatásával, melyek befoltozzák a férfiközpontú történetmesélés hiányosságait. A közelmúltban a cseh építésznők is megkapták méltó helyüket a cseh építészet történetében.

Eddig csak néhány cseh építésznőt ismert a nagyközönség. A téma korlátozott kutatási figyelmet kapott, és fájó hiányként jelentkezett a női építészek életrajzának és munkásságának átfogó áttekintése. A frissen elkészült, új online kutatási katalógus a tervezett mintegy 100 építésznő életrajzából 50-et mutat be, munkáik felsorolásával együtt, beleértve a projektjeiket bemutató képgalériát is. Információkat nyújt Alena Šrámkováról, Eva Jiřičnáról, Zdenka Novákováról, Růžena Žertováról, Vítězslava Rothbauerováról, Daniela Fenclováról, Marie Davidováról, Jaromíra Šimoníkováról és sok más építésznőről. Ezen kívül öt podcast-adás is elérhető női építészekkel, és már a további epizódok is készülnek.

Az adatbázis és a weboldal szerves része egy átfogó kutatási projektnek, melynek célja a nők építészeti kreativitásának feltérképezése és értelmezése a Cseh Köztársaságban végbement társadalmi-politikai változások kontextusában. A projekt nagy hangsúlyt fektet az interdiszciplináris átfedésekre és olyan témákra, mint az építész szakma gyakorlása, valamint a karrier és magánélet közötti egyensúly. A nők szerepének teljes spektrumát bemutatja, beleértve az építészeket, elméleti szakembereket, történészeket, tervezőket, valamint a köztisztviselőket és közvetítőket.

Az adatbázis mellett a projekt elsődleges eredménye a Nők az építészetben című monográfia, amely a tervek szerint 2024 tavaszán jelenik meg. A projektcsoport tagjai: Helena Huber-Doudová (a projekt társvezetője az NGP-nél), Klára Brůhová (a projekt társvezetője az UMPRUM-nál), Petra Hlaváčková, Šárka Malošíková, Nikola Zahrádková és Barbora Řepková. A kutatás a Cseh Tudományos Alapítvány támogatásával valósult meg (GA 21-22749S számú projekt), és a Prágai Nemzeti Galéria (NGP), valamint a prágai Művészeti, Építészeti és Design Akadémia (UMPRUM) együttműködésében készült.

További információért kérjük, látogasson el a következő weboldalra: https://zenyvarchitekture.cz/homepage-en/